Va­rė­nos ra­jo­no apy­lin­kės teis­mo tei­sė­jas Da­lis Ži­lio­nis iš­nag­ri­nė­jo bau­džia­mą­ją by­lą ir pa­skel­bė nuosp­ren­dį nu­si­kals­ta­mai gru­pei: aly­tiš­kiams bro­liams 34 ir 28 me­tų Ro­lan­dui ir Ed­var­dui Agr­boms, vil­nie­čiui 40 me­tų Gin­tau­tui Ra­džiū­nui, aly­tiš­kiams 31 me­tų Rai­mon­dui Pet­raus­kui, 35 me­tų Ai­dui Ar­dze­vi­čiui, 29 me­tų Do­na­tui Ne­dzins­kui, 31 me­tų Min­dau­gui Se­rei­kai, vil­nie­čiui 42 me­tų Iva­nui Po­lu­jans­kiui, aly­tiš­kiams 44 me­tų Sau­liui Oran­tui, 28 me­tų Žil­vi­nui Kar­puš­kai, 25 me­tų Mar­ty­nui Re­meš­ke­vi­čiui, 32 me­tų Sau­liui La­bu­kui, vil­nie­čiui 34 me­tų Rus­la­nui Če­mel, aly­tiš­kiui 27 me­tų Ar­se­nui Mes­rop­ja­nui.

DELFI yra skelbęs, kad brolių Agrbų motina Regina Agrba yra buvusi Kauno apylinkės teismo teisėja, iš darbo ji pasitraukė tik 2012-ųjų gruodį.

R. Agrba yra buvęs Lie­tu­vos kik­bok­so bei daug­kar­ti­nis ko­vi­nės sa­vi­gy­nos Lie­tu­vos čem­pio­nas ir pri­zi­nin­kas. Koviniu sportu užsiėmė ir jo brolis.

Prie Už­upių kai­mo ka­pi­nių ir Kle­vų gat­vės ga­ra­že

Teismas nustatė, kad broliai Agr­bos, G. Ra­džiū­nas 2009-ųjų ko­vo 18-ąją, apie 16–17 val., au­to­mobi­lių aikš­te­lė­je ša­lia Už­upių kai­mo ka­pi­nių, or­ga­ni­za­vo ben­drą su­si­ti­ki­mą, ku­ria­me da­ly­va­vo vi­si kal­ti­na­mie­ji, ir su­ta­rė at­ker­šy­ti To­mui Bu­šins­kui už prieš dvi die­nas įvyk­dy­tą pa­si­kė­si­ni­mą į Ge­di­mi­ną Šer­pens­ką (g. 1961 m.) ir jo su­ža­lo­ji­mą.
 
Broliai Agr­bos, G. Ra­džiū­nas su­bū­rė or­ga­ni­zuo­tą gru­pę, pa­ren­gė nu­si­kals­ta­mų vei­kų pla­ną, tarp or­ga­ni­zuo­tos gru­pės da­ly­vių pa­skirs­tė vaid­me­nis ir ne­dels­da­mi pra­dė­jo veik­ti. Ko­vo 18-osios va­ka­rą gru­pės na­riai Aly­taus mies­te po vie­ną su­lai­kė Vai­dą Kvaš­če­vi­čių, Da­ną Ba­ra­naus­ką, Do­na­tą Bu­šins­ką ir nu­ve­žė į miš­ką prie Už­upių ka­pi­nių. Ten, sie­kiant iš­gau­ti in­for­ma­ci­jos, prieš nu­ken­tė­ju­siuo­sius var­to­tas fi­zi­nis ir psi­chologi­nis smur­tas. Du su­lai­ky­tie­ji bu­vo pa­leis­ti.

Rei­ka­lau­jant iš­duo­ti bro­lį, D.Bu­šins­kui miš­ke ir ga­ra­že Kle­vų gat­vė­je su­duo­ti ne ma­žiau kaip 45 smū­giai pa­ga­liu, plak­tu­ku, at­suk­tu­vu ir ki­tais įran­kiais. Kai nu­ken­tė­jė­lis pra­ra­do są­mo­nę, kan­kin­to­jai jį nu­ve­žė prie li­go­ni­nės, iš­vil­ko iš au­to­mo­bi­lio ir pa­li­ko ant že­mės.
 
