G.Pijoraitį teisė Kauno rajono apylinkės teismas. Teisėjos Larisos Tamulionienės skirta bausmė - artima maksimaliai. Tokios ir prašė kaltinimą palaikiusi prokurorė Rita Poškienė, nors iki šiol 22 metų G.Pijoraitis nebuvo turėjęs reikalų su teisėsauga (Baudžiamajame kodekse už išžaginimą numatytas laisvės atėmimas iki 7 metų).

Kaltinamajam ir nukentėjusiajai atstovavo advokatės moterys. Nukentėjusiąją gynusi Rasa Gradauskienė darė tai be jokio atlygio. "Kaip galima iš taip pažemintos moters dar imti pinigus?!" - sakė ji nelaimėlės artimiesiems. G.Pijoraitį, išniekinusį senutę kaimynę, gynė Lietuvos teisininkų draugijos Prienų skyriaus pirmininkė ir nenuilstanti konkursų "Kauno ponia" dalyvė Aušra Ručienė. Prašydama išteisinti jos ginamąjį advokatė net pagrasino apskųsianti R.Gradauskienę, nes ši, argumentuodama, kodėl nukentėjusioji norėtų 60 tūkst. litų kompensacijos, pavadino teisiamojo elgesį gyvulišku. Anot A.Ručienės, kolegė pasielgusi neetiškai.

Nakties košmaras

Nuo pernykštės rugsėjo 7-osios praėjo jau nemažai laiko, tačiau G.Pijoraičio išniekinta Pranciškonų ordino vienuolė-tretininkė iki šiol jaučia šio užpuolimo padarinius.

Neblaivus G.Pijoraitis į jos butą antrame aukšte įsibrovė per balkoną apie 4 valandą. Bildesys pažadino šeimininkę. Ji uždegė šviesą ir pravėrė balkono duris. Tada ant senutės iš tamsos užšoko jaunuolis. Įsibrovėlis pargriovė auką ant žemės ir ėmė smaugti. Šiai pabandžius šauktis pagalbos, jis puolė plėšti iš burnos liežuvį. Kurį laiką senutė buvo praradusi sąmonę. Atsigavusi vos išprašė palikti gyvą. Tada įsibrovėlis pareikalavo sekso.

Iškrypėlis auką mušė, draskė nagais, nuplėšė naktinius marškinius, tampė už plaukų po grindis. Pirmą invalidumo grupę dėl širdies ligos turinčią vienuolę jis išprievartavo analiniu ir oraliniu būdu, išžagino, išmušė 2 dantis, dar vieną nuskėlė, sulaužė 2 stuburo slankstelius, sutrenkė galvą, kuokštais rovė plaukus.

Kaltas alkoholis?

Galų gale senutei kažkaip pavyko iškrypėlį nublokšti ir, atsirakinus duris, leisgyvei pasiekti kaimynę. Šios iškviesti medikai išnešė nelaimėlę neštuvais - pati jau nebegalėjo paeiti.

Seksualinį ir psichologinį terorą patyrusi vienuolė šiandien vaikšto pasiramsčiuodama lazda. Ją kamuoja depresija, nuolatiniai galvos skausmai, nerimas, atminties ir miego sutrikimai.

Sprukdamas iš nusikaltimo vietos (iššoko per balkoną) G.Pijoraitis paliko bute rankinę. Joje pareigūnai rado dujinį pistoletą ir įtariamojo asmens dokumentus.

G.Pijoraitis buvo sulaikytas tik po 2 savaičių, apsupus jo sugyventinės ir sesers nuomojamą namą tuose pačiuose Voškonyse (Domeikavos seniūnija). Iki tol lyg į vandenį dingusio įtariamojo namiškiai tvirtino nežinantys, kur šis yra. Nusikaltėlio slėptuvę pareigūnai nustatė klausydamiesi pokalbių telefonu.

Sulaikytas G.Pijoraitis prisipažino, kad buvo įsibrovęs į vienuolės butą, ir davė parodymus nusikaltimo vietoje. Kodėl taip pasielgė, jis nesugebėjo paaiškinti. Teisinosi, kad buvo per daug išgėręs. O alkoholį jis tąsyk vartojo nuo vidurdienio. Iš pradžių su draugais gėrė alų, paskui - vieno jų gimtadienyje - degtinę. Vėliau dar girtavo pas kaimynus. Šių teigimu, namo G.Pijoraitis išėjo tik apie 3.30 val. Bendrabučio tipo daugiabutis, kuriame gyvena vienuolė, buvo pakeliui.

"Prarado" atmintį

Perdavus bylą teismui jis ėmė tvirtinti nieko iš tos nakties neprisimenantis. Neva ankstesnius parodymus davęs spaudžiamas tyrėjų. Tačiau priremtas įkalčių (aukos balkone aptikta jo DNR, o prieškambaryje - daiktų) prisipažino įsibrovęs pas vienuolę, bet ką ten daręs - nepamenantis.

Teismas iš G.Pijoraičio valstybinei ligonių kasai už aukos gydymą priteisė daugiau kaip 1,5 tūkst. litų ir dar beveik tiek pat jai pačiai - už vaistus, tyrimus, procedūras, konsultacijas ir kita. Tačiau nukentėjusiosios prašyta 60 tūkst. litų suma už patirtą pažeminimą sumažinta iki 15 tūkstančių. Remtasi "teisingumo ir protingumo kriterijais", tarp kurių - ir aukos sveikatos sutrikdymo laipsnis (jis įvardytas kaip nesunkus), ir turtinė G.Pijoraičio padėtis (nedirba, nors samdyti nepigią advokatę rado už ką).

Nei G.Pijoraičio sugyventinė, auginanti jo mažylį, nei artimieji baudžiamojon atsakomybėn už tai, kad slėpė nusikaltėlį, nepatraukti. Baudžiamasis kodeksas nusikaltėlio artimuosius ir šeimos narius nuo atsakomybės už tai atleidžia.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją