Panevėžio apylinkės teismas praneša, kad 2022 metais Rokiškio rajono gyventojai – 25-erių metų ne kartą teistas ir šiuo metu laisvės atėmimo bausmę atlekiantis vaikinas ir 21 metų mergina – neteisėtai įgydavo svetimus elektroninės mokėjimo priemonės naudotojo tapatybės patvirtinimo duomenis, prisijungdavo prie informacinės sistemos, inicijuodavo ir atlikdavo finansines operacijas bei apgaule įgydavo svetimą turtą.

Sukčiai socialiniuose tinkluose siūlydavo lengvai užsidirbti pinigų – ragino parduoti „Verse Payments Lithuania“ ar UAB „Paysera LT“ turimas paskyras, prisijungimo bei sąskaitos valdymo duomenis. Pažadėję atlygį, jaunuoliai nuslėpdavo, kad paskyra bus naudojama nusikalstamiems tikslams – finansinėms operacijoms.

Įsigiję paskyras, apgavikai skelbimų portaluose skelbdavo apie neva parduodamus daiktus: garso kolonėles, žaidimų konsoles, elektrinius paspirtukus, mobilaus ryšio telefonus. Pirkėjams nurodydavo neteisėtai įgytas sąskaitas pinigams pervesti, bet prekių neišsiųsdavo.

Anot Panevėžio apylinkės teismo pranešimo, nuteistieji apgavo 20 žmonių, iš jų neteisėtai gavo 4 tūkst. 330 eurų ir 2 telefonus. Jie surasti ir grąžinti savininkams.

„Teismas, atsižvelgė į tai, kad jaunuolis teistas jau 10 kartų už analogiškus tyčinius nusikaltimus, jo daryti nusikaltimai pasižymėjo sistema ir tyčia toliau vykdomi tęsėsi gana ilgą laiko tarpą iki kol buvo teisėsaugos institucijų užkardyti.

Be to, teismas įrodė, kad vaikinas buvo nusikaltimų sumanytojas, iniciatorius ir aktyviausias vykdytojas, todėl jam skirta subendrinta su anksčiau skirtomis bausmėmis reali penkerių metų laisvės atėmimo bausmė“, - sakė bylą nagrinėjęs Rokiškio rūmų teisėjas Artūras Dilys.

Mergina buvo vieną kartą teista už sukčiavimą, jau atliko jai skirtą viešųjų darbų bausmę, bet tuo pat metu darė naujus nusikaltimus. Todėl teismas skyrė galutinę 60 parų arešto bausmę, tačiau jos vykdymą atidėjo vieneriems metams ir paskyrė intensyvią priežiūrą – pirmus šešis mėnesius dėvėti elektroninį stebėjimo įtaisą̨, būti namuose nustatytą laiką, pradėti dirbti ar registruotis Užimtumo tarnyboje, neišvykti už gyvenamosios vietos ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo bei nebendrauti su nusikaltimų bendrininku.

Nuteistieji turės atlyginti žmonėms padarytą žalą – iš viso 4 tūkst. 330 eurų bei teismo proceso išlaidas.

Šiuo metu nuosprendis apskųstas ir bus nagrinėjamas Panevėžio apygardos teisme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją