Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį nutarė R. Vartanovui iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą nutraukti, nes „nėra pažeidimo įvykio ir sudėties“.

Tokį sprendimą teisėjas Olegas Zaicevas priėmė atsižvelgęs į sportininko teismui pateiktą medikų pažymą – jam buvo nustatytas leistinas girtumo laipsnis.

Pažeidimo protokolą Vilniaus apskrities policijos pareigūnai R. Vartanovui surašė po įvykio rugsėjo 3 d., kai 14.18 val. sostinės Gabijos g. buvo sustabdytas sportininko vairuojamas automobilis „Lexus“.

Kadangi policijos pareigūnams kilo įtarimų, kad vairuotojas yra neblaivus, buvo nutarta jį patikrinti alkotesteriu – į jį R. Vartanovas „pripūtė“ 0,55 prom. alkoholio.

Tačiau ne vieną visame pasaulyje žinomą Lietuvos imtynininką išugdęs treneris nesutiko su tokiais alkotesterio rodmenimis ir pareigūnams nurodė, kad važiuos į Vilniaus Priklausomybės ligų centrą dar kartą pasitikrinti blaivumo.

Tai gali padaryti bet kuris su alkotesterio rodmenimis nesutinkantis vairuotojas, tačiau medikai tyrimą turi atlikti ne vėliau kaip per valandą nuo pirmojo patikrinimo alkotesteriu.

Priklausomybės ligų centre pirmasis R. Vartanovo tyrimas buvo atliktas 15.10 val. – alkotesteriu buvo nustatytas 0,38 prom. girtumas. O 15.20 val. paėmus sportininko kraują buvo konstatuota, kad jame yra 0,39 prom. alkoholio. O tai – leistina norma, nes pagal Lietuvos įstatymus sėsti prie automobilio vairo negalima esant didesniam kaip 0,4 prom. girtumui.

Teisme apklaustas R. Vartanovas neneigė, kad vartojo alkoholį, tačiau tikino, jog tai darė išvakarėse, o ryte pats nevairavo, nes jį į sporto bazėje suplanuotą treniruotę nuvežė bičiuliai.

„Po treniruotės lankiausi pirtyje, kadangi jaučiausi blaivus, po pietų važiavau aplankyti tėvo, bet buvau sustabdytas policijos pareigūnų ir patikrintas alkotesteriu“, – sakė imtynių treneris.

Ištyręs byloje surinktus įrodymus ir įvertinęs jų visumą, teismas padarė išvadą, kad byloje nėra surinkta pakankamai patikimų įrodymų, kurie patvirtintų R. Vartanovui pateiktą kaltinimą.

„R. Vartanovas sveikatos apžiūros įstaigoje buvo apžiūrėtas ir kraujas paimtas nepraėjus valandai po tikrinimo alkoholio matuokliu, todėl gauti duomenys laikytini patikimu, prioritetiniu įrodymu, kadangi medicininė apžiūra buvo atlikta nepažeidžiant norminiais aktais nustatytų reikalavimų“, – nutraukdamas bylą pažymėjo teisėjas.

Pasak jo, sprendžiant asmens administracinės atsakomybės klausimą yra būtina vadovautis Konstitucijoje įtvirtintu nekaltumo prezumpcijos principu, o visos abejonės bei neaiškumai, kurie negali būti pašalinti, aiškintini traukiamo administracinėn atsakomybėn asmens naudai.

R. Vartanovas yra Lietuvos olimpinio sporto centro imtynių ir Lietuvos graikų-romėnų imtynių rinktinės treneris. Jis net 15 kartų yra tapęs Lietuvos čempionu keliose svorio kategorijose, dalyvavęs Europos ir pasaulio čempionatuose bei 1996 m. Atlantoje (JAV) vykusiose vasaros olimpinėse žaidynėse.

Treneris yra išugdęs daug garsių sportininkų, kurie taip pat dalyvavę olimpiadose – tai Svajūnas Adomaitis, Aleksandras Kazakevičius, Mindaugas Ežerskis, Mindaugas Mizgaitis, Valdemaras Venckaitis, Edgaras Venckaitis.