Apie 0.30 val. 22 metų mergina policiją iškvietė į nuomojamą butą Savanorių prospekte, Kaune. Pareigūnams ji pasiskundė, kad girtas 24 metų sugyventinis A. V. ją smaugė sugriebęs rankomis už kaklo.

Pagal Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą, prieš namiškius smurtaujantis šeimos narys turi būti iš karto sulaikomas 48 valandoms, tam net nebūtinas nukentėjusios pusės pareiškimas. Per dvi paras policija privalo kreiptis į teismą dėl smurtautojo iškeldinimo iš namų.

Tad A. V. uždarytas į areštinę. Penktadienį jis bus nuvežtas į teismą. Jei teismas nuspręs jį iškeldinti iš buto, A. V. į namus galės grįžti tik lydimas pareigūnų, kad pasiimtų asmeninius daiktus (teismo sprendimas vykdomas nedelsiant). Jam gali būti uždrausta net prisiartinti prie sugyventinės, su kuria kartu pragyveno porą metų. Tokiu atveju A. V. negalės jai net paskambinti ar kitaip kontaktuoti.

Be to, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo. Smaugtai merginai duotas siuntimas pas medicinos ekspertus.

Tą pačią naktį apie 2.25 val. Jotvingių gatvėje girtas (3,51 promilės) 40-metis G. V. Savo 39 metų žmonai grasino susidorojimu. Šis kaunietis irgi 48 valandoms uždarytas į areštinę. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą arba žmogaus terorizavimo.

G. V. penktadienį taip pat bus atvežtas į teismą dėl iškeldinimo. Teismui priėmus tokį sprendimą, jam, jei neįstengs išsinuomoti būsto, teks glaustis pas giminaičius ar draugus. Jei neras, pas ką prisiglausti, policija žada apgyvendinti nakvynės namuose.

Kaip praneša BNS, per pirmą įstatymo prieš smurtą šeimoje galiojimo dieną sulaikyti šeši neblaivūs įtariami vyrai. Iki ketvirtadienio popietės policija gavo 36 pranešimus apie galimą smurtą šeimoje, pradėti septyni ikiteisminiai tyrimai, vienas įtariamasis pabėgo, žurnalistams sakė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla. Ikiteisminiai tyrimai pradėti Vilniaus, Kauno, Alytaus ir Tauragės apskrityse.

„Būsime ne tik įstatymo vykdytojai, bet ir stebėtojai. Praktika susiformuos per kelias savaites“, - sakė R. Požėla. Policija žada neapsiriboti smurtautojo sulaikymu ir stebėti, kaip vykdomas teismo sprendimas.

Naujasis įstatymas gina ne tik moteris, bet ir vyrus, vaikus, nes jie irgi tampa smurto artimoje aplinkoje aukomis.