Vos prieš mėnesį ant kojų buvo sukelti visi grupinio gyvenimo namai Teatro gatvėje, kai čia gyvenantis septyniolikametis antrojo aukšto hole padegė skelbimų lentą su vaikų darbeliais, o nuo jos liepsnos išplito toliau: užsidegė stalas, dar viena skelbimų lenta, lubų plokštės ir linoleumas, aprūko sienos ir lubos.

Laimė, beįsisiautėjančią ugnį pavyko užgesinti patiems darbuotojams, nors nuostolių išvengti ir nepavyko. Tąkart jaunasis padegėjas atsidūrė areštinėje, tačiau jau po kelių dienų buvo paleistas.

Nepraėjus nė mėnesiui, tas pats paauglys ir vėl niokojo įstaigos, kurioje pats gyvena, turtą. Spalio 7 d. apie pusę dešimtos vakaro jis su kitu paaugliu išlaužė virtuvės bei skalbyklos duris ir sulaužė koridoriaus bei gyvenamojo kambario lubų plokštes. Tuo metu vaikų namuose dirbusiems socialiniams darbuotojams nepavyko nuraminti agresyviai nusiteikusių vaikinų, tad buvo iškviesta policija.

Jaučiasi nebaudžiami

Anot Panevėžio socialinių paslaugų centro direktoriaus pavaduotojos socialiniam darbui Aidos Žygelienės, ir šįkart septyniolikametis buvo uždarytas į areštinę, tačiau iš ten jį vėl teks atsiimti įstaigos atsakingiems asmenims. Neprognozuojamas ir agresyviai nusiteikęs nepilnametis neturėtų būti jų įstaigoje, tačiau Lietuvoje nėra kitos vietos tokiems vaikams.

„Tai vaikai, kurie nepaiso nei darbuotojų, nei jų tramdyti atvykstančių policijos pareigūnų. Tas berniukas mūsų įstaigoje negali būti, nes nėra saugu nei kitiems čia gyvenantiems vaikams, nei darbuotojams. Bet kur tokį vaiką dėti? Lietuvoje jiems nėra pritaikytų įstaigų, tik socializacijos centrai. Bet kad būtų galima jį ten nusiųsti, reikia teismo sprendimo, kurio dabar ir laukiame“, – „Sekundei“ teigė A. Žygelienė.

Viena didžiausių problemų – nebaudžiamumas. Šie vaikai puikiai žino savo teises ir kokia atsakomybė gresia už tam tikrus nusižengimus.

Po šio įvykio į areštinę uždarytas septyniolikametis čia praleis vos dieną kitą. O kartu su juo siautėjęs penkiolikametis tik turėjo pokalbį su pareigūnais. Nurimęs jis grįžo nakvoti į tuos pačius globos namus, kur prieš kelias minutes siautėjo.

„Mūsų namuose augantis septyniolikametis jau yra perėjęs visas įmanomas įstaigas – nuo globos namų, socializacijos centrų iki nepilnamečių kolonijos ir psichiatrijos ligoninės, tad puikiai žino, ko gali tikėtis. Gal savo tokiu elgesiu ir negerais darbais siekia vėl pakliūti ten. Suprantame, kad šis vaikas per savo gyvenimą nepatyrė meilės. Todėl tarsi kerštaudamas visam pasauliui taip elgiasi, bet dėl tokio elgesio negali kentėti kiti vaikai ir darbuotojai“, – kalbėjo A. Žygelienė.