Organizavo kokaino kontrabandą iš Brazilijos

Teismas nustatė, kad 2018 m. vasaros pabaigoje J. Jokubauskas liepė M. Jurgaičiui surasti žmogų, kuriam būtų galima pagaminti netikrą asmens tapatybės kortelę. M. Jurgaitis dėl to sutarė su E. Bžuzausku, šis jam davė savo nuotrauką.

J. Jokubauskas pasirūpino, kad panaudojus E. Bžuzausko nuotrauką būtų pagaminti tapatybės dokumentai kito žmogaus vardu.

Bylos duomenimis, J. Jokubauskas su bendrininkais Lietuvoje ir užsienyje susitarė dėl kokaino gabenimo iš Brazilijos San Paulo miesto į Ispanijoje esančią Valensiją bei įsipareigojo surasti narkotikų kurjerius.

Bijojo vežti skrandyje

J. Jokubauskas M. Jurgaičiui pasiūlė už 1000 eurų paslėpus skrandyje ar kitu būdu iš užsienio į Europos Sąjungą atgabenti ne mažiau kaip kilogramą narkotikų arba užverbuoti kitus narkotikų kurjerius.

M. Jurgaitis į nusikaltimą įtraukė savo kaimyną E. Bžuzauską, nes pats pabijojo gabenti narkotikus skrandyje.

E. Bžuzauskas už 1000 eurų paslėpęs skrandyje turėjo atgabenti apie kilogramą narkotikų ir už 200 eurų užverbuoti daugiau kurjerių. Kaimynas taip pat išsigando vežti skrandyje narkotikus ir sutarė, kad tai padarys kitas žmogus.

Užverbavo kurjerį

Šiam buvo nupirki bilietai skrydžiui maršrutu Palanga–Kopenhaga–Mančesteris–Kasablanka–San Paulas. Vyras buvo nuvežtas į Palangos oro uostą, jam duota 100 eurų kelionei, telefonas, lėktuvo bilietai bei rūbai kelionei. Nuvykęs į Brazilijos San Paulo miestą, kurjeris turėjo paimti narkotikus ir atgabenti į Ispanijos Valensiją.

Gruodžio 13 d. San Paule kurjeriui viešbutyje narkotikų prekeiviai perdavė lagaminą su paslėptais narkotikais. Šis lagaminą užregistravo savo vardu ir San Paulo oro uoste atidavęs į bagažo skyrių, išvyko maršrutu San Paulas–Kasablanka–Valensija.

Įkliuvo Maroke

Tą pačią dieną susitikti su narkotikų kurjeriu į Valensiją išskrido J. Jokubauskas. Bendrininkų planas žlugo, nes kurjeris į Valensiją neatvyko. Lemtingąją gruodžio 13-ąją Maroko Karalystės Kasablankos tarptautiniame oro uoste „Mohamet V De Casablanca“ kartu su bagaže paslėptu kokainu lietuvį sulaikė teisėsaugos pareigūnai. Kasablankos teismas vyrui skyrė 30 mėnesių laisvės atėmimo. Lietuvis bausmę jau atliko, šioje byloje jis buvo liudytojas.

Teime jis papasakojo apie tai, kas vyko Maroke po to, kai pareigūnų buvo sulaikytas Kasablankos oro uoste. Anot liudytojo, jis neturėjo jokio advokato. Jo žodžiais, tik po metų ir septynių mėnesių susisiekė su mūsų šalies diplomatais, bet šie niekuo nepadėję.

Išvyko į vestuves ir dingo 3 metams

Vyras pasakojo, kad oro uoste lagaminas buvo išardytas, narkotikai rasti drabužiuose. Ji buvo supakuotas į maišelius. Ekspertizė atlikta iš karto, jo akyse. Liudytojas pasakojo, kad iš pradžių jam paskirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė, vėliau ji sumažinta iki dvejų su puse metų. Esą teismas vietoje realios laisvės atėmimo bausmės jam galėjęs paskirti 25 tūkstančių eurų baudą, tačiau lietuvis bylą nagrinėjusiam teisėjui atsakė, kad tokių pinigų neturįs. Jis pridūrė, kad artimieji net 3 metus nežinoję, kur jis esąs, nes išvažiuodamas iš namų tėvams pasakęs, jog vyksta į draugų vestuves.

Miegojo po Eifelio boštu

Kelias atgal į tėvynę liudytojui buvo nelengvas. Maroko Karalystės sostinėje Rabate vyras susirado Lenkijos Respublikos konsulą, šis lietuviui padėjo nusigauti iki Paryžiaus. Pasak liudytojo, tuščiomis kišenėmis porą naktų jam tekę praleisti tiesiog prie Eifelio bokšto.

Du prisipažino, vienas – ne

Martynas Jurgaitis ir Edgaras Bžuzauskas kaltę pripažino, jie nuosekliai papasakojo apie nusikaltimo aplinkybes. Jonas Jokubauskas kaltę neigė.

Teismas J. Jokubauskui skyrė 5 metų laisvės atėmimo bausmę. Kaltinamiesiems M. Jurgaičiui ir E. Bžuzauskui teismas paskyrė laisvės apribojimą 2 metams be intensyvios priežiūros.

Nuteistieji privalės neatlygintinai atidirbti po 150 valandų sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi senyvo amžiaus žmonėmis, neįgaliaisiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis. Taip pat sumokėti po 1000 eurų įmoką į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją