Trejus metus užsitęsęs baudžiamosios bylos, kurioje pareikšti įtarimai dviem buvusiems saugos tarnybos „Dorsimus“ kontrolieriams – 34 metų Aivarui Petrauskui ir 25 metų Vytautui Lauciui, – esą jie sunkiai sužalojo be bilieto važiavusį 55 metų Albertą Lapinską, nagrinėjimas vakar baigtas.

Panevėžio apylinkės teismo baudžiamųjų bylų teisėjas vakar perskaitė nuosprendį: abu kaltinamieji išteisinti, nes nepakako įrodymų, kad tą nusikaltimą padarė A. Petrauskas ir V. Laucius. „Iš principo galima teigti ir taip, – pasibaigus teismo posėdžiui kalbėjo teisėjas, – kad nepakako įrodymų, todėl kaltinamieji išteisinti. Kita vertus, teismui kilo daug abejonių.

Jų atsirado nagrinėjant bylą. Buvo atlikta ne viena teismo medicinos ekspertizė, tačiau tiksliai neatsakyta, kada buvo sužalotas A. Lapinskas. Galbūt tuos sužalojimus vyras patyrė prieš įsodinant jį į bendrovės „Dorsimus“ mikroautobusą. Jie galėjo būti padaryti ir toje transporto priemonėje, kai V. Laucius gynė moterį kontrolierę nuo A. Lapinsko. Be to, sužalojimai galėjo atsirasti ir jam pargriuvus, nes pats nukentėjusysis prisipažino, kad tą dieną ne kartą teko griūti. Todėl sunkią traumą galėjo gauti visose išvardintose vietose.“

Buvo išgėręs

Pasiteiravus, ar galėjo A. Lapinską traumuoti kontrolierius V. Laucius gindamas moterį kontrolierę, kai ji rašė be bilieto važiavusiam vyrui baudos protokolą, teisėjas D. Jatužis aiškino: „Taip galėjo atsitikti. Bandant atitraukti A. Lapinską nuo moters, V. Laucius galbūt smarkiai palenkė jo galvą ir tuo metu, įmanoma, lūžo kaulas. Tačiau nereikia pamiršti, kad nedrausmingas keleivis tuomet buvo girtas.

Tą pripažino ir policijos pareigūnai, kai kontrolieriai A. Lapinską nuvežė į areštinę. Nustatyti jo girtumo laipsnio Policijos komisariate nepavyko, nes nebuvo įmanoma jo pamatuoti alkoholio matuokliu: vyras neturėjo jėgų į jį papūsti. Beje, nebuvo galima nustatyti fakto, kada A. Lapinskas buvo mušamas. Jis pats, duodamas parodymus, vieną kartą aiškino, esą mušė kontrolieriai, o kitą kartą – policijos pareigūnai. Parodymai nepasitvirtino. Bėda ta, kad nebuvo galima patikrinti, kas vyko Policijos komisariate. Pareigūnai aiškino, kad tuomet, kai A. Lapinskas buvo nuvežtas į komisariatą, neveikė vaizdo kameros.“

Abejonėmis nesivadovauja

Teisėjas D. Jatužis „Panevėžio balsui“ teigė, esą nagrinėjant bylą iškilo daug abejonių.
„Abejonėmis teismas vadovautis negali. Kadangi negalime įrodyti, kad V. Laucius ir A. Petrauskas sunkiai sužalojo A. Lapinską, ir jis visam gyvenimui neteko sveikatos, teismas priėmė nuosprendį išteisinti abu buvusius kontrolierius. Be to, nepatenkintas nukentėjusiojo 300 tūkstančių litų ieškinys neturtinei žalai atlyginti, kaltinamiesiems nereikės mokėti 34 tūkstančių 450 litų Panevėžio teritorinei ligonių kasai A. Lapinsko gydymo išlaidoms atlyginti. Šis nuosprendis per 20 dienų gali būti apskųstas Panevėžio apygardos teismui apeliacine tvarka.“

Treji metai nežinios

A. Lapinskas teismo nuosprendžio išklausyti neatvyko. Jį girdėjo žmona Aušra Lapinskienė. Pasibaigus posėdžiui moteris išskubėjo iš teismo salės, todėl pasiteirauti, ar vyras nutartį apskųs Apygardos teismui, nepavyko. Buvęs bendrovės „Dorsimus“ kontrolierius V. Laucius teigė apsidžiaugęs išgirstu nuosprendžiu.
„Trejų metų nežinia baigėsi, – tvirtino vaikinas, o jam pritarė į teismą atlydėję tėvai. – Taip ir turėjo būti, nes nesijaučiu padaręs nusikaltimą. Tačiau atsikvėpti negaliu, nes, manau, kad A. Lapinskas teismo sprendimą apskųs.“

Byla

2007 metų lapkričio 12 dieną Panevėžio autobusų parko kontrolieriai, tikrindami maršrutinį 16-ąjį autobusą, rado be bilieto važiavusį Albertą Lapinską. Kaip buvo nustatyta ikiteisminio tyrimo metu, bendrovės „Dorsimus“ mikroautobuse „Opel Vivavo“, stovėjusiame Klaipėdos gatvėje esančioje autobuso stotelėje, Vytautas Laucius ir Aivaras Petrauskas sunkiai sužalojo kontrolierių sulaikytą panevėžietį, užmiršusį įsigyti bilietą.

Šioje byloje pareikštas nukentėjusiojo 300 tūkstančių litų ieškinys neturtinei žalai atlyginti.
Panevėžio teritorinė ligonių kasa pareiškė 34 tūkstančių 450 litų ieškinį gydymo išlaidoms atlyginti.
Įstatymas tam, kas sužalojo ar susargdino žmogų, jeigu dėl to nukentėjęs asmuo neteko regos, klausos, kalbos ar kitaip buvo sunkiai suluošintas, susirgo sunkia nepagydoma ar ilgai trunkančia liga, realiai gresiančia gyvybei, arba prarado didelę dalį profesinio ar bendro darbingumo, numato laisvė atėmimo bausmę iki dešimties metų.