Kreipėsi trumpąja žinute

Kasdien į elektroninę pašto dėžutę atkeliauja bent po kelis laiškus, kuriuose pranešama apie laimėtas kvapą gniaužiančias pinigų sumas, paveldėtą didelės vertės turtą iš užsienyje gyvenusio ir mirusio nežinomo giminaičio ar siūloma sudaryti labai naudingą verslo sandėrį.

Paprastai į tokius laiškus vartotojai nekreipia dėmesio ir iš karto juos ištrina. Atrodo, kad sukčiai tai perprato ir atrado naują būdą, kaip ieškoti aukų. Itin viliojančius pasiūlymus jie pradėjo teikti telefonu.

Nemažai klaipėdiečių į savo mobiliuosius gavo trumpąjį pranešimą iš pono Gano. Jame vyras nurodo, kad dirba Kinijos banke. Ponas Ganas pranešimą gavusio asmens klausia, ar gali juo pasitikėti ir sudaryti sandėrį, kurio vertė 8 mln. 370 tūkst. litų.

Taip pat nurodomas elektroninio pašto adresas, kuriuo susisiekus galima daugiau sužinoti apie pasiūlymą. Tačiau, nors siuntėjas tvirtina, kad dirba Kinijos banke, numerio, iš kurio rašytas pranešimas, kodas yra Didžiosios Britanijos.

Siūlė apsimesti giminaite

Dienraščio „Klaipėda“ žurnalistai atliko eksperimentą ir atsakė į viliojantį pasiūlymą. Ponui Ganui tariama Vaidilė parašė, kad pasiūlymas ją labai sudomino. Mergina prašė daugiau informacijos apie tai, ką reikia padaryti, kad gautum pinigus. Taip pat užsiminta, jog susidomėjusi moteris augina du vaikus ir sunkiai verčiasi.

Atsakymo iš svetimšalio sulaukta tą patį vakarą. Ilgas ir išsamus laiškas greičiausiai buvo parengtas iš anksto.

Vyras prisistatė, kad yra Ganas Mengyao ir dirba privačiame Kinijos banke. Tačiau laiške buvo pabrėžiama, kad informacijos apie šią įstaigą internete galima ir nerasti.

Vyras esą kreipiasi pagalbos, kad laišką gavęs žmogus padėtų paimti mirusio kliento, kuris neturi artimųjų, pinigus.

Nurodoma, kad tam reikia apsimesti pastarojo giminaite, tuomet atidaryti banko sąskaitą, kad 8 mln. dolerių būtų galima pervesti iš vienos šalies į kitą.

Tariamas kinas pabrėžė, kad pasiūlymą priėmusiam žmogui pačiam niekuo nereikės rūpintis – viską sutvarkysiąs jis pats ir advokatas. Tai bus daroma internetu, tad vykti į svečią šalį nereikės.

Reikalavo konfidencialumo

Asmuo, prisistatęs G.Mengyao, už tokią pagalbą siūlė nemenką atlygį – pasidalyti pinigus. 60 proc. minėtos sumos atitektų jam, o padėjusiam asmeniui – 40 proc.

Kinas nurodė, kad apie jo pasiūlymą niekam negalima prasitarti, mat tokios informacijos atskleidimas galėtų pakenkti jam ir jo karjerai.

Asmens, kuris nesutinka su šiuo pasiūlymu, prašoma iš karto ištrinti laišką ir apie jį pamiršti.

Kinas taip pat pabrėžė, kad laišką gavęs žmogus nebandytų su juo susisiekti telefonu, iš kurio siųstas pranešimas. Teigiama, jog tai darbo telefono numeris ir jis gali būti pasiklausomas specialios banko tarnybos. Prašoma neieškoti ir jo oficialaus pašto.

Norėjo geriau susipažinti

Merginai sutikus priimti dalį žadamų milijonų, sukčius neskubėjo duoti nurodymų. G.Mengyao prisistatęs asmuo pabrėžė, kad nori geriau susipažinti su jam padėti pasisiūliusiu asmeniu, įsitikinti jo patikimumu.

