Šis ir kiti klausimai kamuoja po tragiško eismo įvykio taip ir neišgyvenusio 85 metų vilniečio Michailo Moldovancevo artimuosius – net prabėgus pusmečiui po baisios žūties jie nežino, kodėl taip pasielgė „kelių gaidelio“ titulą jau pelnęs 28 metų vilnietis Saulius Barzdžiukas.

„Jis ilgą laiką naudojosi teise tylėti, kas mus labai skaudino, bet galop ikiteisminio tyrimo pabaigoje prisipažino, tačiau į mus kamuojančius klausimus taip ir neatsakė“, – sunkiai rinkdama žodžius kalbėjo sutuoktinį, kuris prisidėjo prie antžeminės televizijos atsiradimo Lietuvoje, palaidojusi garsi Lietuvos choro dirigentė Rita Kraucevičiūtė.

Moteris viliasi, kad į ramybės neduodančius klausimus atsakymus išgirs jau netrukus iš paties kaltininko lūpų – iki šiol su juo našlė negalėjo pabendrauti, nes jis yra suimtas: pareigūnai baiminasi, kad S. Barzdžiukas gali pasislėpti nuo teisingumo, todėl jo į laisvę nepaleido net už 30 tūkst. Lt užstatą, kurį siūlėsi sumokėti kaltinamojo tėvas.

Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį turėjo pradėjo nagrinėti S. Barzdžiukui iškeltą baudžiamąją bylą – prokurorai jam pateikė kaltinimus dėl to, kad sausio 24-ąją, apie 12 val., neteisėtai vairuodamas savo motinai priklausantį automobilį „BMW 318”, prie savo namų Vilniuje, Birutės g., pažeidė Kelių eismo taisykles (KET) ir partrenkė prie garažų ėjusį ilgametį Lietuvos radijo ir televizijos centro darbuotoją, savo kaimyną M. Moldovancevą.

Sunkiai sužalotas vyras dar kurį laiką buvo gyvas, tačiau, valstybinį kaltinimą byloje palaikantis prokuroras Rimas Juodis sako, kad dėl greičio viršijimo vairuotojo pažymėjimą praradęs ir kelerius metus be jo vairuojantis S. Barzdžiukas nukentėjusįjį nutempė į šiam priklausantį garažą ir čia paliko likimo valiai, nors turėjo pareigą pasirūpinti nukentėjusiuoju, suteikiant pirmąją būtiną pagalbą. Tuo metu lauke buvo 12 laipsnių šalčio.

„Partrenkto vyro kūnas buvo rastas po 5 val. garaže – bylos duomenimis nustatyta, kad kūną į čia atitempė eismo įvykio kaltininkas, avarija čia pat ir įvyko, jam išvažiuojant iš garažo“, – prokuroro teigimu, įtariama, kad S. Barzdžiukas taip bandė paslėpti M. Moldovancevą.

Jau mirusį M. Moldovancevą garaže aptiko artimieji – po avarijos pasislėpęs S. Barzdžiukas atsisakė pasakyti, kur dingo tuo metu dar gyvas buvęs kaimynas. Jeigu sunkiai sužalotam pėsčiajam laiku būtų suteikta medikų pagalba, galbūt jis būtų ir išgyvenęs.

Nuėjo į svetimus namus: ar norėjo lavoną išmesti pro balkoną?

Tačiau, sunku protu suvokti, S. Barzdžiukas iš nukentėjusiojo kišenės paėmė jo buto raktus ir nuėjo ne pagalbos ieškoti, o į M. Moldovancevo namus.

Nežinia, kas tuo metu dėjosi S. Barzdžiuko galvoje ir ką jis buvo sumąstęs, tačiau jo ketinimams kelią užkirto tuo metu namuose buvęs M. Moldovancevo sūnus Silvestras Moldovancevas.

„S. Barzdžiukas sakė, kad raktus rado duryse, todėl norėjo atiduoti, tačiau paskui jis gal pusvalandį buvo lauke ir rūkė – greičiausiai mąstė, ką toliau daryti, – pasakojo žuvusiojo našlė R. Kraucevičiūtė. – Po to jis išsikvietė mano sūnų pasikalbėti. Jis, manau, turėjo vilties derėtis, kad už kažkokį atlyginimą mano sūnus padės jam nuslėpti nusikaltimą. Bet aš nesuvokiu, kaip jis galėjo galvoti, kad sūnus dėl tėvo derėsis?“.

Moteris sakė, kad šio pokalbio metu S. Barzdžiukas sūnui prisipažino prie garažo partrenkęs jo tėvą, tačiau net nepaaiškino, kur jis po avarijos dingo.

