2023 m. gruodžio 19 d. bendros, keliuose Lietuvos miestuose vykusios operacijos, kurioje dalyvavo Klaipėdos, Vilniaus ir Marijampolės apskričių kriminalinės policijos, bei specialiosios parengties skyrių pareigūnai, taip pat Vokietijos ir Europolo pareigūnai, metu buvo sulaikyti ir suimti du Lietuvos piliečiai, įtariami vadovavę nusikalstamos grupuotės veiklai.

Per kratas rasta įvairių pramoninių skaitmeninių spausdintuvų, lazerinių graviravimo mašinų, cheminių medžiagų, presų, metalo apdirbimo dirbtuvių su įranga, kitos, kaip įtariama, automobilių valstybinių numerio ženklų gamybai bei klastojimui skirtos įrangos, automobilių dokumentų. Įtariama, kad sulaikyti įtariamieji galėjo organizuoti ir vykdyti ne tik automobilių vagystes, bet ir kitus nusikaltimus.

Įtariamas grupuotės lyderis – 42 metų Lietuvos Respublikos pilietis – galėjo dalyvauti vykdant 27 nusikalstamas veikas Vokietijos Federacinės Respublikos Heilbrono apskrityje. Bendra padaryta žala siekia apie 1,8 milijono eurų.

Ikiteisminį tyrimą Heilbrono kriminalistai pradėjo dar 2019 m., kai Vokietijoje smarkiai išaugo automobilių vagysčių skaičius. Tyrėjams pavyko identifikuoti Lietuvos Respublikos pilietį, kuris vairavo 2019 m. vasarį Vokietijoje pavogtą automobilį. Dar du tą pačią naktį pavogtus automobilius Czeladz mieste esančiame garaže surado Lenkijos pareigūnai. Vienas automobilis jau buvo išardytas dalimis. Pareigūnai sulaikė kelis vyrus iš Baltarusijos. Jie ten dirbo mechanikais.

Lietuvis buvo sulaikytas 2020 m. rugpjūčio mėnesį. Jo automobilyje buvo rasta įranga, kaip įtariama, skirta automobilių apsaugos sistemoms „Keyless-Go“ blokuoti.

Šis Lietuvos Respublikos pilietis buvo teisiamas dėl 14 vagysčių, veikiant grupėje, įvykdymo. Heilbrono apylinkės teismo sprendimu, jam buvo skirta 3 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Ikiteisminį tyrimą toliau tęsiantys Vokietijos pareigūnai 2020 m. spalį dar du pavogtus automobilius rado Bühl mieste, ten esančiame nuomojamų garažų masyve. Garažas buvo išnuomotas pasinaudojus jau mirusio Lietuvos Respublikos piliečio asmens duomenimis ir buvo naudojamas vogtiems automobiliams slėpti.

Pareigūnams pavyko nustatyti įtariamąjį, kuris nuomojosi šį ir Lenkijoje esantį garažą.

Siekdami išardyti šią tarptautiniu mastu veikiančią nusikalstamą grupuotę, Heilbrono kriminalistai į pagalbą pasitelkė Europolo ir Klaipėdos apskrities VPK kriminalinės policijos pareigūnus. 2023 m. sausio mėnesį buvo sudaryta tarptautinė operatyvinė tyrimo grupė „Keyless-Go“. Pareigūnams atlikus išsamią šifruoto susirašinėjimo analizę, pavyko identifikuoti ne tik galimus grupuotės lyderius, bet ir nusikaltimų vykdytojus ir nustatyti klastotojų dirbtuvių vietas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją