Surasti įtariamuosius padėjo visuomenė

Asocialiai gyvenęs 50-metis klaipėdietis Rolandas buvo nužudytas 2014 metų liepos 21-osios naktį. Jo lavoną prie I. Simonaitytės 27 namo paryčiais rado praeivis, kuris ir iškvietė specialiąsias tarnybas. Iškart konstatuota, jog vyro mirtis yra smurtinė, nes buvo matyti, kad velionis smarkiai sumuštas.

Policijos pareigūnai kelis mėnesius ieškojo įtariamųjų žmogžudyste. Anot kaltinimą palaikančio Klaipėdos apygardos prokuroro Aurelijaus Stanislovaičio, padėti surasti įtariamuosius labai padėjo visuomenė.

21 metų Paulius Pinikas ir jo bendraamžis Mindaugas Madelis buvo suimti 2014 metų spalio pradžioje. Tačiau savo kaltės jie niekada nepripažino. Jie atsakomybę už Rolando nužudymą vertė vienas kitam.

Tačiau ir ikiteisminio tyrimo metu, ir tiriant įrodymus teisme nustatyta, jog tiek P. Piniko, tiek M. Madelio veiksmai yra vienodai svarbūs ir nulėmė Rolando mirtį.

„Kaltinamieji veikė kaip bendrininkai, todėl jiems abiems ir pareikšti kaltinimai dėl bejėgiškos būklės žmogaus nužudymo iš chuliganiškų paskatų“, – teigė prokuroras.

Kaltinamieji baksnoja vienas į kitą

Nustatyta, jog 2014 metų liepos 20-ąją jau nuo vidurdienio M. Madelis ir P. Pinikas bei dar būrys jų draugų vartojo alkoholį.

Vakarop kompanija išsiskirstė, liko tik M. Madelis ir P. Pinikas, kurie vaikščiojo po vadinamąjį I. Simonaitytės gatvės rajoną.

Užfiksuota, kaip P. Pinikas apie 22 val. prie „Sodros“ pastato sumušė nepažįstamą vaikiną – sudavė jam kelis smūgius į veidą. Vaikinas bandė sprukti, todėl P. Pinikas jį vijosi iki artimiausios autobusų stotelės, kur kitam nepažįstamam vyrui taip pat trenkė į veidą.

Dar po kurio laiko P. Pinikas įsivėlė į konfliktą su rusakalbiu vaikinu. Čia taip pat buvo panaudoti kumščiai. Teigiama, jog M. Madelis per šiuos konfliktus buvo tik stebėtojas.

Po kurio laiko kompanionai išsiskyrė. M. Madelis namo palydėjo merginą.

Kai jis galimai ėjo namo, jo kelyje pasitaikė benamis Rolandas. M. Madelis tikino, kad jį tik pastūmė ir jis nukrito. Dar esą pačiupinėjo galvą, ji nebuvo kruvina.

Nustatyta, jog šiek tiek po vidurnakčio M. Madelis atsiliepė į P. Piniko skambutį. Vaikinai, anot kaltinimo, susitiko prie jau galimai sąmonę praradusio Rolando.

Nuo šios vietos abiejų kaltinamųjų versijos išsiskiria. M. Madelis tikino, jog P. Pinikas žiauriai mušė benamį per galvą, šokinėjo ant pilvo, krūtinės. M. Madelis esą auką dangstė rankomis, bandė atplėšti P. Piniką.

Pastarasis liudijo, jog prieš Rolandą smurtavo M. Madelis, o P. Pinikas stengėsi apginti benamį.

Teismo medicinos ekspertai konstatavo, jog benamis buvo sumuštas itin žiauriai ir nuo patirtų sužalojimų mirė.

M. Madelis liudijo, jog kai grįžo namo, jam kilo mintis iškviesti greitosios pagalbos medikus. Jis esą išėjo į lauką paskambinti, tačiau susitiko P. Piniką ir jis atkalbėjo taip elgtis.

Liudininkai – ir iš areštinės

Šioje byloje apklausta nemažai liudytojų. Minia jų susirinko ir į pirmadienį vykusį teismo posėdį. Tai esą P. Piniko palaikymo komanda, nes M. Madelis į šią kompaniją buvo įsiliejęs vos prieš kelis mėnesius, iki nusikaltimo padarymo.

Įdomiausiai liudijo Šiaulių tardymo izoliatoriuje laikomi du asmenys. Jie tikino, kad P. Pinikas areštinėje gyrėsi, jog užmušė benamį.

Tačiau teismui buvo pateiktas ir vieno šių liudytojų M. Madelio mamai rašytas laiškas, kuriame jis teigia, jog tiki Mindaugo nekaltumu, kad atliko savo pareigą, paliudijo, todėl prašo atsiųsti cigarečių.
Vėliau šie liudytojai savo parodymų išsižadėjo.

Ir nors yra vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip kaltinamieji veikiausiai smurtauja prieš benamį, tačiau filmuota tamsoje ir niekam nepavyko šio įrašo išryškinti tiek, kad būtų matyti kaltinamųjų veiksmai.

„Akivaizdu, kad abu kaltinamieji stengiasi išvengti atsakomybės. Viso proceso metu jie nebuvo atviri, klaidino, bandė nuslėpti aplinkybes, painiojosi parodymuose. Bandyta surengti ir kaltinamųjų akistatą, tačiau ji neįvyko, nes P. Pinikas atsisakė dalyvauti“, – kalbėjo A. Stanislovaitis.

Gynybai – diplomas iš varžybų

Už bejėgiškos būklės žmogaus nužudymą iš chuliganiškų paskatų, kai veikiama bendrininkų grupėje, gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Tačiau A. Stanislovaitis teigė, jog teisinio pagrindo skirti neterminuotą laisvės atėmimo bausmę nėra, nes abu kaltinamieji anksčiau už nužudymą nėra teisti, be to, gyvybė atimta vienam, o ne keliems asmenims.

Todėl jis pasiūlė skirti terminuotą laisvės atėmimo bausmę. Jos vidurkis už tokį nusikaltimą – 14 metų. Tačiau A. Stanislovaitis teismo paprašė jaunuolius nuteisti po 16 metų laisvės atėmimo bausme, ją atliekant pataisos namuose.

Kai buvo ištartas šis skaičius, teismo salėje pasigirdo kaltinamųjų artimųjų kūkčiojimas. Ašaras braukė ir P. Pinikas, nors prieš teismo posėdį, jis su draugais linksmai klegėjo, kaip smagiai areštinėje sutiko Naujuosius metus.

M. Madelio gynėjas savo ginamojo nekaltumą bandė įrodyti iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus gauta charakteristika, jog vaikinas elgiasi pavyzdingai, nedalyvavo bado akcijoje. Be to, Šiaulių tardymo izoliatoriaus valdžia M. Madeliui leido dalyvauti rankų lenkimo varžybose, kur jis užėmė trečiąją vietą.

„Nepaisant šios prizinės vietos, deja, lengvinančių aplinkybių byloje nėra“, – konstatavo A. Stanislovaitis.

Neabejojama, jog ši byla, kai bus paskelbtas nuosprendis, keliaus į aukštesnės instancijos teismą, nes jį skųs arba prokurorai, arba kaltinamųjų gynėjai.

Nužudytojo mama Nijolė iš kaltinamųjų reikalavo atlyginti apie 30 tūkst. eurų neturtinę žalą, kurią ji patyrė, nes neteko sūnaus.
Tačiau šis reikalavimas nuo kaltinamųjų pečių nukrito, nes moteris praėjusią savaitę mirė.