„Kai sūnus tai išgirdo, jam buvo didžiulis šokas – jis iš karto ėmė skambinti į policiją, o tai pamatęs S. Barzdžiukas apsisuko ir dingo, sūnus dar bandė jį sustabdyti, prašė pasikalbėti“, – prisiminė našlė.

Natalija Kapčienė (kairėje), Rita Kraucevičiūtė ir Silvestras Moldovancevas
Jai ramybės neduoda klausimas, ko po avarijos į svetimus namus veržėsi S. Barzdžiukas.

„Gal jis norėjo kūną pernešti į butą ir taip nuslėpti nusikaltimą – kad taip pagalvotų, jog mes su sūnumi tas traumas padarėme, o gal norėjo inscenizuoti apiplėšimą? – svarstė choro dirigentė. – Aš nežinau atsakymų. S. Barzdžiukas net ikiteisminio tyrimo metu nebuvo smulkiai apklaustas, bet dabar visus man kilusius klausimus pateikiau mūsų advokatei – mums yra labai daug neaiškių dalykų“.

Tuo metu tragiškai žuvusio M. Moldovancevo dukra Natalija Kapčienė svarstė, ar S. Barzdžiukas neturėjo dar baisesnio plano – dar gyvą M. Moldovancevą atitempti iki namų ir išmesti pro balkoną.

Pasislėpusį aptiko miške Anykščių rajone

Tuo metu S. Barzdžiukas ikiteisminio tyrimo metu teisinosi, kad po avarijos net du kartus į M. Moldovancevo namus ėjo tik dėl to, jog norėjo susitarti su artimaisiais bei „išsisukti“ nuo gresiančios atsakomybės.

Kaimyną partrenkęs S. Barzdžiukas buvo sulaikytas tik kitą dieną po tragiško eismo įvykio – policija jau buvo paskelbusi jo paiešką.

Sausio 25-ąją, apie 17.30 val., pareigūnai gavo pranešimą, kad S. Barzdžiukas jau su kitu automobiliu „Renault Laguna“ yra atvykęs į Anykščių rajoną, Viešintų seniūniją – Viešintėlių kaime palikęs mašiną vairuotojas pabėgo į mišką.

Pareigūnai į pagalbą pasitelkė tarnybinį šunį – jis nuo automobilio sekė vairuotojo pėdsakais, kol miške aptiko apgriuvusį pastatą. Jo palėpėje buvo aptiktas pasislėpęs S. Barzdžiukas.

„Pasislėpiau, nes buvau išsigandęs“, – teisinosi architekto sūnus, iki šiol taip ir neatsiprašęs žuvusiojo artimųjų.

Nors tyrimo pradžioje jis pasinaudojo įstatyme numatyta teise ir atsisakė paaiškinti bet kokias su Lietuvai nusipelniusio kaimyno tragiška mirtimi susijusias aplinkybes, tačiau prieš bylą perduodant į teismą, susipažinęs su tyrėjų surinktais duomenimis, matyt, norėdamas sušvelninti savo padėtį, kaltę dėl eismo įvykio pripažino. Ir net pareiškė, jog gailisi dėl to, ką padarė.

Gyvybės įkainoti neįmanoma

Tikimasi, kad į visus žuvusiojo artimuosius kamuojančius klausimus S. Barzdžiukas atsakys bylą nagrinėjant teisme – ketvirtadienį teisėja Nijolė Žimkienė bylos taip ir negalėjo pradėti nagrinėti, nes nukentėjusiaisiais pripažinti M. Moldovancevo žmona, sūnus ir dukra pateikė civilinius ieškinius dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo.

Kokią sumą siekia prisiteisti iš tragiškos avarijos sukėlimo kaltinamo S. Barzdžiuko ir jo vairuojamą automobilį apdraudusios draudimo bendrovės, artimieji nenori skelbti.

„Kiek teismas matys teisinga, kad mums turi būti atlyginta, mes su tiek ir sutiksime – ar galima įkainoti žmogaus gyvybę ir jo orumą, kuris buvo atimtas? To įkainoti neįmanoma, mes milijardo negalime pareikalauti“, – sakė žuvusiojo našlė.

Kol S. Barzdžiukas nenuteistas, pagal įstatymus laikoma, jog jis yra nekaltas. Baudžiamasis kodeksas už nusikaltimus, kurie jam yra inkriminuojami, numato laisvės atėmimo iki 8 metų bausmę – kaltinamasis yra anksčiau neteistas, tačiau ne kartą baustas administracine tvarka už KET pažeidimus.

Beje, M. Moldovancevo žūtis iš pradžių buvo tiriamas kaip nužudymas, tačiau vėliau buvo perkvalifikuotas tik kaip į eismo įvykį.