Tokios sunkiai suvokiamos aplinkybės paaiškėjo Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT) antradienį išnagrinėjus panevėžiečio Dariaus Janilionio baudžiamąją bylą. 10 metų laisvės atėmimo bausme už dviejų merginų (viena nepilnametė) išprievartavimą nuteistas iškrypėlis jau pabaigė teismų maratoną – teisėjų kolegija nusprendė, kad jis į laisvę galės išeiti atlikęs 9 metų laisvės atėmimo bausmę.

Sušvelninti bausmę 46 metų D. Janilioniui teismas nusprendė dėl netinkamai pritaikyto baudžiamojo įstatymo – anksčiau teisėjai buvo nusprendę, kad jo padėtį sunkino tai, jog nusikaltimai buvo padaryti bendrininkų grupėje. Pritardamas prokuratūros pozicijai, kasacinės instancijos teismas nurodė, kad skirdamas bausmę teismas neatsižvelgia į tokią atsakomybę sunkinančią aplinkybę, kuri įstatyme numatyta kaip nusikaltimo sudėties požymis.

Vis dėlto, kaip pabrėžė teisėjai, D. Janilionio padaryti nusikaltimai ir jo elgesys po jų nieko neturėtų palikti abejingu.

„Dėl padarytų nusikaltimų D. Janilionis visiškai nesigaili, savo veiksmų nevertina kritiškai, ciniškai šmeižia nukentėjusiąsias, taip parodydamas visuomenei priimtinų moralės normų nepaisymą“, – pažymima neskundžiamoje nutartyje.

D. Janilionis teismo prašė jo bylą grąžinti iš naujo nagrinėti apeliacinės instancijos teisėjams – esą būtina dar kartą apklausti nuo jam inkriminuotų nusikaltimų nukentėjusias merginas. Tik tada, pasak jo, bus galima priimti teisingą nuosprendį.

Be to, iškrypėlis pažymėjo, kad jam skirta bausmė yra per griežta, prieštarauja bausmės paskirčiai, bausmių vykdymo principams ir resocializacijos tikslui.

„Teismas nevertino, kad buvau neteistas, neturiu galiojančių administracinių nuobaudų, turiu sugyventinę ir auginu vaiką, kuriam reikalinga materialinė ir moralinė globa (tai atitinka konstitucinę šeimos sampratą)“, – kasaciniame skunde apie šeimos vertybes postringavo D. Janilionis.

Šie jo skundo argumentai buvo atmesti kaip nepagrįsti – šeiminė padėtis nėra kriterijus, iš esmės lemiantis bausmės griežtumą.

Bylos duomenimis, iš D. Janilionio ir jo bendro (nusikaltimo padarymo metu jam buvo šešiolika metų, jis nuosprendžio neskundė) vienai nukentėjusiajai buvo priteista 10, o kitai – 15 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimo.

Nustatyta, kad dar 2011-ųjų liepos 28-osios naktį Kupiškio rajone, Ilčiūnų miške, D. Janilionis, veikdamas su bendrininku, kuris nenorėjo susikompromituoti vyresnio draugo akivaizdoje, tenkino lytinę aistrą su nepilnamete – išvykos metu vyras pareikalavo, kad 15 metų mergina lytiškai santykiautų su šešiolikmečiu. Kai ši atsisakė, vyras ją užrakino automobilyje, atėmė telefoną bei sudavė kelis smūgius į veidą, galvą, pilvą.

Kai mergina nebegalėjo priešintis, buvo priversta juos abu patenkinti oraliniu būdu. Maža to, D. Janilionis savo mobiliuoju telefonu filmavo, kaip nepilnametė bando patenkinti šešiolikmetį.

Šį vaizdo įrašą pareigūnai aptiko per kratą D. Janilionio mobiliajame telefone.

D. Janilionio ir nepilnamečio siautėjimai tuo nesibaigė – neprabėgus nė dviem mėnesiams jie Panevėžyje užpuolė Taikos al. dviračiu važiavusią devyniolikmetę.

Nustatyta, kad privažiavęs prie panevėžietės D. Janilionis ją nuvertė nuo dviračio, jėga užgulė savo kūnu, uždėjo ant galvos medžiaginę rankinę pirkiniams ir prievarta įsodino į automobilį.

Mergina buvo nuvežta į mišką – čia ji abu užpuolikus turėjo patenkinti oraliniu būdu. Maža to, D. Janilionis auką išprievartavo ir analiniu būdu.