Itin žiau­riai mu­šė, spar­dė ir ba­dė

D. Bu­šins­kas kan­kin­tas itin žiau­riai. Su­lai­ky­mo me­tu jis bu­vo parg­riau­tas ant že­mės, už­puo­li­kai jam su­da­vė smū­gius. Mu­šė ve­žant au­to­mo­bi­liu ir miš­ke. Iš­li­pus iš au­to­mo­bi­lio, Ž.Kar­puš­ka pir­mas jam spy­rė per ko­jas ir parg­rio­vė.

Nu­ken­tė­jė­lis pa­ro­dė, kad kaž­kas jį lai­kė, o Ž.Kar­puš­ka at­suk­tu­vu jam ba­dė del­nus, du kar­tus dū­rė į sėd­me­nis ir ne ma­žiau kaip še­šis kar­tus į blauz­das. Kan­kin­to­jai re­plė­mis su­spau­dė jam au­sį ir no­rė­jo nu­plėš­ti, spar­dė vi­si, R. Pet­raus­kas plak­tu­ku dau­žė ran­kas ir ko­jas. Vi­si smū­giai nu­ken­tė­jė­liui bu­vo su­duo­ti, kai jis gu­lė­jo ar­ba sė­dė­jo ant ap­snig­tos že­mės.
 
D.Bu­šins­ko eg­ze­ku­ci­ja bu­vo tę­sia­ma ga­ra­že Kle­vų gat­vė­je. Čia jam Ž.Kar­puš­ka pa­ga­liu su­da­vė ne ma­žiau kaip aš­tuo­nis, M.Re­meš­ke­vi­čius – sep­ty­nis kar­tus, kol pra­dė­jo bėg­ti krau­jas.
 
Be­je, Ž. Kar­puš­ka teis­me aiš­ki­no, kaip pats mu­šė D.Bu­šins­ką, ką ki­ti vei­kė – ne­žiū­rė­jo.
 
By­lo­je nė­ra įro­dy­mų, kad smū­gius nu­ken­tė­jė­liui su­da­vė G.Ra­džiū­nas, D.Ne­dzins­kas ir S.La­bu­kas.
 
Su­muš­tą be­jė­gį api­plė­šė

Nu­sta­ty­ta, kad D.Bu­šins­ką, be iš­anks­ti­nio su­si­ta­ri­mo pa­nau­do­ję šau­na­mą­jį gin­klą, api­plė­šė Ž.Kar­puš­ka ir R.Pet­raus­kas, pa­gro­bė jo laik­ro­dį, žie­dą, gran­di­nė­lę ir mo­bi­lų­jį te­le­fo­ną.
 
Įro­dy­ta, kad R.Agr­ba 2009-ųjų ko­vo 15-ąją dau­gia­bu­ty­je Pu­ti­nų gat­vė­je pa­da­rė dar vie­ną nu­si­kal­ti­mą: pa­žei­dė vie­šą­ją tvar­ką, el­gė­si įžū­liai ma­tant ap­lin­ki­niams ir ma­ža­me­tei, su­da­vė jos mo­ti­nai be­is­bo­lo laz­da, du kar­tus – šu­niui ir su­kė­lė nu­ken­tė­jė­lei bei jos lai­ko­mam gy­vū­nui fi­zi­nį skaus­mą.
 
Kal­ti­na­mie­ji R.Pet­raus­kas, M.Re­meš­ke­vi­čius ir A.Mes­ro­pja­nas, tu­rė­da­mi tiks­lą pla­tin­ti, lai­kė psi­chot­ro­pi­nes me­džia­gas, ne­tei­sė­tai lai­kė šaud­me­nis. Ž.Kar­puš­ka tu­rė­jo sau ka­na­pių.
 
Baus­mės ir griež­ti teis­mo įpa­rei­go­ji­mai

R.Agr­bai už ke­tu­ris nu­si­kal­ti­mus skir­ta tre­jų me­tų, E.Agr­bai, G.Ra­džiū­nui (po du nu­si­kal­ti­mus) – dve­jų me­tų še­šių mė­ne­sių lais­vės at­ėmi­mo baus­mės ati­de­dant jų vyk­dy­mą pus­tre­čių me­tų.
 
