Panevėžio apygardos teismo teisėjas Algirdas Gaputis galutinėmis ir neskundžiamomis nutartimis panaikino ikiteisminio tyrimo teisėjų paskelbtus sprendimus, kuriais įtariamiesiems buvo pratęstas suėmimas trims mėnesiams.

Teisėjas nutarė, kad nėra jokių duomenų, kad įtariamieji gali daryti naujus nusikaltimus.

„Vien gresianti griežta laisvės atėmimo bausmė nėra absoliuti sąlyga taikyti griežčiausią kardomąją priemonę“, – įsitikinęs teisėjas, į laisvę paleidęs Manfredą B., Vytautą Č. ir Arną G. Dar vienas įtariamasis į laisvę buvo paleistas areštinėje praleidęs vos pora mėnesių.

Paleisdamas į laisvę įtariamuosius teismas pabrėžė, kad nors kai kurie jų anksčiau buvo teisti, tačiau teistumas jau yra išnykęs, todėl negalima jiems priminti praeities klaidų.

Pasak teisėjo, įtariamieji yra Lietuvos piliečiai, turi nuolatinę gyvenamąją vietą, todėl jų dalyvavimą baudžiamosios bylos nagrinėjime galima užtikrinti ir švelnesnėmis nei suėmimas kardomosiomis priemonėmis.

Teisėjo A. Gaspučio sprendimu vartai į laisvę neatsivėrė tik Ernestui A. – jo sugyventinė įtariama bandžiusi paveikti nukentėjusiąją merginą. Dėl to moteriai taip pat pateikti įtarimai.

Ikiteisminiam tyrimui dėl apysunkių nusikaltimų vadovaujanti prokurorė Vaida Baranauskienė nėra linkusi vertinti teisėjo, įtariamiesiems padovanojusio laisvę, nutarčių.

„Taip nusprendė teismas, tai nėra kokia nors nauja praktika, teismas priėmė tokias nutartis ir mes turime su jomis sutikti“, – sakė ji.

Prokurorė pažymėjo, kad ikiteisminis tyrimas byloje jau eina į pabaigą, nukentėjusioji, kuri buvo aplausta ne tik ikiteisminio tyrimo tyrėjų, bet ir teisėjo, savo pozicijos nekeičia.

Bylos duomenimis, 26 metų panevėžietė seksualinę prievartą patyrė vasario 28-ąją, apie 15 val., kai į jos butą, išlaužę dviejų durų kablius, įsibrovė penki vyrai. Jie merginą jėga nusivedė į netoliese esančias negyvenamąs patalpas bei grasindami tuoj pat panaudoti fizinį smurtą lytiškai su santykiavo bei tenkino lytinę aistrą su oraliniu būdu.

Tą pačią dieną policijos pareigūnai sulaikė tris įtariamuosius, anksčiau teistus už vagystes. Dar du vyrai kelias dienas slėpėsi nuo teisėsaugininkų.

Jeigu teisme bus įrodyta įtariamųjų kaltė, jiems grės įkalinimas iki dešimties metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)