Rastas tik vienas žuvęs žmogus

Antradienio vakarą Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos civilinės saugos skyriaus viršininkas Donatas Gurevičius Delfi informavo, kad pagerėjus matomumui panaudota speciali įranga (zondą turinti videokamera), buvo patikrintas pastatas ir jame pastebėtas tik vieno žuvusio žmogaus kūnas.

Teigiama, jog patikrintas ir butas, kuriame, įtariama, turėjo būti dingęs nepilnametis. Tačiau joks kūnas nebuvo pastebėtas.

D. Gurevičius pasakojo, jog negali nei patvirtinti, nei paneigti, kad vaiko pastate nėra, nes namas nėra nuodugniai patikrintas, o ir dingusio berniuko mama teigė, jog jos vaikas ten turi būti.

Apie 22.30 val. gaisras Viršuliškėse dar nebuvo likviduotas.

Situacija sudėtinga

Kaip pasakojo įvykio vietoje dirbantis ugniagesių atstovas Donatas Gurevičius, praėjus 5 valandoms nuo įvykio vis dar vyksta gaisro gesinimo ir gelbėjimo darbai, kada jie bus baigti, kol kas neaišku.

„Situacija su pastatu ganėtinai sudėtinga, nes po sprogimo ir vėliau įsiplieskusio gaisro konstrukcijos yra pažeistos, todėl ypač sudėtinga patekti prie kai kurių aukštų, nes griuvusios perdangos“, – pasakojo jis.

Didžioji dalis gyventojų iš maždaug 30-ies namo butų sėkmingai evakavosi, tačiau yra ir žmonių, kurie galbūt ir nespėjo to padaryti.

„Turime patvirtintą informaciją, kad trūksta vieno vaiko, – kalbėjo D. Gurevičius. – Spėjame, kad tame bute, kur įvyko sprogimas, galėjo būti dar vienas žmogus. Nesame tikri, dar turime tuo įsitikinti.“

Evakuoti namo gyventojai laikinai galėjo prisiglausti šalia esančiame vaikų darželyje. Tiems, kurie neturi kur pernakvoti, savivaldybė parūpins pastogę netoli esančiame viešbutyje.

„Nuo pat įvykio pradžios su mumis dirba statinių ekspertas iš Vilniaus Gedimino technikos universiteto, jis prižiūri mūsų darbą ir mus konsultuoja. Kai atauš konstrukcijos, jis atsakys, ar gali žmonės grįžti į tas patalpas“, – kalbėjo gelbėtojų atstovas.

„Situacija keičiasi valandomis, vėliau gali tekti tam tikras pastato dalis ar patalpas ardyti“, – pridūrė jis.

Galvojo, kad prasidėjo karas

Šio daugiabučio trečiame aukšte gyvenanti moteris pasakojo iš pradžių nesupratusi, kas nutiko.

„Visas namas sudrebėjo nežmoniškai. Tuo momentu neišsigandom, galvojom, kas įvyko. Tada šokom žiūrėti, kas vyksta, pro langą pamatėm dūmus“, – prisiminė ji.

Kitas čia gyvenantis senjoras sakė, kad sprogimas įvyko virš jo esančiame bute, jis pats gyvena pirmajame aukšte.

„Maniau, kad karas, gal koks dronas atskrido, – kalbėjo vyras, o paklaustas, ar nukentėjo jo turtas, atsakė: – Per sprogimą ne, bet apipylė, sienos ir lubos plaukia.“


Delfi primena, kad 11 val. 15 min. buvo gautas pranešimas, jog Vilniuje, Viršuliškių g., kilo gaisras penkių aukštų daugiabutyje, girdėjosi sprogimas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė informavo, kad iš degančio buto gelbėtojai išnešė vieną žmogų, iš viso gaisro metu nukentėjo penki žmonės.

Visi asmenys išgabenti į ligoninę. Į didžiulį gaisrą Viršuliškėse išsiųsta dar daugiau gelbėtojų, iš viso yra atvykusių 10 ugniagesių autocisternų ir autokopėčių.

Anot policijos, apie 15.38 val. ugniagesiai pareigūnus informavo, kad gaisravietėje Viršuliškių g. buvo rastas apdegusio žmogaus kūnas. Teigiama, kad rastas žmogaus kūnas labiau panašus į suaugusio, tačiau kol kas prieiti prie jo ir nustatyti tapatybės gelbėtojai negalėjo.

Pasisakė Vilniaus miesto meras ir vidaus reikalų ministrė


„Dėl daugiabutyje Viršuliškėse kilusio gaisro evakuoti 30 butų gyventojai, dabartinėmis žiniomis, nukentėjo 5 žmonės.

