Gruodžio 19 d. vakare Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Lazdijų rinktinės Kalvarijos užkardos pasieniečiai telefonu gavo pranešimą iš Lenkijos kolegų, kad kaimyninėje šalyje stabdomas reikalvimui nepakluso pilkos spalvos automobilis „Volkswagen Caravelle“.

Kaip informuoja VSAT, Lazdijų pasieniečius kolegos lenkai informavo, kad bėglys nulėkė Lietuvos link. Jis į Lietuvos teritoriją įvažiavo per buvusio Kalvarijos – Budzisko kontrolės punkto vietą.

Nurodytą mikroautobusą Kalvarijos užkardos pasieniečių ekipažas stabdė kelyje, vedančiame Kalvarijos miestelio link.

Mikroautobusą vairavęs vyras ignoravo ir Lietuvos pasieniečių reikalavimą sustoti bei nulėkė magistraliniu keliu „Via Baltica“.

Apie bėglį pasieniečiai informavo Marijampolės apskrities policijos pareigūnus ir ėmėsi vytis dideliu greičiu važiuojantį mikroautobusą.

Netrukus už maždaug 5 kilometrų nuo tos vietos, kur mašiną stabdė Lietuvos pasieniečių ekipažas, mikroautobusas buvo aptiktas įvažiavęs į pakelės griovį. Likimo valiai palikta mašina buvo su įjungtu varikliu ir šviesomis.

Per užtamsintus langus buvo matyti, kad mikroautobusu gabenamas kažkoks krovinys.

Ant sniego prie automobilio buvo pastebėti vieno asmens pėdsakai. Pasieniečiai ir policijos pareigūnai bendromis pajėgomis organizavo iš įvykio vietos pabėgusio vairuotojo paiešką, apklausė artimiausių vietovių gyventojus. Po maždaug pusantros valandos Kalvarijos savivaldybės Kreivukės kaimo ribose buvo pastebėtas ėjęs įtartinas asmuo, kuris pamatęs pareigūnus pradėjo bėgti į miško pakraštį.

Jis buvo sulaikytas. Apklausos metu 26-erių jonaviškis pasieniečiams prisipažino, kad vairavo mikroautobusą ir nepakluso reikalavimui sustoti.

Dėl nepaklusimo sustabdyti transporto priemonę VSAT Kalvarijos užkardos pasieniečiai vyrui pradėjo administracinę teiseną bei skyrė 3500 litų baudą.

Paaiškėjo, kad jonaviečio vairuojamu mikroautobusu buvo gabenami du motociklai „Kawasaki Ninja“ su vokiškai numeriais.

Netrukus Lazdijų pasieniečiai nustatė, kad mikroautobusas yra vogtas Vokietijoje, ant buvo pritvirtinti kitai transporto priemonei priklausantys lietuviški valstybiniai registracijos numeriai. VSAT pareigūnai išsiaiškino, kad abu gabenti motociklai taip pat yra vogti Vokietijoje.

Dėl vagystės VSAT Lazdijų rinktinės pasieniečiai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Vyras buvo uždarytas į areštinę, vėliau suimtas 10 parų. Šiuo metu jam skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti, įtariamasis įpareigotas periodiškai registruotis policijos įstaigoje.

Mikroautobusas ir abu motociklai laikinai saugomi VSAT Lazdijų rinktinėje.