Kaip teigia Aplinkos ministerija, aplinkosaugininkų pastangos duoda vaisių - praretėjo neršto metu grobio tykančių brakonierių gretos, todėl į Lietuvos raudonąją knygą įrašytos žuvys gali tęsti giminę netrikdomos, natūraliomis sąlygomis.

Daugiau nei du mėnesius trukusios akcijos "Lašiša 2006" rezultatus teigiamai vertina ir ichtiologai. Preliminariais mokslininkų, praėjusią savaitę tyrusių lašišų neršto efektyvumą, duomenimis, šiemet, palyginti su ankstesniais metais, šios žuvys turėjo geresnes sąlygas neršti - aptikta gerokai daugiau išleistų ikrų.

Akcijos "Lašiša 2006" metu aplinkosaugos pareigūnai nuolat budėjo prie vandens telkinių, kuriuose, mokslininkų teigimu, vyksta intensyviausia lašišų migracija ir yra gausiausios nerštavietės. Tai pirmiausia Kuršių marios ir Nemuno deltos regionas.

Per pirmąjį akcijos etapą, kuris truko nuo rugsėjo 10 iki spalio 20 dienos, surengti 125 reidai, patikrintos 83 Kuršių mariose žvejojusios įmonės ir 73 įmonės laimikio iškrovimo vietose.

Pareigūnai išaiškino beveik tris šimtus pažeidimų. Daugiausia, per 180 kartų, buvo pažeistos mėgėjiškos žūklės taisyklės.

Pareigūnai taip pat nustatė 30 verslinės žvejybos reikalavimų pažeidimų, 5 medžioklės taisyklių ir 52 kitus aplinkos teisės pažeidimus. Buvo konfiskuoti 129 tinklai, kurių bendras ilgis - daugiau kaip šeši kilometrai, taip pat kitų neteisėtos žvejybos priemonių.

Antrasis akcijos etapas, prasidėjęs spalio 2-ąją, buvo skirtas šalies upių, kur yra lašišų nerštaviečių, apsaugai. Prie šių upių, o ypač prie Neries, Žeimenos, Vilnelės ir Siesarties, aplinkosaugininkai nuolat budėjo iki lapkričio 20 dienos.

Visose akcijos vietose buvo stabdomos ir tikrinamos, ypač tamsiu paros metu, įtariamų brakonieriavimu asmenų transporto priemonės.

Per antrąjį etapą aplinkosaugos pareigūnai pažeidėjus už rankos nutvėrė apie pusšimtį kartų. Jie išaiškino 40 mėgėjiškos žūklės taisyklių pažeidimų, 4 medžioklės taisyklių ir 4 kitų aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimus.

Ir šiemet aplinkosaugininkai susidūrė su vadinamaisiais "elektrikais", kurie žvejoja barbariškiausiu būdu - naudodami elektros srovę. Už tokią veiką dviem prie Žeimenos sulaikytiems brakonieriams gresia baudžiamoji atsakomybė.