Janina Statkienė ir Česlovas Kuncevičius

Lietuvos apeliacinį teismą pasiekė B. Mažuolienės dukters skundas atnaujinti bylą dėl mamos prisipažinimo. Teismas šią savaitę paskelbė, kad tam nėra pagrindo. Teisėsaugos atstovai nurodė, kas garbaus amžiaus moteris, pasakodama apie nusikaltimą ir ginklą, klaidas darė vieną po kitos. Teismą pasiekusiuose prokuratūros dokumentuose nurodyta, kad šių metų balandžio 10 d. gavo B. Mažuolienės pareiškimas, kuriame moteris prisipažino 2008 m. gruodžio 4 d. nužudžiusi savo žentą Rimantą Stakų, Aukštadvario vidurinėje mokykloje dirbusį kūno kultūros mokytoju. Prokurorai prisipažinimo neatmetė iš karto - ėmė tikrinti, galbūt moteris iš tiesų ėmė atgailauti, kad už grotų atsidūrė nekalti žmonės.

Garbaus amžiaus moteris tikino, kad ji prisipažino, nes ilgiau nebegali tverti.

„Aš viską papasakojau, gavosi, kaip gavosi. Jis taip terorizavo“, - sakė moteris.

Senolė sakė norėjusi žentą tik pagąsdinti ir visai nesitikėjo, kad ginklas išaus. Ginklą moteris laikė namuose jau seniai, jį įsigijo dar velionis vyras. Tiesa, B. Mažuolienė prasitarė, kad pagaliau prisipažinti ją paskatino kunigas, išpažinties metu.

Žiūrėkite išskirtinį DELFI žurnalisto Dainiaus Sinkevičiaus interviu su B. Mažuoliene:

Aukščiausio generalinės prokuratūros vadovo parašu patvirtintas tyrimas buvo atnaujintas. Tačiau netrukus nutrauktas. Tad už grotų esanti B. Mažuolienės dukra ėmė atakuoti teismus su skundais.

Kaip aiškina prokuratūros atstovai, atlikus visus įmanomus proceso veiksmus, siekiant patikrinti ir įvertinti B. Mažuolienės nurodytas aplinkybes, duomenų, prieštaraujančių Vilniaus apygardos teismo 2011 m. birželio 16 d nuosprendyje išdėstytoms teismo išvadoms dėl bylos faktinių aplinkybių bei nuteistųjų kaltės, nebuvo nustatyta. Tai yra, B. Mažuolienės prisipažinimas, kad ji nušovė savo žentą, nebuvo pakankamai svarus. Anot tyrėjų, visi surinkti duomenys nurodo, kad žudikai yra jau nuteisti žmonės – J. Statkienę ir Č. Kuncevičių.

„Baudžiamosios bylos medžiagos duomenys patvirtina, kad pradėjus procesą dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių, buvo apklausta B. Mažuolienė. Daiktų atpažinimo metu B. Mažuolienė neatpažino nužudymo įrankio, pateikto kartu su kitais 4 panašiais ginklais. Moteris parodė, kad tarp jai pateiktų ginklų nėra to, iš kurio ji nušovė R. Stakauską. Ji neatpažino nė vieno iš pateiktų šaunamųjų ginklų, nes, anot B. Mažuolienės, jie skiriasi nuo to, kuris priklausė jos velioniui vyrui“, – rašoma prokuratūros paaiškinime teismui.

B. Mažuolienė suklydo ir pasakodama apie maišelį, į kurį buvo įdėtas ginklas.

„Moteris nurodė, kad maišelis, kuriame ji rado ir vėliau paliko ginklą, buvo juodos spalvos. Įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu, kurio teisėtumas ir pagrįstumas patikrintas instancine tvarka, nustatyta, kad maišelis buvo oranžinės spalvos. B. Mažuolienės nurodytos aplinkybės, kad maišelyje buvo tik ginklas, taip pat paneigtinos – maišelyje buvo aptikti ir šaudmenys“, – teigiama tyrėjų rinktoje medžiagoje.

Moteris pasakojo, kad jos dukrą žentas mušęs, jį B. Mažuolienė pasakojo sutikus ir lemtingą dieną, kai ėjo iš Aukštadvario į kaimą. R. Stakauskas sustojęs prie jos automobiliu ir jie kalbėję. Pareigūnai apklausė liudytoją, kuris galėjo matyti R. Stakauską ir moterį, tačiau liudytojas moters pasakojimo nepatvirtino.

„Patikrintas instancine tvarka, neabejotinai nustatyta, kad būtent nuteistoji J. Statkienė kartu su Č. Kuncevičiumi nužudė R. Stakų. Nuteistosios J. Statkienės kaltė pagrįsta specialistų išvadomis, liudytojų, iš dalies pačios nuteistosios parodymais, įvykio vietos apžiūros protokolais ir kitais rašytiniais bylos įrodymais. Todėl, apeliacinės instancijos teismo vertinimu, nagrinėjamu atveju baudžiamojoje byloje pradėtas procesas, dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių, nutrauktas pagrįstai, nes išsamiai ir kruopščiai ištyrus naujai paaiškėjusias aplinkybes, nenustatyta objektyvių duomenų, paneigiančių jau pripažintos nusikalstamos veikos aplinkybes ir teismo padarytas išvadas dėl nuteistosios J. Stakienės kaltės nužudžius R. Stakų“, – paskelbė Apeliacinio teismo teisėja Rūta Mickevičienė.

Teismas pritarė ir prokuroro nuomonei, kad B. Mažuolienė siekia padėti nuteistiems išvengti baudžiamosios atsakomybės. Dėl šių priežasčių Lietuvos apeliacinis teismas atsisakė tenkinti nuteistos J. Stakienės skundą dar kartą tirti nužudymo bylą.

Ši nutartis įsigalioja nuo jos priėmimo dienos ir yra neskundžiama.

Iki teismas J. Stakienę nusiuntė už grotų, moteris 28 metus dirbo Trakų vaikų globos namuose. Moteris buvo išsiskyrusi su sutuoktiniu, tačiau teismuose dar kovojo dėl turto.

DELFI primena, kad už grotų atsidūręs kaskadininkas Č. Kuncevičius pagal autorinę sutartį dirbo televizijos laidų prodiuserio Rolando Skaisgirio bendrovėje.

Bylos tyrimo metu J. Stakienė ir Č. Kuncevičius neigė kaltę. Nepadarė nusikaltimo jie teigė ir teisme. Tačiau įrodymai bylojo prieš juos. Be to, teismas atkreipė dėmesį, kad bylos nagrinėjimo metu dabar jau nuteistieji keitė parodymus ir kėlė įvairias versijas, kurių taip ir neįrodė. Surinkti duomenys neigė dviejų žmonių nekaltumą.

Teismas jiems abiems skyrė po 12 metų laisvės atėmimo bausmes.