Dabar jau buvusio Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Lavoriškių pasienio kontrolės posto pareigūno Arturo Lisovskio ir Kirgizijos piliečio telefoninis pokalbis, kurį slapta užfiksavo tuo metu pasienietį jau stebėję šio kolegos, tapo priežastimi pradėti ikiteisminį tyrimą. Jo metu paaiškėjo, kad į nešvarius darbelius gali būti įsivėlęs ir A. Lisovskio kolega Robertas Vonsovičius.

Ikiteisminio tyrimo metu surinktą medžiagą išanalizavęs Vilniaus rajono apylinkės teismas dar praėjusių metų pabaigoje paskelbė, kad abu pareigūnai piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir suklastojo oficialų dokumentą. Už tai A. Lisovskiui buvo skirta piniginė bauda, o R. Vonsovičiui – 30 parų areštas bei draudimas vienerius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Atsakomybės neišvengė ir kirgizas – vyras gerokai anksčiau baudžiamuoju įsakymu buvo nuteistas dėl papirkimo.

Užsieniečiui ir A. Lisovskiui paskelbti nuosprendžiai įsiteisėjo, tuo metu R. Vonsovičius nesutinka su teismo verdiktu ir jį apskundė apeliacine tvarka Vilniaus apygardos teismui. Jo skundą trečiadienį išnagrinėjusi trijų teisėjų kolegija procesinį sprendimą žada skelbti balandžio 19 d.

Bylos duomenimis nustatyta, kad pasienio tarnyboje dirbęs R. Vonsovičius dar 2014 m. spalio 7 d. savo darbo vietoje į Kirgizijos piliečio pasą įspaudė atvykimo į Lietuvą ir išvykimo iš jos spaudus, taip įrašydamas tikrovės neatitinkančią informaciją apie užsieniečio būvimą Šengeno zonoje.

Šie spaudai kirgizui buvo reikalingi dėl to, kad jis galėtų būti legaliai Lietuvoje – priešingu atveju jam būtų reikėję išvykti ir vėl iš naujo atvykti į Lietuvą. Iš trečiųjų valstybių į Lietuvą atvykstantiems užsieniečiams leidžiama būti ne ilgiau kaip 90 dienų.

Kirgizas Lietuvoje užsiėmė automobilių prekyba – vyras Kaune pirkdavo transporto priemones, kurios buvo gabenamos į Kirgiziją. Kad nereikėtų jam kas tris mėnesius išvažiuoti iš šalies, jis dar rugsėjo 22 d. kreipėsi į pažįstamą pasienietį A. Lisovskį. Šis jau dvi dienas nedirbo pasienyje, todėl paslaugos paprašė savo buvusio kolegos R. Vonsovičiaus.

Pareigūnai teigia išsiaiškinę, kad būtent R. Vonsovičius kirgizo pase įspaudė atvykimo ir išvykimo spaudus. Slapta pasieniečius stebėję jų kolegos užfiksavo ir susitikimus, kurių metu buvo tariamasi dėl neteisėtos pagalbos užsieniečiui.

Koks atlygis galėjo būti jiems duotas, nebuvo nustatyta.

Tuo metu nuo pareigų nušalintas pasienietis kratosi atsakomybės ir tikina, kad tai galėjo padaryti tik A. Lisovskis. Tai jis esą ir pats nurodė teismui, tačiau šis tokia pozicija nepatikėjo – apie tai vyrai prabilo tik bylą nagrinėjant teisme, nieko apie tai neužsiminė ikiteisminio tyrimo metu.

Tokia kaltinamųjų versija neįtikino ir valstybinį kaltinimą palaikančios prokurorės Audronės Pupeikienės: „Iš darbo A. Lisovskis išėjo rugsėjo 20 d., o prašymas dėl spaudo įspaudimo užfiksuotas rugsėjo 22 d.“, – pabrėžė ji.


_