Išnešė šimtamečius paveikslus

Sena sodyba buvo apšvarinta sulaužius durų spyną ir išmušus langą. Patekę į pastato vidų, įsibrovėliai kruopščiai patikrino visus kambarius, tačiau juose nieko vertingesnio neradę, nuo sienų nusikabino po ankstesnių vagysčių dar užsilikusius tris paveikslus.

Nežinodami, kur galėtų vogtus paveikslus padėti, ilgapirščiai išdrįso juos nunešti parduoti į Pasvalio krašto muziejų. Ketvirtadienį po 17 valandos atėję į muziejų, muziejininkams pasiūlė įsigyti, pasak jų, teisėtai iš kažkokios Pasvalio rajone gyvenančios moters gautų paveikslų.

Nieko blogo neįtardami muziejininkai, apžiūrėję atneštus daiktus, pasiūlė juos pirkti už 30 litų. Tikėjęsi gauti mažiau, vagišiai pasiūlyta kaina liko labai patenkinti. Pinigų atsiimti jie turėjo ateiti penktadienį, nes ketvirtadienį muziejus jau buvo baigęs darbą ir nebegalėjo surašyti eksponatų įsigijimo akto. Sutartą dieną muziejuje nepasirodę vyrai buvo pastebėti girti šlitinėjantys po miestą.

Sodybos neapsaugojo nė šventieji

Muziejus ketvirtadienį savo fondų saugyklas būtų papildęs vogtais eksponatais, jei ne viena muziejininkė, atsitiktinai atpažinusi, jog panašūs paveikslai kabojo jai žinomoje negyvenamoje sodyboje Ustukių kaime. Kai vagišiai išėjo, darbuotoja iš karto paskambino ustukietei S.A. ir paklausė, ar moteris nepasigedo šventųjų paveikslų.

Tą patį vakarą S.A., su dukra nuskubėjusi į negyvenamą sodybą, pamatė, kad joje šeimininkavo įsibrovėliai. Įėjusi į pastato vidų moteris pamatė, jog iš tiesų nebėra minėtų paveikslų. „Kai išsikraustėme iš šios sodybos, palikome paveikslus kabėti, tikėdamiesi, jog jie apsaugos likusius tuščius namus nuo nelaimių, tačiau galiausiai ir pačius paveikslus pavogė“, - guodėsi šeimininkė, pavogtą turtą įvertinusi 95 litais.

Moteris teigė, jog vis tikėdamiesi rasti kažką vertingo, vagys į nuošalią sodybą braunasi jau nebe pirmą kartą, tačiau dabar joje nebėra net paskutiniųjų likusių daiktų - apie šimtą metų ant sienos kabojusių ir niekam neužkliuvusių paveikslų. Vagišiai kartu su paveikslais į muziejų atgabeno ir iš kažkur gautą senovinę siuvamąją mašiną.

Policijos pareigūnai, pradėję tyrimą išsiaiškinti vagystę, keletui parų į areštinę uždarė D.Lapinską. Pirminiais policijos duomenimis, įtariamasis teigia sodybos neplėšęs, o tai padarė kiti asmenys. Apiplėštą sodybą apžiūrėję tyrėjai teigė pastebėję sniege įspaustų vyro ir moters pėdų.