Kaltinimai dėl nusikalstamo susivienijimo organizavimo, vadovavimo jam, dalyvavimo jo veikloje, dėl neteisėto disponavimo labai dideliais kiekiais psichotropinių medžiagų, pasikėsinimo gabenti ir jų gabenimo per Lietuvos valstybės sieną, neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu, netikrų pinigų laikymo, neteisėto praturtėjimo, nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimo ir kt. nusikaltimų pateikti 14 asmenų.

Ikiteisminio tyrimo, kurį Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai atliko kartu su Lietuvos kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių biuro pareigūnais, duomenimis, nusikalstamą susivienijimą įkūrė trys jau anksčiau teisti Lietuvos piliečiai. Bendrai nusikalstamai susivienijimo veiklai jie pasirinko asmenis, kuriuos siejo pastovūs tarpusavio ryšiai, vaidmenų ir užduočių pasiskirstymas, praneša Generalinė prokuratūra.


Nusikalstamas susivienijimas veikė nuo 2011 m. rugpjūčio iki 2012 m. kovo mėnesio. Per šį laikotarpį kaltinamieji kontrabandos būdu per Lietuvos valstybės sieną į Švediją ir Daniją ne kartą gabeno bei pasikėsino gabenti labai didelius kiekius psichotropinių medžiagų. Tyrimo metu iš neteisėtos apyvartos išimta per 90 kg metamfetamino miltelių.


Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai teigti, kad vienas nusikalstamo susivienijo organizatorių E. N. neteisėtai praturtėjo – jo namuose kratos metu rasta 433 500 Lt grynaisiais pinigais. Kito nusikalstamo susivienijimo organizatorių namuose buvo rasta apie 65 tūkst. Lt įvairia valiuta. Nusikalstamo susivienijimo dalyviai Lietuvoje per kitus asmenis atlikdami finansines operacijas bei sudarydami sandorius legalizavo dideles sumas nusikalstamu būdu įgytų pinigų ir didelės vertės turtą bei neteisėtai disponavo šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis.

Septyniems įtariamiesiems paskirtos griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimai, kitiems paskirtos švelnesnės kardomosios priemonės.