Bendrasis pagalbos centras pranešė, kad Mažeikių r., Birbiliškės k., Savarinos g., užsiliepsnojo namas. Pranešama ir apie apsiginklavusį žmogų. Pasirodo, kad įtariamasis sužalojo du policijos pareigūnus, vienas jų mirė.

Pranešimas apie nelaimę buvo gautas penktadienį 10.28 val. skubios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112. Teigiama, kad pranešime paminėtas žmogus galimai pats ir sukėlė gaisrą name.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informavo, kad degė vieno aukšto medinis namas. Gaisrą gesino trys autocisternos.

Pašauti pareigūnai

Pasirodo apsiginklavęs vyras ne tik galimai sukėlė gaisrą, bet ir sužalojo policijos pareigūnus.

Policijos departamentas informavo, kad tarnybos metu sunkiai sužaloti Telšių apskr. vyriausiojo policijos komisariato Mažeikių r. policijos komisariato pareigūnai.

Tikrindami gautą informaciją apie Mažeikių r., Viekšnių sen., Birbiliškės kaime smurtaujantį vyrą į jo namus atvykusius patrulius įtariamasis pasitiko šūviais.

Ginkluotas įtariamasis pabėgo

Įtariamasis (gimęs 1968 m.) galimai pasišalino į šalia esantį mišką, jis gali būti ginkluotas, todėl policija ragina gyventojus pamačius šį asmenį, nesiartinti prie jo ir kuo skubiau informuoti pareigūnus.

Policijos departamentas informavo, kad yra įvestas specialus planas, į įvykio vietą išsiųstos gausios Telšių, Klaipėdos ir Šiaulių apskr. pareigūnų pajėgos, apie 60 policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnų.

Policijos generalinis komisaras taip pat nutraukė savo planus ir išvyko į įvykio vietą.

Nušautas pareigūnas

Penktadienį Mažeikių rajone tragiško įvykio metu žuvo pareigūnas. Pirminiais duomenimis, įvykio vietoje buvo nušautas Telšių apskr. VPK Mažeikių r. policijos komisariato pareigūnas Saulius Žymantas (40 metų). Kita pareigūnė sužalota į koją (į kirkšnį), jos gyvybei pavojus negresia.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla visos policijos bendruomenės vardu reiškia nuoširdžią užuojautą žuvusio pareigūno artimiesiems.

Gaisravietėje ieško žmonių palaikų

R. Požėla Delfi papildomai informavo, kad su šiuo kraupiu įvykiu dirba labai daug policijos pareigūnų: trijų apskričių policininkai, pasieniečiai, prie paieškos prisijungė ir Latvijos pareigūnai (jie ieško įtariamojo savo teritorijoje).

Telšių apskrities policijos atstovė spaudai informavo, kad pareigūnai pas įtariamąjį yra važiavę gegužės 7 d., kai buvo gautas pranešimas apie grasinimą susidoroti, teigiama, jog apie vyro poelgi pranešė žmona. Taip pat vakar (gegužės 28 d.) policijos pareigūnai taip pat gavo moters pranešimą, kad prieš ją smurtauja vyras, visgi, tą kartą įtariamasis nebuvo rastas, jis pabėgo.

Teigiama, kad gaisravietėje ugniagesiai ieškojo žmonių palaikų

Pirma rastas ginklas, tada - kūnas

Policijos departamentas informavo, kad gaisro vietoje rastas galimai apdegęs žmogaus kūnas, šalia jo - ginklas. Įtariama, kad tai gali būti pareigūną nušovęs įtariamasis.

Kol nepatvirtinta asmens tapatybė, pareigūnai toliau tęsia įtariamojo asmens paieškos priemones.

Tuo metu Telšių apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Remigijus Rudminas tvirtino, kad tai kol kas – nepatvirtinta informacija, aiškinamasi, ar tai žmogaus kūnas.

„Šiuo metu negalime pasakyti, ar tai yra žmogaus, ar tai – gyvūno kūnas. Nes nerandame šuns. Dabar pakeliui vyksta ekspertas, kad galėtumėme nustatyti. Yra žinių, kad jis (įtariamasis – BNS) gali būti pasišalinęs“, – BNS sakė R. Rudminas.

Vėliau Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas taip pat patvirtino, kad gaisravietėje buvo rastas žmogaus kūnas.

Pirminiais duomenimis, gaisras name buvo lokalizuotas 11.56 val., 12.14 val. gaisravietėje buvo aptiktas šautuvas – spėjama, Antrojo pasaulinio karo laikų rusiškas karabinas „Mosin“, o 13.22 val. buvo aptiktas ir žmogaus kūnas.

Įtariamasis labai daug gėrė

Įvykio vietoje R. Požėla papasakojo, kad buvo apklausti įtariamojo kaimynai, jei teigė, jog vyriškis pastaruoju metu gėrė alkoholinius gėrimus ir dėl to galėjo taip kraupiai pasielgti.

Generalinis policijos komisaras taip pat atskleidė, kad lemtingąjį penktadienį pareigūnai vyko pakalbėti su įtariamuoju, tačiau jis nebuvo gerai nusiteikęs. Pirminiais duomenimis, pareigūnas Saulius Žymantas ėjo pakalbėti su vyriškiu, bet šis išsitraukęs kovinį ginklą paleido šūvį į jį, o tada nusitaikė ir į pareigūnę. R. Požėla teigia, kad pareigūnei buvo sužalota koja. Sužalota policininkė nedelsiant pranešė, kad ginkluotas vyras paleido šūvį į jos kolegą ir vėliau į ją pačią.