Šiuo metu evakuoti gyventojai prisiglaudė šalia esančiame darželyje, kur jiems suteikiama svarbiausia pagalba ir informacija. Vilniaus miesto savivaldybė rūpinasi laikinu gyventojų apgyvendinimu.

Netekti namų yra didžiulė tragedija. Didelės stiprybės ir sveikatos nukentėjusiems“, – feisbuke rašo Valdas Benkunskas.

Įvykio vietoje pasirodė ir Agnė Bilotaitė.

„Naujieji metai prasidėjo skaudžia nelaime Vilniuje. Nuvykome į gaisro vietą Viršuliškėse, kur dirba gausios ugniagesių ir policijos pajėgos.

Tik sužinojusi apie nelaimę susisiekiau su Vilniaus miesto meru Valdu Benkunsku – savivaldybė įsipareigojo pasirūpinti namo gyventojais, kurie kol kas negali grįžti į namus.

Nukentėjusiems teikiama medikų pagalba.

Teritoriją aplink daugiabutį policijos pareigūnai saugos tol, kol gyventojams bus saugu sugrįžti.

Apie gaisro priežastis kol kas kalbėti sudėtinga, jos paaiškės atlikus tyrimą.

Dėkoju pareigūnams už didžiules pastangas gesinant gaisrą ir gelbstint žmones. Dabar svarbiausia – užtikrinti namo gyventojų saugumą“, – rašo A. Bilotaitė.

Paskelbta ekstremalioji situacija


Vilniaus savivaldybė pranešė, kad dėl daugiabutyje Viršuliškėse kilusio gaisro šiandien evakuoti 30-ies butų gyventojai. Nukentėjo 5 žmonės, kuriems suteikiama medikų pagalba. Šiuo metu rastas 1 žuvęs žmogus, tačiau ugniagesiai dėl nestabilių, nesaugių konstrukcijų kol kas negali prieiti prie kūno.

Vilniaus miesto savivaldybė pasirūpino laikinu gyventojų būstu – visiems evakuotiems žmonėms pasiūlytas apgyvendinimas viešbutyje savivaldybės lėšomis. Dabartiniais duomenimis, viešbutyje laikinai apgyvendinta 18 žmonių (iš jų du vaikai), likę evakuoti gyventojai apsisprendė apsistoti pas artimuosius.

Vilniaus miesto savivaldybė skelbia ekstremaliąją situaciją adresu Viršuliškių g. 101, Vilnius. Ją galima įvesti dėl gyvenamojo ar kitos paskirties pastato, statinio arba jo konstrukcijos visiško ar dalinio sugriovimo, kai neatidėliotinai reikia suteikti gyvenamąją vietą žmonėms. Tai leis lengviau valdyti situaciją ir operatyviau teikti pagalbą nukentėjusiems gyventojams.

Dėl gyventojų saugumo teritorija yra aptverta, pastatas saugomas, budi policija ir ugniagesiai. Pavojaus greta esantiems kitiems pastatams, įskaitant vaikų darželį, nėra. Tačiau teritorijoje mėtosi nemažai po gaisro likusių nuolaužų ir duženų, todėl gyventojų prašoma neleisti vaikams žaisti lauke, kol teritorija nebus išvalyta.

Vyksta tyrimas dėl tikslios gaisro priežasties. Šiuo metu laukiama vietoje dirbančių ekspertų vertinimo dėl situacijos padarinių, rytoj savivaldybė suformuos avarijos tyrimo komisiją, į kurią bus įtraukti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento bei kitų institucijų atstovai. Komisija nustatys avarijos priežastis ir teiks rekomendacijas dėl tolesnio pastato naudojimo.

Kviečiame gyventojus kreiptis dėl tikslinės pašalpos ir/ar socialinio būsto suteikimo. Nuo gaisro ar stichinės nelaimės Vilniuje nukentėję asmenys gali gauti tikslinę pašalpą iki 132 bazinės socialinės išmokos dydžių (pagal dabartinį BSI – iki 7260 eurų), kai vidutinės pajamos per mėnesį vienam bendrai gyvenančiam asmeniui neviršija 4 valstybės remiamų pajamų dydžių (šiuo metu – 704 eurų), o jei asmuo gyvena vienas – kai neviršija 4,5 valstybės remiamų pajamų dydžių (šiuo metu – 792 Eur). Tokią tikslinę pašalpą norintys gauti asmenys savivaldybei turi pateikti prašymą, o be kitų dokumentų su prašymu reikia pateikti ir Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos išduotą pažymą apie gaisrą. Asmenims, dėl gaisro netekusiems nuosavybės teise turėto būsto, taip pat ne eilės tvarka gali būti suteiktas socialinis būstas arba parama būstui išsinuomoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)