Jonas pasakojo į Lietuvą iš Vokietijos sugrįžęs maždaug prieš mėnesį. Prieš išvykdamas į užsienį, po Stasio Šalkauskio gimnazijos moksleivės nužudymo, vaikinas buvo nurodęs, kad ruošiasi ten dirbti arba mokytis. Tačiau šiandien posėdyje kalbėjęs 19-metis prisipažino, kad nei dirbo, nei mokėsi, o visą laiką gyveno iš santaupų. Pinigų, esą buvo gavęs dovanų.

Per ankstesnius teismo posėdžius nukentėjusieji tėvai teisėjų kolegijos reikalavo, kad butų atvesdintas Jonas, kuris nors ir buvo davęs parodymus, tačiau galbūt galėtų atskleisti naujų detalių. Vis dėlto, viltys nepasiteisino. Per posėdį kalbėjęs Jonas teigė sunkiai prisimenantis 2011-ųjų liepos įvykius.

Liudininkas pasakojo, kad dingus Nedai buvo iškviestas į apklausą, vėliau paleistas. Po to jį susitikti ant apleisto „Elnio“ fabriko stogo pakvietė Viktorija Vaitiekaitytė, kuri atskleidė, kad Neda yra nužudyta. Jonas aiškino, kad tąkart nepatikėjo. „Galvojau, kad nusišneka, nekreipiau dėmesio. Buvau išgėręs“, – pasakojo Jonas.

V. Vaitiekaitytę ir Joną žudikės tėvai pasiėmė iš „Elnio“ fabriko teritorijos. Visi nuvyko į policijos komisariatą. Duodamas parodymus Jonas teigė, kad padėjo nužudyti Nedą. Tokį sprendimą vaikinas aiškino tuo, kad taip norėjo pabūti su V. Vaitiekaityte ir ją palaikyti morališkai. Vėliau Jonas savo parodymus pakeitė.

Iš nužudytosios buvo atėmęs pinigus

Jonas pasakojo, kad iš nužudytosios Nedos buvo paėmęs 20 litų. Esą taip norėjo iš jos išgauti, kokias apkalbas skleidžia mergina. „Girdėjau, kad ji apkalbinėja kažką. Sugalvojom papokštauti ir priversti pasakyti, ką ji šneka. Paėmiau pinigus, būčiau atidavęs, kai būtų pasakius“, – aiškino Jonas.

Tiesa pinigų vaikinas taip ir neatidavė. Nužudytosios Nedos mama sakė, kad gimnazistė kartu su keletu draugų nuvažiavo pas Joną ir pareikalavo atiduoti pinigus ir dar keletą daiktų, kuriuos jis buvo pasiėmęs. Nukentėjusiųjų paklausus apie Nedos skleidžiamas apkalbas, šie sakė, kad Neda stebėjosi, kaip Jonas „sugedo“ susidėjęs su V. Vaitiekaityte – pradėjo gerti, prisivėrė auskarų.

Nužudytosios tėvai teisme prisiminė, kad Jonas 2011-ųjų sausį su Neda nustojo bendrauti, tačiau likus mėnesiui iki nužudymo, vėl ėmė jai rašyti trumpąsias žinutes, kviesti susitikti. Pats Jonas tokio poelgio negalėjo paaiškinti.

Teisme Jonas sakė, kad draugavo su V. Vaitiekaityte. Su nužudytaja Neda tiesiog susitikinėjo, o su Viktorija Lietuvninkaite yra susitikęs keletą kartų. Vaikinas sakė, kad porą kartų yra buvęs visų merginų namuose.

Prokuroras: telefono išklotinių neįmanoma ištirti

Sausį per kratą V. Vaitiekaitytės kameroje, čiužinyje buvo rastas mobiliojo ryšio telefonas. Negana to, įkalinimo įstaigoje, kurioje laikoma V. Vaitiekaitytė, jos vardu atidaryta banko sąskaita. Praėjusiame teismo posėdyje nukentėjusieji reikalavo, kad būtų išsiaiškinta, su kuo mobiliuoju telefonu bendravo V. Vaitiekaitytė bei kam buvo naudojami ir kas pervesdavo pinigus į kaltinamosios vardu atidarytą sąskaitą.

Prokurorui pavyko surinkti banko sąskaitos naudojimo ir mobiliojo ryšio telefono skambučių išklotines. Paaiškėjo, kad į telefoną buvo dedamos devynios skirtingos sim kortelės, vien skambučių išklotinės užima apie 500 lapų. Prokuroras sako, kad fiziškai neįmanoma patikrinti visų telefonų numerių, nes jų yra per daug. Spėjama, kad tik nedidelė dalis pašnekovų bendravo su V. Vaitiekaityte.

Ištyrus V. Vaitiekaitytės banko sąskaitos duomenis, nustatyta, kad nedideles pinigų sumas keliskart per mėnesį jai pervesdavo tėvai ir artimieji.

Nukentėjusieji tėvai teismo prašė padaryti pertrauką, kad jie patys galėtų susipažinti su mobiliojo ryšio telefono išklotinėmis. Nukentėjusiųjų advokatė paprašė Jono pasakyti savo telefono numerį, nors šis per teismo posėdi ir tvirtino, kad su V. Vaitiekaityte, jai esant įkalintai, nebendravo.

Nužudė įviliojusios į butą

17-metė Stasio Šalkauskio gimnazijos moksleivė Neda R. buvo nužudyta 2011 metų liepos 14-ąją.

Protu sunkiai suvokiamas nusikaltimas įvykdytas V. Vaitiekaitytės močiutės bute. Į butą įviliotai gimnazistei V. Vaitiekaitytė ant galvos užmetė maišą ir keliskart kirviu bei plaktuku smogė į galvą. V. Lietuvninkaitė Nedą R. daužė metaliniu strypu.

Nužudžiusios auką, užpuolikės kūną supjaustė dalimis. Į polietileninius maišus sudėtas aukos kūno dalis V. Vaitiekaitytė su V. Lietuvninkaite dviračiais išvežė ir išmetė dykynėje prie Aukštabalio gatvės.

Pareigūnai rado tik dalį kūno dalių, kurios buvo išmėtytos laukymėje netoli nužudytosios namų. Dalis kūno buvo rasta ir žudikės šaldytuve.

Nukentėjusiųjų tėvų advokatė teigia, kad toks brutalus, nežmoniškas elgesys yra ne kas kita, kaip palaikų išniekinimas. Be to, nusikaltimas buvo padarytas be aiškaus motyvo, todėl pasiūlyta merginas teisti ne tik už žiaurų nepilnametės nužudymą, bet ir už nužudymą iš chuliganiškų paskatų ir palaikų išniekinimą.

V. Vaitiekaitytei ir V. Lietuvninkaitei buvo paskirta stacionari psichiatrinė ekspertizė. Ekspertai konstatavo, kad abi įtariamosios yra pakaltinamos, suvokė savo veiksmus ir gali atsakyti už juos.