Šalčininkų rajono apylinkės teismo teisėjas Marjanas Gerasimovičius paskelbė, kad per eismo įvykį sužalojimus patyrę nukentėjusieji iki šiol gydosi, todėl šiuo metu negali nurodyti ir pagrįsti galutinio turtinės žalos dydžio.

Anot teisėjo, turtinės žalos dydis ateityje gali padidėti, todėl būtų pažeistos nukentėjusiųjų teisės į visišką žalos atlyginimą.

Teismas atsisakė nukentėjusiesiems priteisti ir neturtinę žalą – esą turtinės žalos dydis yra vienas iš pagrindinių kriterijų nustatant ir neturtinės žalos dydį. Anot teisėjo, nukentėjusieji turi teisę kreiptis į teismą civiline tvarka.

Tačiau toks teisėjo sprendimas papiktino per eismo įvykį sužalotus nukentėjusiuosius – Gražina Jasienė prašo panaikinti teisėjo nuosprendį ir iš naujo išspręsti civilinio ieškinio pagrįstumo klausimą. Nuosprendį manė esąs apskundęs ir per avariją sužalotas Marijanas Antulis, tačiau paaiškėjo, kad jo skundo niekas nėra gavęs.

Tuo metu žuvusiosios nepilnametės artimieji iš avarijos kaltininko neprašė priteisti žalos.

Ar pagrįstai nukentėjusieji ieškinius dėl turtinės ir neturtinės žalos prašo išspręsti baudžiamojo proceso tvarka, antradienį pradėjo aiškintis Vilniaus apygardos teismas. Tačiau apeliacinis procesas neįvyko – teisėjai nutarė, kad posėdyje privalo dalyvauti (arba bent žinoti apie jį) draudimo bendrovės, kurioje buvo apdraustas eismo įvykio kaltininko automobilis, atstovai bei nuteistasis – Algirdo mechanizuotame pėstininkų batalione šarvuočio vairuotoju dirbantis Pavelas Kozlovskis.

23 metų P. Kozlovskiui teismas yra skyręs dvejų metų terminuoto laisvės atėmimo bausmę, kurios vykdymas buvo atidėtas tam pačiam laikotarpiui.

Teismas nutarė iš P. Kozlovskio neatimti teisės vairuoti – to neprašė prokurorai.

„P. Kozlovskis vairavo transporto priemonę pažeisdamas kelių eismo saugumo taisykles, dėl ko vienas žmogus žuvo, dar dviem nesunkiai sutrikdyta sveikata, – pabrėžė teisėjas M. Gerasimovičius. – Tačiau spręsdamas klausimą dėl baudžiamojo poveikio priemonės skyrimo, teismas atsižvelgia į tai, kad kaltinamojo pajamas sudaro jo gaunamas darbo užmokestis už tarnybą Algirdo mechanizuotame pėstininkų batalione, ir jo darbo pobūdis yra tiesiogiai susijęs su teise vairuoti transporto priemones. Skyrus kaltinamajam teisės vairuoti transporto priemones atėmimą, iškyla didelė tikimybė, kad kaltinamasis dėl atleidimo iš tarnybos netektų šiuo metu gaunamų pajamų, dėl to apsunkėtų ar pasidarytų neįmanomas jo pareigos atlyginti nusikaltimu padarytą žalą įvykdymas.“

Kariuomenėje tarnaujantis P. Kozlovskis buvo nuteistas dėl praėjusių metų vasario 15-osios vakarą įvykusios avarijos, kai 21.46 val. Šalčininkų rajone, kelyje Barbiškės-Varėna- Eišiškės vairuodamas automobilį „Audi A6“, nepasirinko saugaus greičio, neatsižvelgė į važiavimo sąlygas, ypač kelio būklę ir meteorologines sąlygas, taip pat į eismo intensyvumą, kad galėtų sustabdyti transporto priemonę iki bet kurios iš anksto numatomos kliūties, turėjo sulėtinti greitį ir prireikus sustoti, jeigu to reikia dėl susidariusių aplinkybių, nesuvaldė savo vairuojamo automobilio, išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su priešinga kryptimi važiuojančiu automobiliu „VW Golf“. Šį automobilį vairavo M. Antulis.

Eismo įvykio metu žuvo su P. Kozlovskiu važiavusi keleivė, o „VW Golf“ vairuotojui ir keleivei buvo sutrikdyta sveikata. Po susidūrimo abu automobiliai užsidegė ir visiškai sudegė.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas karys pripažino kaltę. Jis sakė, kad eismo įvykio metu žuvo jo draugė.

„Važiavau apie 90 km/val. greičiu, kai kaimo kelio vingyje mano vairuojamą automobilį dėl šlapios kelio dangos sumėtė į šonus – bandžiau automobilį suvaldyti, tačiau išlyginti jo nepavyko, dėl ko išvažiavau į priešingą kelio juostą ir susidūriau su priešinga kryptimi atvažiuojančiu automobiliu“, – teisme sakė P. Kozlovskis. Eismo įvykį jis sukėlė būdamas blaivus.

Jis sutiko su jam skirta bausme ir apkaltinamojo nuosprendžio apeliacine tvarka neskundė. Iš jo ir draudimo bendrovės nukentėjusysis M. Antulis prašo priteisti 4 453, o G. Jasienė – 7 182 eurų.