Vilniaus apygardos teismas penktadienį toliau nagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo, peiliu išduriant akį, pateikti šiuo metu nė septyniolikos metų neturinčiam vaikinui. Nusikaltimo, kuriuo jis kaltinamas, padarymo metu jam tebuvo tik keturiolika metų.

Šioje byloje nukentėjusiuoju pripažintas profesionalioje futbolo lygoje svajojęs žaisti Vilniaus „Žalgirio“ dublerių komandos puolėjas. Prabėgus dviem metams po gyvenimą pakeitusios tragedijos šiuo metu aštuoniolikmetis vaikinas sulaukė naujų išbandymų – net metus policijos atiekamas tyrimas buvo aklavietėje, o pagaliau suradus galimą kaltininką, šis kategoriškai ėmė neigti kaltę.

Ne vienu titulu kovinio bokso Muaythai aikštelėje galintį pasigirti nepilnametį palaiko ir jo bičiuliai – jie neneigia, kad buvo įsivėlę į muštynes su nukentėjusiuoju, tačiau tikina, jog niekas nenaudojo peilio. Būtent juo septyniolikmečiui buvo durta į dešinę akį pro antakį, obuolys buvo visas sutraiškytas, ir pilvą – iki širdies trūko vos kelių centimetrų.

„Sūnus ilgą laiką nežinojo, kad nebeturi dešinės akies – iš pradžių jį šiam smūgiui turėjo paruošti psichologas, bet po savaitės jam pats pasakiau, kad nėra akies ir reikia ruoštis kitaip gyventi“, – prisimindamas vieną sunkiausių gyvenimo akimirkų sakė dabar jau 18-mečio tėvas.

Akies netekusiam vaikinui visą gyvenimą teks vaikščioti su protezu: jo nepažįstantiems žmonėms gali pasirodyti, kad jis kažkiek žvairuoja, tačiau jaunuolis, kuriam dar visas gyvenimas prieš akis, iš tikrųjų į gyvenimą žvelgia tik pro kairiąją akį.

Muštynių dalyvius surado tik praėjus metams

Ikiteisminio tyrimo metu prokurorai nustatė, kad dar 2012-ųjų rugsėjo 2-ąją, apie 22 val., kaltinamasis su savo bičiuliais įsivėlė į konfliktą ir be jokios priežasties užpuolė troleibuso pačiame Vilniaus centre, V. Kudirkos aikštėje, laukusį septyniolikmetį bei jo draugus. Per vos keliolika sekundžių trukusias grumtynes nukentėjusiajam peiliu buvoišdurta akis bei sužalotas pilvas.

Kad šį nusikaltimą galėjo įvykdyti jaunasis boksininkas, buvo nustatyta tik praėjus beveik metams po įvykio – pas akių gydytoją apsilankiusi vaikino tėvo žmona (jis vedęs antrą kartą) iš medikės sužinojo, kad vieno vizito metu viena mergaitė prisipažino atsitiktinai tuo metu važiavusi troleibusu pro V. Kudirkos aikštę ir mačiusi, kaip šis buvo užpultas.

Nepilnametė sutiko net ant popieriaus užrašyti jaunuolio, kuris sužalojo, asmens duomenis. Tiesa, gydytoja juos perduoti išdrįso ne iš karto – bijojo, nes mergaitė mokosi toje pačioje mokykloje, kaip ir jaunasis boksininkas.

Dar tą patį vakarą nukentėjusiojo tėvas šiuos duomenis nuvežė policijos pareigūnams – tik tada tyrimas pasistūmėjo į priekį. Nepilnametį per komisariate surengtą atpažinimą pažino ir nukentėjusysis, ir tą tragišką vakarą kartu su juo buvę šio draugai.

Ketino važiuoti namo, bet atsidūrė ligoninėje

Nukentėjusiojo tėvas teisme yra pasakojęs, kad tą vakarą jo sūnus TV3 organizuoto sezono atidarymo šventės koncerto atėjo į stotelę prie Operos ir baleto teatro. Čia jis laukė troleibuso.

„Tuo metu nuo Žemės ūkio ministerijos atėjo trys vaikinai – paprašė cigaretės, vienas vaikinų atkirto, jog nerūko, tarp jų įvyko trumpas ginčas, bet tie vaikinukai nuėjo, – kalbėjo nukentėjusiojo tėvas. – Bet jie po kelių minučių sugrįžo – jau ne trise, o aštuoniese ir puolė sūnų, o kiti – kitus. Viskas įvyko labai greitai, gal keliolika sekundžių – iš priekio esantys vaikinai bandė sūnui smūgiuoti, o kai šis nusisuko, pajuto smūgį ir didžiulį skausmą, jam pradėjo bėgti kraujas“.

Jis prisiminė sūnaus žodžius, kad jį sužalojo labai jaunas vaikinas, iš kitų bendraamžių išsiskyręs raudonu džemperiu (įtariama, kad jį dėvėjo būtent kaltinamasis), jis buvo girtutėlis, vos pastovėjo ant kojų.

Boksininko draugai: tai mes buvome užpulti

Tačiau visai kitokią versiją teisme išdėstė kaltinamojo draugai – dar apklausas ikiteisminio tyrimo metu jie pareiškė, kad juos užpuolė nukentėjusysis su bičiuliu, o ne atvirkščiai, kaip teigia pareigūnai. Jie muštynių dalyvius surado tik 2013-ųjų lapkritį.

Vienas muštynių dalyvių, tuo metu dar šešiolikmetis, teisme pasakojo, kad tą vakarą visa kompanija ėjo į troleibuso stotelę, kai vienas nepažįstamas jaunuolis paprašė pavaišinti cigarete.

„Mes tada buvome blaivūs, sakėme, kad nerūkome, bet vienas vaikinas kaltinamajam užlaužė rankas, o kitas ėmė naršyti po jo kišenes“, – patikino jis.

Liudytojo teigimu, tada ir kilo muštynės – į jas įsivėlė ir kiti vaikinai. „Pro šalį ėjo daug žmonių, tačiau niekas į muštynes nekreipė dėmesio, mūsų nesudrausmino“, – patikino jis.

Pasak vaikino, vėliau vienas iš užpuolikų atsiprašė, kad prisikabino ir pasiūlė viską baigti taikiai. „Tuo muštynės ir baigėsi, mes išsiskirstėme“, – liudytojas teigė, kad per grumtynes vienintelis kaltinamasis buvo sumuštas taip, kad jam iš nosies bėgo kraujas.

„Paskui mes išvažiavome troleibusu namo“, – vaikinas tikino, kad niekas iš jo draugų neturėjo peilio.

Panašiai kalbėjo ir kitas liudytojas, tačiau jis prisiminė, kad kitą dieną po muštynių jis su savo draugais aptarinėjo įvykius sostinės centre – apie tai, kad buvo sunkiai sužalotas jaunuolis, pranešė interneto portalai, televizijos kanaluose transliuojamos žinių laidos.

„Mes supratome, kad buvo kalbama apie mus“, – teigė liudytojas.

Kol teisme neįrodyta kaltė, baudžiamojon atsakomybėn patrauktas nepilnametis laikomas nekaltu. Jam gresia laisvės atėmimo iki dešimties metų bausmė.