Šiaulių apylinkės teismas praneša, kad nusikaltimas įvykdytas 2023 m. kovo 3 d. vakarą.

Byloje nustatyta, kad Deividas Ruseckas ir Arijus Ruseckas, privažiavę prie nukentėjusiojo vyro automobilio, savo mašiną pastatė taip, kad šis negalėtų išvažiuoti. Vienas užpuolikų priėjo prie vairuotojo, kitas – prie keleivio ir panaudojo smurtą.

Nukentėjusysis liudijo, kad D. Ruseckas, sudavęs smūgį į krūtinę ir suėmęs už striukės, ištempė jį iš automobilio. Pakeliui į mišką D. Ruseckas buvo agresyviai nusiteikęs, liejo ant pagrobto vyro pyktį ir skleidė keistą garsą, braukdamas teleskopine lazda per metalą.

Abu kaltinamieji kaltę pripažino tik iš dalies. Jie pripažino neteisėtai atėmę laisvę nukentėjusiajam, tačiau neigė vartoję smurtą jo atžvilgiu.

Kaltinamieji neigė turėję išankstinį susitarimą dėl laisvės atėmimo, nurodė, kad veikė spontaniškai. D. Ruseckas neprisipažino ir dėl grasinimo nužudyti. Jis teigė, kad negrasino nukentėjusiajam, kad šis važiavo su jais savo noru, taip pat neigė turėjęs daiktą, panašų į teleskopinę lazdą.

„Teismas, įvertinęs posėdyje apklaustų asmenų parodymus, rašytinės byloje esančios medžiagos visumą nusprendė, kad abiejų kaltinamųjų kaltė yra visiškai įrodyta, – sako baudžiamąją bylą nagrinėjusi Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmų teisėja Kristina Račkauskienė. – Nukentėjusiajam laisvė buvo neteisėtai atimta panaudojant smurtą. Kaltinamieji veikė kaip bendrininkai. O nuvežę į mišką, išvilko nukentėjusįjį iš automobilio, liepė išsirinkti vietą ir išsikasti duobę.“

Anot teisėjos R. Račkauskienės, tokiais veiksmais D. Ruseckas grasino nužudyti nukentėjusįjį, baugino jį, kėlė jam baimę, o nukentėjusysis turėjo pagrindą manyti, kad grasinimas gali būti realiai įgyvendintas.

Nusikaltimą kaltinamieji padarė manydami, kad pagrobtas vyras atliko neteisėtus veiksmus atitinkamai vieno dukters, o kito – sesers atžvilgiu.

Už neteisėtą laisvės atėmimą ir grasinimą nužudyti Deividui Ruseckui skirta 9 mėn. laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas atidėtas 1 metams. Jo bendrininkui Arijui Ruseckui už neteisėtą laisvės atėmimą – 40 parų arešto bausmė, jos vykdymas atidėtas 4 mėn. Abiem kaltinamiesiems skirti įpareigojimai.

D. Ruseckas nukentėjusiajam turės sumokėti 2 000 Eur neturtinę žalą, A. Ruseckas – 700 Eur neturtinę žalą. Taip pat A. Ruseckui skirta baudžiamojo poveikio priemonė – automobilio vertę atitinkančios pinigų sumos (3 330 Eur) konfiskavimas.

Be to, teismas, atsižvelgdamas į bylos nagrinėjimo metu nustatytas aplinkybes, priėmė nutartį kreiptis į Šiaulių apylinkės vyriausiąjį prokurorą dėl Radviliškio rajono policijos komisariato tyrėjos Jurgitos Ruseckienės veiksmų įvertinimo.

Įtariama, kad tyrėja ne darbo metu atvyko į komisariatą, kai vyko nukentėjusiojo, prieš kurį nusikalto jos šeimos nariai, apklausa. Pareigūnė galimai siekė daryti įtaką jo ir kitų asmenų parodymams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)