Be viso to, įtariamasis nenusiramino, jis nuėjo į namus ir sukėlė gaisrą. Manoma, kad gaisravietėje rasti palaikai ir yra jo.

Taip pat pareigūnas patvirtino, kad įtariamojo žmona yra sveika ir gyva, ji pareigūnų globoje.

Nelegalus ginklas

Ieškomas galimai ginkluotas įtariamasis - Stasys Brasas, gimęs 1968 m., anksčiau neteistas, iki šiol policijai nežinomas.

R. Požėla atskleidė, kad įtariamasis neturi legaliai laikomo ginklo, teigiama, jog ginklas, kuriuo buvo nušautas pareigūnas, įsigytas neteisėtai.


Pakelti du sraigtasparniai

Delfi susisiekė su VSAT atstovu spaudai Giedriumi Mišučiu, kuris informavo, kad dėl įtariamojo paieškos yra pakelti net du sraigtasparniai.

G. Mišutis teigė, kad vienas sraigtasparnis skirtas „Aro“ pareigūnams (pasieniečiai skraidina kovotojus), o kitas su specialia technika tikrina apylinkes.

Pasieniečiai dirba ne tik iš oro, bet ir ant žemės, pranešama, kad vykdoma intensyvi įtariamojo paieška.

Telšių rajone, Šiaulių plente, kelyje nuo Klaipėdos į Telšius, keli policijos ekipažai tikrina visus automobilius. Pareigūnai Delfi pasakojo, kad ieškoma įtariamojo, visuose keliuose dirba policininkai.

Policijos pareigūnai ne tik tikrina asmenis, bet ir nuodugniai apžiūri transporto priemones.

Prezidentas, premjeras, ministrė reiškia užuojautą

Prezidentas Gitanas Nausėda, premjeras Saulius Skvernelis, vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė penktadienį pareiškė užuojautą dėl Mažeikių rajone tarnybos metu nušauto policijos pareigūno Sauliaus Žymanto.

„Policijos pareigūno žūtis visada yra ypač skaudus įvykis. Netekome drąsaus ir pareigingo žmogaus, skubėjusio kitiems į pagalbą. Reiškiu nuoširdžią užuojautą policijos pareigūno Sauliaus Žymanto šeimos nariams ir draugams“, – pranešime cituojamas šalies vadovas.

Prezidentas pareiškė užuojautą policijos pareigūno artimiesiems ir palinkėjo stiprybės sužeistai policijos pareigūnei.

„Linkiu kuo greičiau pasveikti, išlikti stipriai ir toliau vykdyti policijos misiją – ginti, saugoti ir padėti“, – sakė šalies vadovas.

Premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad tragedija atskleidžia pareigūnų darbo pavojingumą.

„Tai labai skaudi žinia tiek Lietuvos policijos bendruomenei, tiek ir visuomenei. Ši tragedija dar kartą parodo, koks rizikingas ir pavojingas pareigūnų darbas“, – pranešime cituojamas premjeras.

„Neabejoju, kad kaltininkas sulauks deramo atpildo, o policijos vadovybę raginu kruopščiai išanalizuoti situaciją bei imtis visų būtinų priemonių tam, kad pareigūnai būtų maksimaliai apsaugoti“, – sako jis.

Užuojautą pareigūno artimiesiems ir kolegoms pareiškė ir R. Tamašunienė.

„Reiškiu gilią ir nuoširdžią užuojautą tarnybos metu žuvusio Telšių apskrities VPK Mažeikių rajono policijos komisariato pareigūno Sauliaus Žymanto šeimai, artimiesiems, kolegoms ir visai policijos pareigūnų bendruomenei“, – cituojama ministrė penktadienį išplatintame pranešime.

„Pareigūnas neteko gyvybės atlikdamas savo tarnybinę pareigą, policijai gavus pranešimą apie smurtą artimoje aplinkoje. Be galo liūdna ir sunku suvokti, kad tokią kainą teko sumokėti šiam sąžiningai pareigą – saugoti visuomenę – vykdžiusiam pareigūnui“, – pridūrė ji.

Ministrė teigia policijos bendruomenei linkinti vienybės, tvirtumo ir susitelkimo.

„Tikiu, kad Lietuvos policija, nepaisydama šio tragiško įvykio, ir toliau nepriekaištingai atliks savo misiją – ginti, saugoti padėti“, – sakė ji.

Penktadienio vakarą Policijos departamentas pranešė, kad paimti gaisravietėje rastų žmogaus palaikų mėginiai sraigtasparniu išgabenti į Vilnių, kur Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centre bus atliktas skubus tyrimas ir patvirtinta rasto kūno tapatybė. Ekspertizė gali užtrukti apie 5-6 valandas, kai tik bus žinomi rezultatai, policija informuos papildomai (planuojama, kad ne anksčiau 24 val.).

Sužeista pareigūnė operuota.

Įtariamojo paieškos operacija nenutraukiama iki tol, kol bus nustatyta gaisravietėje rasto sudegusio žmogaus tapatybė.

Bus dar papildyta.