Per teismo posėdį – išpuolis prieš Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėją

2024 m. vasario 8 d. Vilniaus miesto apylinkės teisme per baudžiamosios bylos teismo posėdį buvo užpulta teisėja.

Iš kalėjimų atgabenti du kaltinamieji į teisėją metė 0,5 l talpos pilnus vandens buteliukus, šie praskrieję oru apie 10 metrų, atsitrenkė į teisėjos stalo atkaltę. Laimė, nei teisėja, nei kiti teismo darbuotojai fiziškai nenukentėjo, o agresyvius kaltinamuosius sutramdė juos lydėję pareigūnai.

Teismo darbuotojai nesaugūs

„Kiek nepriklausomoje Lietuvoje veikia teismai, tiek laiko keliami klausimai dėl fizinio teisėjų, posėdžių sekretorių ir kitų teismo darbuotojų saugumo teismuose. Dabar situacija yra tiesiog apgailėtina, - sakė Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkė Viktorija Šelmienė. - Kitose Europos Sąjungos valstybėse nėra nė vieno teismo, kuriame nebūtų įrengta metalo detektorių ir nebūtų pakankamo kiekio apsaugos, nes kiekvienas į teismą ateinantis asmuo privalo būti tikrinamas.

Mes iki šiol neturime visų šių saugos priemonių, nes teismams yra skiriamas ypatingai mažas finansavimas teismų pastatų infrastruktūrai, o fizinio saugumo elementams įsigyti lėšų apskritai neskiriama“.

Teisiamieji nepaisė nurodymų

Nagrinėjant daugiatomę baudžiamąją bylą vasario 8 d. į rytinį posėdį policijos pareigūnai pristatė 7 kaltinamuosius iš įkalinimo įstaigų, kuriose šie atlieka laisvės atėmimo bausmes už anksčiau padarytus nusikaltimus.

Dalis kaltinamųjų posėdyje dalyvavo nuotoliniu būdu.

Nuo pat posėdžio pradžios kaltinamieji nesilaikė drausmės, nepaisė konvojaus pareigūnų bei bylą nagrinėjančios teisėjos nurodymų, vartojo necenzūrinę, įžeidžiančio turinio leksiką.

Kai teisėja už nuolatinius teismo posėdžio pažeidimus priėmė nutartį pašalinti tris kaltinamuosius iš salės, teisėjos link atskriejo du vandens buteliukai.

Reagavo konvojus

Teismo salėje tuo metu buvo 15 konvojaus pareigūnų. Jie laiku sureagavo į incidentą, papildomai buvo iškviesta policija, užfiksuotas įvykis ir pradėta teisena dėl viešosios tvarkos pažeidimo teismo posėdžio metu.

Po incidento byla buvo toliau nagrinėjama popietiniame teismo posėdyje.
Kadangi dauguma kaltinamųjų šiuo metu atlieka laisvės atėmimo bausmes skirtinguose Lietuvos kalėjimuose, o teismo posėdis turėjo vykti visą dieną, kaltinamiesiems buvo skirti maisto paketai ir buteliukai vandens.

Net 18 kaltinamųjų

Kaip informavo Vilniaus apylinkės teismo atstovas spaudai, teisme buvo nagrinėjama sukčiavimo byla.

Delfi duomenimis, sukčiai naudojosi schema „Alio, mama!“. Vasario 8 d. vyko jau ketvirtasis teisiamasis posėdis šioje 40 tomų baudžiamojoje byloje, kurioje kaltinami net 18 asmenų. Bylos duomenimis, asmenys iš žmonių pasisavino apie 100 tūkst. eurų.

Vilniaus miesto apylinkės teisme ši baudžiamoji byla pradėta nagrinėti 2023 m. rugpjūčio 1 d. Bylą nagrinėja teisėja Inga Štuopienė.

Puolė teisėją

Kaip informavo policija, 10.15 val. Vilniuje, Laisvės pr., teismo posėdžio metu teisiamieji kėlė neramumus, dėl ko priėmus atskirą sprendimą iš teismo salės buvo pašalinti 3 asmenys.

Teigiama, kad Vilniaus apylinkės teismo posėdžio metu, įvyko žodinis ginčas tarp trijų teisiamųjų (gimusių 1983 m., 1980 m. ir 1981 m.) bei teismo posėdžių dalyvių ir teisėjos, kurio metu du teisiamieji (gimę 1983 m. ir 1980 m.) metė 2 vnt. plastikinius vandens buteliukus 0,5 l talpos į teisėją, tačiau nepataikė.

Tokiais savo veiksmais teisiamieji demonstravo nepagarbą aplinkiniams bei aplinkai ir sutrikdė viešąją rimtį ir tvarką.

Surinkta medžiaga pagal LR BK 284 str. (viešosios tvarkos pažeidimas).

Trys teismo salėje siautėję vyrai buvo atgabenti iš įkalinimo įstaigos. Pirminiais duomenimis, didžioji dalis bylos įtariamųjų yra nuteistieji, kurie teisti daugybę kartų.

Keikė necenzūriniais žodžiais

Teisme Delfi pavyko sužinoti, kad įtariamieji yra labai agresyvūs ir neadekvatūs, prieš tai buvusiame posėdyje jie taip pat kėlė neramumus.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nepagarbos teismui

Vilniaus apylinkės prokuratūra pranešė, kad vadovauja pradėtam ikiteisminiam tyrimui dėl nepagarbos teismui ir viešosios tvarkos pažeidimo.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Vilniaus miesto penktojo policijos komisariato pareigūnai.

Baudžiamajame kodekse griežčiausia už šias nusikalstamas veikas numatyta bausmė – laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)