Kinas paprašė merginos biografijos, kurią žurnalistai be vargo sukurpė. Tariamoji Vaidilė yra 31 metų, gyvena Palangoje, viena augina du vaikus ir dirba virėja, tad jai iš tiesų labai reikia pinigų.

Moteris pasidomėjo, iš kur milijonus žadantis vyriškis gavo jos telefono numerį ir kodėl išsirinko būtent ją. Klausimas apie telefono numerį taip ir liko neatsakytas. Laišką parašęs žmogus pasakė tik tiek, kad Vaidilę pasirinko neatsitiktinai. Be to, pabrėžė, jog jis gerai išmano Lietuvos įstatymus ir žino, kad čia įmanoma įgyvendinti jo planus.

Pasak asmens, prisistačiusio G.Mengyao, viskas yra teisėta. Be to, jis pabrėžė, kad nėra nusikaltėlis.

„Esu sąžiningas žmogus. Galbūt Jums sunku bus suprasti, kodėl taip elgiuosi, bet toks šansas pasitaiko kartą gyvenime“, – teigė kinas.

Atsiuntė šeimos nuotrauką

Kad įgautų kuo didesnį savo aukos pasitikėjimą, ponas iš Kinijos atsiuntė išsamią savo biografiją, parašė ir savo adresą. Vyras dar kartą pabrėžė, kad negali kalbėti darbo telefonu, tad nurodė asmeninį numerį ir pareikalavo jį saugoti bei niekam neatskleisti.

Telefono numerio kodas nesutapo nė su vienu pasaulio šalių kodu. Su Kinijos kodu sutapo tik pirmasis skaičius – 8.

G.Mengyao prisistatęs asmuo atsiuntė ir neva savo darbo pažymėjimo kopiją, šeimos nuotrauką. Pagal kokybę panašu, kad pastaroji nukopijuota kuriame nors interneto tinklalapyje.

Prašė paso kopijos

Kinas Vaidilės paprašė atsiųsti asmens tapatybės kortelės kopiją. Pabrėžė, kad šios reikia, nes kalbama apie didelę pinigų sumą. Jis nori geriau susipažinti, pažiūrėti, ar žmogus patikimas.

Dokumentas iš pradžių nebuvo nusiųstas, pasakius, kad nėra galimybių namie padaryti kopijos. Tačiau kinas jos reikalavo toliau. Aiškino, kad nori pažiūrėti, kaip tiksliai rašosi Vaidilės vardas ir pavardė.

Pasakius, kad galima nurašyti ir atsiųsti, jo tai netenkino. Pradėjo aiškinti, kad kopijos reikia dokumentams paruošti.

Patikslinus, kokio dokumento reikia, buvo nurodyta, kad paso.

G.Mengyao vardu prisistatantis asmuo apgauti bando ne tik lietuvius. Pernai apie jį rašė Rusijos žiniasklaida. Paviešintas buvo ir tas pats jo atsiųstas dokumentas, šeimos nuotrauka.

Pabrėžiama, kad, gavęs paso duomenis, galiausiai kinas paprašo perduoti atidarytos banko sąskaitos kodus. Taip jis gali pridaryti rimtų nemalonumų – ne tik pasisavinti žmogaus turimus pinigus, bet ir paimti įvairių kreditų.

Išvilioja ir pinigus

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Albinas Strumyla tvirtino, kad panašios sukčiavimo schemos nėra naujiena. Potencialioms aukoms pateikiami ne tik verslo pasiūlymai, bet ir pranešama apie didelį palikimą ar brangų bešeimininkį turtą, kurį galima pasiimti, o uždarbį pasidalyti.

A.Strumyla neprisiminė, kad į tokias pinkles būtų pakliuvęs kuris nors klaipėdietis.

