Paaiškėjo, kad dar 1979 m. dailininko tapytus paveikslus „Žvejys pajūrio fone“ ir „Mergina su kriaušėmis pajūrio fone“ pavogė, paskui pardavė daugybę kartų teistas 32 metų vilnietis Artūras Žuljevas.

Įtakingomis pažintimis su kolekcininkais didžiavęsis ir paveikslais Vilniuje, ant Tauro kalno esančiame sendaikčių turguje prekiavęs A. Žuljevas nuteistas dėl vagystės – už tai jam skirta pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė.

Tuo metu iš A. Žuljevo paveikslus nusipirkęs kolekcininkas Egidijus Jakubauskas nepagrįstai apylinkės teisme buvo nuteistas dėl vogtų daiktų supirkimo. Taip nutarė Vilniaus apygardos teismas, panaikinęs kolekcininkui priimtą nuosprendį – jis išteisintas.

Trijų teisėjų kolegija paskelbė, kad byloje nesurinkta neginčijamų įrodymų, kad E. Jakubauskas padarė jam inkriminuojamą nusikaltimą.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad E. Jakubauskas Onkologijos institute eksponuotus paveikslus iš A. Žuljevo įsigijo vos už 200 Lt o vėliau juos už didesnę sumą (4 tūkst. Lt ) pardavė vienos galerijos savininkui. Kai šis sužinojo, kad paveikslai yra pavogti iš ligoninės, apie tai pranešė policijai.

Tiesa, E. Jakubauskas tikino, kd už paveikslus turėjo sumokėjti 2 tūkst. Lt, bet iš karto A. Žuljevui davė 200 Lt, o kitą sumą turėjo perduoti vėliau. Tikroji šių paveikslų vertė yra gerokai didesnė – vienas įvertintas 9, o kitas – 18 tūkst. Lt.

E. Jakubauskas neigė žinojęs, kad paveikslai yra vogti, tačiau A. Žuljevas pareiškė, jog kolekcininką apie tai buvo įspėjęs, tik nenurodė tikslios vietos, iš kur juos pavogė.

Paveikslus pardavęs A. Žuljevas ikiteisminio tyrimo metu pareigūnams buvo sakęs, kad prieš parduodamas meno kūrinius E. Jakubauską įspėjo, jog šie yra vogti. Tai jis pakartojo ir pirmosios instancijos teisme, tačiau bylą apeliacine tvarka išnagrinėję teisėjai nutarė, kad „kitų tai patvirtinančių objektyvių duomenų byloje nėra“.

Pasak teismo, E. Jakubauskas neigė, kad paveikslų įsigijimo metu žinojo, jog jie yra vogti, be to, jis pardavė paveikslus vienos galerijos savininkui, žinodamas, kad jie bus viešai eksponuojami. „Iš karto po to, kai A. Žuljevas apklausos pas ikiteisminio tyrimo teisėją parodė, kad minėjo E. Jakubauskui, jog paveikslai vogti, iškart buvo paleistas iš suėmimo“, – pabrėžė teismas.

Vogtus paveikslus A. Žuljevas siūlė pirkti ir kitiems asmenims, bet šie atsisakydavo, nurodę, kad jie nėra vertingi.

A. Žuljevas neseniai buvo nuteistas ir už tai, kad bandė pralobti iš paveikslų rėminimo dirbtuves valdančio verslininko – prisidengęs skolų išieškotoju vyras iš jo bandė išreikalauti 14 tūkst. litų.