Teisme liudijo kaunietį sulaukęs pareigūnas, kuris, netikėtai pareiškė, kad tikrai ne kaltinamsis buvo sulaikytas prieš pustrečių metų.

Bandė sprukti

2011 m. lapkričio 20-ąją Babtų apylinkėse policijos ekipažas sustabdė automobilį „VW Passat“, kuriuo važiavo du vyrai.

Pareigūnai norėjo patikrinti vairuotojo blaivumą – į policijos automobilį atsisėdo vyriškis, kuris pateikė R. Žemaituko vardu išduotą vairuotojo pažymėjimą. Su vyriškiu policininkai trumpai pakalbėjo ir įsitikino, kad alkoholio kvapas nesklinda. Tuomet paprašyta atidaryti „VW Passat“ bagažinę.

Automobilio bagažinėje pareigūnai rado tris didelius maišus ir paprašė vairuotojo juos atrišti. Vyras esą bandė atrišti mazgus, tačiau nepajėgė. Tuomet jis pasakė pareigūnams, kad iš automobilio salono pasiims peilį ir maišus prapjaus. Tačiau užuot atsinešęs peilį vyras sėdo prie vairo ir atidaryta bagažine spruko nuo pareigūnų.

Maišuose – daugiau nei 20 kg narkotikų

Pareigūnai puolė vytis bėglius. „VW Passat“ pabėgo netoli – Pagynės kaime (Kauno r.) mašiną rėžėsi į tvorą ir vertėsi.

Iš mašinos išsiropštę bėgliai spėjo pasprukti, palikę ir įspūdingą krovinį. Minėtuose maišuose rasta 68,449 kg baltos spalvos miltelių, kurių sudėtyje yra labai didelis kiekis – 22,545 kg psichotropinės medžiagos metamfetamino.

Vyrai sprukdami nuo policijos dokumentus paliko pareigūnų mašinoje, tad į teisiamųjų suolą sėdo R. Žemaitukas.

Kitas bėglys nebuvo sučiuptas. Iš pradžių įtarimai buvo pareikšti Stasiui Šablevičiui, kurio tėvams priklausė „VW Passat“. Tačiau vėliau jis tapo tik liudininku.

Nebeatpažįsta bėglio

Ketvirtadienį buvo apklaustas vienas iš bėglius gaudžiusių pareigūnų. Beje, šiuo metu abu pareigūnai jau pensijoje ir policijos sistemoje nebedirba.

Buvęs pareigūnas Almantas Pranaitis teisme pasakojo, kas nutiko 2011 metų lapkričio 20-osios vakarą. Esminis faktas - A. Pranaitis pareiškė, jog stikliniame narve sėdintis kaltinamasis R. Žemaitukas, tikrai ne tas vyras, kuris buvo sustabdytas. Esą tuomet vairuotojas buvo gerokai aukštesnis, sportinio sudėjimo.

Prokurorė Gabija Večerinskienė įspėjo A. Pranaitį dėl melagingų parodymų davimo, tačiau buvęs pareigūnas ir toliau laikėsi savo versijos. Jis negalėjo paaiškinti, kodėl pateikus vairuotojo pažymėjimą jam nekilo įtarimas, kad vairuotojas galimai pateikė ne savo dokumentą. Pats A. Pranaitis patvirtino, kad įtarimų jam tuomet nekilo ir jis manė, kad sustabė būtent R. Žemaituką, kurį dabar teisme gina žinomas advokatas Ričardas Girdziušas.

Kituose teismo posėdžiuose planuojama apklausti eilę liudininkų. Pats kartą už vagystę teistas R. Žemaitukas liudyti sutiko tik po visų liudininkų apklausos.