„Dažniausiai tokie sukčiai pradeda aiškinti, kad pritrūko pinigų dokumentų tvarkymui ar kitiems dalykams ir aukų vis prašo jų atsiųsti. Tiesa, nedidelėmis sumomis, kad nekiltų įtarimų. Kai kurie žmonės iš godumo „pasimauna“ ant sukčių kabliuko ir siunčia pinigų, tikėdamiesi paskui juos atgauti keleriopai didesnėmis sumomis. Kai tokie piliečiai susivokia, kad buvo apgauti, sukčiai dingsta“, – aiškino policijos atstovas.

A.Strumyla teigė, kad dažniau nuo apgavikų iš užsienio klaipėdiečiai nukenčia pirkdami mašinas. Jie sumoka užstatą, o pardavėjai dingsta. Dažniausiai pranešama apie sukčius iš Didžiosios Britanijos.

Stabdo anglų kalba

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro viršininkas Valdas Narutavičius tvirtino, kad sukčiai iš užsienio, aukas viliojantys įspūdingomis pinigų sumomis, Lietuvoje nėra didelė problema. Anot jo, daugiau problemų kyla dėl telefoninių sukčių.

„Lietuviai anglų kalbos nesupranta. Gal dėl to daug rūpesčių nekyla. Be to, tokiomis didelėmis sumomis žmonių lengvai nesuviliosi“, – tvirtino V.Narutavičius.

Viršininkas pabrėžė, kad savo asmens duomenų nereikėtų atskleisti, mat jie gali būti panaudojami ir kriminaliniams tikslams, pavyzdžiui, pagamintos dokumentų klastotės. Tačiau kur kas liūdnesnės pasekmės, anot V.Narutavičiaus, atskleidus banko kortelės prisijungimo kodus.

„Sukčiai ne tik paima kortelėje esančius pinigus, bet ir sustabdo indėlius, pasisavina juos, paima kreditus. Tada ne tik prarandi pinigus, bet dar ir lieki skolingas“, – įspėjo V.Narutavičius.

Gediminas Navaitis, psichologas-psichoterapeutas

Į sukčių pinkles niekada nepaklius normalus, savimi ir valstybe pasitikintis žmogus. Tai tikrai nėra žmogaus patiklumo ar naivumo problema. Tai galioja visais sukčiavimo atvejais. Paskambinę telefoniniai sukčiai praneša apie įvykusią nelaimę ir prašo sumokėti pinigus policininkui ar nukentėjusiajam. Paprastai kalbant, jie prašo kyšio, kad būtų išspręstos visos problemos. Žmogus raginamas padaryti nusikaltimą. Civilizuotas žmogus turėtų padėkoti už suteiktą informaciją ir pasakyti, kad tuoj pat susiras advokatą, kuris susisieks. Tai tinka ir situacijai, kai siūloma neteisėtu būdu įgyti didelę sumą pinigų. Tačiau taip samprotaujančių ir besielgiančių žmonių yra vienetai. Dauguma lietuvių nesupranta, kad gyvena valstybėje, kurią jie turi saugoti, o ši turi saugoti juos. Tai yra didelė ir sunkiai išsprendžiama problema. Sąžiningas žmogus, gyvenantis pagal visuomenes taisykles, tikrai nepaklius į tokias pinkles.

Faktai apie sukčiavimą

Per devynis šių metų mėnesius Klaipėdos apskrityje užregistruota 483 sukčiavimo atvejai. Pernai per metus tokių buvo 527.

Klaipėdos apskritis yra antroji Lietuvoje pagal vienam gyventojui tenkantį tokių nusikaltimų skaičių. Tūkstančiui gyventojų tenka vienas toks nusikaltimas.

Iš bendro sukčiavimo atvejų šiemet Klaipėdos apskrityje 115 buvo telefoninių sukčių padaryti nusikaltimai. Pernai tokių nusikaltimų užfiksuota 168.

Iš Klaipėdos apskrityje įvykdytų telefoninių sukčiavimų 61 kartų buvo prisistatoma įvairių teisėsaugos pareigūnų vardais, 48 kartus darbdaviais, 31 atveju nusikaltimai buvo padaryti kitais būdais.