Savo sugyventinės žmogžudyste įtariamas Vytautas Šerpetauskas, gimęs 1960 m., iki šiol slapstosi, policija jo nesėkmingai ieško nuo gegužės 6 d.

Delfi jau anksčiau rašė, kad šeštadienio naktį, apie 1 val. 5 min., pareigūnai, išlaužę namo duris, rado 1974 m. gimusios moters kūną su daugybe durtinių žaizdų. Pagalbą iškvietė kaimynai, kai su ja negalėjo susisiekti keletą dienų.

Policijos atstovai komentavo, kad žinių apie tai, jog besislapstantis V. Šerpetauskas būtų pavojingas jie neturi, anksčiau jis neteistas.

Tačiau nužudytą moterį pažinojęs vyras gerokai nustebo perskaitęs tokius pareigūnų komentarus, todėl pats susisiekė su Delfi, norėdamas papasakoti daugiau šios istorijos niuansų, tik paprašė išlaikyti anonimiškumą.

„Kaip tu gali būti nepavojingas, jei tu nužudei žmogų? – kalbėjo jis. – Jis neadekvatus. Kai man reikėjo su juo bendrauti, aš galvojau, kada jis kirvį man paleis į galvą ar griebs dalgį.“

„Toks abejingumas pareigūnų, tyrėjų, socialinių darbuotojų, seniūno. Visi viską žinojo, bet niekas nieko nedarė. O dabar nužudė“, – pridūrė jis.

Tragedijos buvo galima išvengti

Pašnekovo akimis, šios tragedijos buvo galima išvengti, jei tik pareigūnai būtų tinkamai atlikę savo darbą, nes į šiuos namus jie važiavo ne kartą.

Vyras sakė pats gyvenantis užsienyje, bet kartą prieš metus buvo atvažiavęs aplankyti Bikavėnuose gyvenančią Gražiną.

„Ji labai prašė pagalbos, todėl nuvažiavome. Nėra taip, kad jis nepavojingas. Jis pavojingas. Kai jį sutikau, su juo neįmanoma bendrauti. Jis puolė mane, norėjo čiupti kirvį po ranka, sakė, man jokių problemų taip padaryt.

Kai paklausėme Gražinos, ar jai reikia pagalbos, ji įšoko pas mus į automobilį, sako, padėkit man, jis mane užmuš. Iškviečiau pareigūnus, jie atvažiavo, sako, čia ne pirmą kartą, mums žinomas adresas“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad viskas galėjo būti išspręsta jau anksčiau, jei policija būtų bent pabandę sustabdyti smurtautoją.

Tąkart V. Šerpetauskas pabėgo į netoliese esantį miškelį, o net nebandė jo surasti.

Anksčiau moteris gyveno Švėkšnos seniūnijoje, kur prieš keletą metų susipažino su V. Šerpetausku. Tuo metu ji augino savo 2 mažamečius vaikus.

„Jis prie Gražinos priskreto, nes ji tokia patiklesnė. Jo įkalbėta ji pardavė tą savo bakūžę Švėkšnoje ir nusipirko Bikavėnuose. – pasakojo pašnekovas. – Gyvenant Švėkšnoje buvo daug draugų, jie padėdavo, prižiūrėdavo, kontroliuodavo. Todėl jis paskatino išsikraustyti iš Švėkšnos, jis ją įkalbėjo parduoti namus, kraustytis. Ji to nenorėjo, bet ją labai lengva įkalbėti.“

Vienas Bikavėnų gyventojas Delfi pasakojo, kad į seną trobelę sugyventiniai su dviem vaikais atsikraustė prieš keletą metų, iš pradžių atrodė kaip tvarkinga pora, tačiau netrukus pamatė, kad ten dažnai vyksta policija, girtaujama.

Mušė ir vaikus

Gražiną pažinojęs vyras sakė, kad vaikai jau prieš kurį laiką buvo atimti iš šeimos dėl to, kad V. Šerpetauskas prieš juos smurtavo.

„Kiek man pasakojo, tą vaiką jis lupdavo su grandine. Buvo rimtas smurtautojas ir policija, visi viską žinojo, tiek vaikų teisės. Kodėl vaikus atėmė? Per jį atėmė tuos vaikus. Jis vaikus skriaudė, ypač mažąjį. Tas vaikas buvo net į mišką pabėgęs“, – pasakojo jis.

Delfi kreipėsi į Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą, kurios atstovė Greta Bliutaitė perdavė trumpą komentarą, kad „įvykio metu vaikai buvo saugioje aplinkoje, kaip ir šiuo metu“. Ji nepatikslino, kodėl vaikai buvo paimti, ar buvo įtariamas smurtas ir jei taip, ar ši informacija perduota policijai.

Policija taip pat atsisakė komentuoti, kiek kartų į poros namus kviesta policija ir kokių veiksmų imtasi, nes tai esą gali pakenkti ikiteisminiam tyrimui.

Norėjo skirtis

Gražinos pažįstamas pasakojo, kad moteris pagaliau buvo pasiryžusi skirtis, o V. Šerpetauskui paskirtas įpareigojimas prie jos nesiartinti.

„Ji jau buvo pradėjusi kabintis į gyvenimą, bandė su juo skirtis, jau buvo vaikus beveik susigrąžinusi. Ji tvarkėsi gyvenimą be jo. O tada jis atėjo ir viskas, – sakė jis. – Ir toks aplaidumas. Ten juk kiekvieną dieną buvo muštynės, kiekvieną dieną ji gaudavo nuo jo mušti. Aplinkiniams ji skųsdavosi, kad ją muša, skriaudžia. Bet niekas nereagavo ir turim tokią situaciją.“

„Žinoma, prie kiekvienos šeimos pareigūnų nepastatysi. Bet kai nuolat važiuojama, nuolat pranešama, gal galima kaip nors padėti? O dabar, kai Lietuvoje toks požiūris, tai vis ir sulaukiam, kad subado ir subado, – paminėjo jis ir pridūrė. – Įžvelgiu labai didelę kaltę pareigūnų dėl aplaidumo, dėl nežmogiškumo.“

Delfi išsiaiškino, kad balandžio 11 d., apie 22 val., pranešta, jog V. Šerpetauskas sukėlė fizinį skausmą moteriai, po to buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl smurto artimoje aplinkoje pagal BK 140 str. 2 d.

Pagal Bendrojo pagalbos centro informaciją, į namus, kur buvo nužudyta moteris, per paskutinius metus policija iškviesta 3 kartus. 2022 m. birželį pareigūnai kviesti dėl neva smurtaujančio vyro, tačiau atvykus rasta tik neblaivi (1,72 prom.) moteris, ji pati neigė, kad prieš ją smurtauta.

Balandžio 14 d. į policiją kreipėsi socialinė darbuotoja, kai rado namuose prieš dvi dienas sumuštą moterį. Darbuotojai apie smurtą papasakojo sūnus, kuris buvo išleistas pas ją pasisvečiuoti. Oficialiai užfiksuota, kad vaikai iš šeimos paimti dėl girtavimo.

Balandžio 27 d. policiją iškvietė pats V. Šerpetauskas, pranešęs, kad žmona girtauja. Namuose rasta neblaivi moteris (0,20 prom.), ji buvo su gerokai jaunesniu sugėrovu (2,11 prom.).

Daugiau iškvietimų šiuo adresu per pastaruosius metus nebuvo, tačiau negalima atmesti varianto, kad jų būta daugiau, tiesiog tarnybos kviestos ne namų adresu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)