Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė Z. Tregubenkai paskelbtą Panevėžio apygardos teismo nuosprendį, konstatuodamas, kad vyras pelnėsi iš nepilnametės prostitucijos – pirmosios instancijos teismas buvo nusprendęs, jog nuteistasis nežinojo, kad seksualines paslaugas teikusiai merginai buvo 17 metų.

Perkvalifikuoti kaltinimus ir sugriežtinti bausmę nuteistajam apeliacinės instancijos teismo prašė Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras. Jis buvo įsitikinęs, kad Z. Tregubenka už grotų turėtų praleisti 6 metus ir 6 mėnesius, nors Panevėžio apygardos teismas vyrui buvo skyręs įkalinimą vos 4 metams.

Apeliacinį prokuratūros skundą išnagrinėjęs teismas atsisakė patenkinti prokuroro prašymą ir nuteisti kartu su Z. Tregubenka baudžiamojon atsakomybėn patrauktą jo draugę – byloje nėra nė vieno tiesioginio, neginčijamo ir neabejotino įrodymo, kad išteisintoji realiai atliko kokius nors aktyvius nusikalstamus veiksmus ar bet kokia kitokia forma prisidėjo prie jų kaip bendrininkė.

Bylą išnagrinėjęs teismas nustatė, kad su viena mergina susipažinęs Z. Tregubenka nuo 2011 m. sausio 17-osios iki vasario 2-osios, neturėdamas teisėto pagrindo, panaudodamas psichinę prievartą prieš nukentėjusiąją, iš jos reikalavo perduoti 4 tūkst. Lt. Tiek vyras įvertino patirtus nuostolius, kai iš pradžių sutikusi Anglijoje fiktyviai sudaryti santuoką mergina savo poziciją pakeitė.

„Tau į dantis tuoj duosiu po liubomu“, „...dažniausiai tokie būna pašalinami. Reikėjo galvoti ką darai...“, „... mergyt, už tokius Lt atsiras daug kas norės ją (skolą – aut.past.) iš tavęs paimt. O gal nežinai kaip jos išmušamos? Tai sužinosi...“ – grasinančio pobūdžio SMS žinutes merginai siuntinėjo Z. Tregubenka.

Nustatyta, kad jis taip pat merginai grasino, jog ją perduoti kitiems asmenims ir taip privers verstis prostitucija.

Nukentėjusioji pareigūnams pasakojo, kad už fiktyvią santuoką Z. Tregubenka jai žadėjo sumokėti 4 tūkst. Lt.

„Iš pradžių su šiuo pasiūlymu nesutikau, nes nebuvau įsitikinusi, ar tai nėra apgavystė, tačiau po 1–2 savaičių persigalvojau ir apie tokį savo sprendimą SMS žinute pranešiau Z. Tregubenkai, taip pat jam perdaviau savo asmens tapatybės kortelę, – teisme pasakojo mergina. – Paskui bandžiau išsiaiškinti visas mano fiktyvios santuokos ir su ja susijusias aplinkybes, tačiau į kai kuriuos rūpimus klausimus Z. Tregubenka negalėjo atsakyti. Vėliau aš persigalvojau ir jam SMS žinute pranešiau, kad vykti į Angliją fiktyviai tuoktis atsisakau“.

Pasak merginos, kaltinamasis į jos atsisakymą iš pradžių reagavo ramiai, tačiau po kiek laiko ėmė ją įtikinėti, kad ji būtinai turi išvažiuoti, nes tam jau paruošti dokumentai.

„Jis taip pat man ėmė grasinti, kad jeigu neišvyksiu savo noru, jis pats mane išveš, – panevėžietė teigė, kad Z. Tregubenkos grasinimai buvo realūs. – Nuo sausio 17 dienos, t. y. dienos, kurią turėjau išvykti į Angliją, Z. Tregubenka man pradėjo rašyti grasinančias žinutes ir pareiškė, kad esu jam skolinga 4 tūkst. Lt, nors jam nebuvau skolinga. Jis aiškino, kad žino, kur gyvenu, kad viską papasakos mano tėvams. Tada parašiau pareiškimą policijos pareigūnams“.

Panevėžietė teigė, kad bijodama Z. Tregubenkos persikraustė gyventi pas tetą.

„Po kurio laiko aš jam nusileidau ir nurodžiau, kad galiu jam sumokėti už savo ramybę“, – mergina teigė, kad pinigus vyrui perdavė stebinti policijos pareigūnams.

Tuo tarpu Z. Tregubenka neigė tokius merginos teiginius ir tvirtino, kad ji iš tikrųjų jam negrąžino skolos. Be to, vyras tikino, kad vykti į Angliją fiktyviai santuokai nesiūlė, tačiau buvo užsiminęs, jog tokiu būdu galima gauti pinigų ir žadėjo jai padėti, jeigu ji tik norės užsidirbti.

Tirdami turto prievartavimo atvejį pareigūnai išsiaiškino, kad panevėžietis taip pat pragyvenimui prisiduria iš vienos septyniolikmetės vertimosi prostitucija. Nustatyta, kad nepilnametę jis seksualinės paslaugoms pardavė keturis kartus.

Su nepilnamete mergina vyras susipažino, kai vienoje televizijoje perskaitė skelbimą, jog dvi jaunos panelės ieško materialinės paramos.

Su dviem merginomis susitikęs Z. Tregubenka merginoms iš pradžių pasiūlė vykti fiktyviai ištekėti į Angliją, tačiau kai sužinojo, jog vienai jų dar nėra 18 metų, pasiūlė jai verstis prostitucija. Už vieną valandą, praleistą su vyru, nepilnametė gaudavo 50 Lt, kitus pinigus (100-150 Lt) pasilikdavo sąvadautojas. Kita mergina Z. Tregubenkos pasiūlymo atsisakė iš karto.