D.Ne­dzins­kas, M.Se­rei­ka, R.Če­mel, I.Po­lu­jans­kis, S.Oran­tas, kiek­vie­nas jų pa­da­rė po du apy­sun­kius nu­si­kal­ti­mus, nu­teis­ti dve­jų me­tų tri­jų mė­ne­sių lais­vės at­ėmi­mo baus­mė­mis ati­de­dant vyk­dy­mą dve­jiems me­tams.
 
At­si­žvelg­ta, kad anks­čiau ne­teis­ti šie kal­ti­na­mie­ji per pas­ta­ruo­sius pen­ke­rius me­tus ne­pa­da­rė nau­jų nu­si­kal­ti­mų, tei­gia­mai cha­rak­te­ri­zuo­ja­mi, dir­ba.
 
Anks­čiau ne kar­tą teis­ti ne­iš­ven­gė baus­mės pa­tai­sos na­muo­se. R.Pet­raus­kas pa­da­rė tris apy­sun­kius ir du sun­kius nu­si­kal­ti­mus ir nu­teis­tas ka­lė­ti pa­tai­sos na­muo­se ket­ve­riems me­tams, Ž.Kar­puš­ka (ke­tu­ri nu­si­kal­ti­mai) – tre­jiems me­tams še­šiems mė­ne­siams, A.Ar­dze­vi­čius (du nu­si­kal­ti­mai) – dve­jiems me­tams trims mė­ne­siams.
 
A.Mes­rop­ja­nui (du nu­si­kal­ti­mai) skir­ta dve­jų me­tų vie­no mė­ne­sio lais­vės at­ėmi­mo baus­mė pa­tai­sos na­muo­se-at­vi­ro­je ko­lo­ni­jo­je.
 
Kal­ti­na­mie­ji S.La­bu­kas ir M.Re­meš­ke­vi­čius at­leis­ti nuo bau­džia­mo­sios at­sa­ko­my­bės kaip as­me­nys, ak­ty­viai pa­dė­ję at­skleis­ti or­ga­ni­zuo­tos gru­pės pa­da­ry­tas nu­si­kals­ta­mas vei­kas.
 
Teis­mas iš­tei­si­no R. ir E.Agr­bas, G.Ra­džiū­ną, A.Ar­dze­vi­čių, D.Ne­dzins­ką, M.Se­rei­ką, M.Re­meš­ke­vi­čių, S.Oran­tą, S.La­bu­ką, I.Po­lu­jans­kį, R.Če­mel dėl plė­ši­mo, A.Mesr­op­ja­ną – dėl ne­tei­sė­to šaud­me­nų įgi­ji­mo ir ne­šio­ji­mo, E.Agr­bą – dėl šaud­me­nų, sprogs­ta­mo­sios me­džia­gos, psi­chot­ro­pi­nių me­džia­gų dis­po­na­vi­mo, R.Agr­bą – dėl imi­ta­ci­nio šo­vi­nio lai­ky­mo.
 
Nu­teis­tie­siems skir­ta teis­mo įpa­rei­go­ji­mai, pre­ven­ci­nio, auk­lė­ja­mo­jo po­vei­kio prie­mo­nės.
 
Vil­niaus apy­gar­dos teis­me – šū­vių ai­dai

Va­rė­nos ra­jo­no apy­lin­kės teis­mo nuosp­ren­dis ką tik pa­skelb­tas, o su šia kri­mi­na­li­ne is­to­ri­ja sie­ja­mos bau­džia­mo­sios by­los, ku­rią 2011 me­tų bir­že­lio 23 die­ną iš­nag­ri­nė­jo Vil­niaus apy­gar­dos teis­mas, nuosp­ren­dis jau įsi­tei­sė­jo.

Bu­vo nu­sta­ty­ta, kad „Bra­zil­ki­nių“ nu­si­kals­ta­mos gau­jos na­riai Dei­vi­das Ei­du­ke­vi­čius, Au­ri­mas Du­se­vi­čius, Žyd­rū­nas Ku­niu­tis, To­mas Bu­šins­kas ir An­drius Pi­sa­ra­vi­čius 2009 me­tų ko­vo 16 die­ną su­ta­rė su­ža­lo­ti G.Šer­pens­ką.
 
Apie 18.55 val. Vie­ver­sių gat­vė­je, vai­ruo­jant au­to­mo­bi­lį A.Pi­sa­ra­vi­čiui, T.Bu­šins­kas iš sa­va­dar­bio šau­na­mo­jo gin­klo, Ž.Ku­niu­tis iš sa­va­dar­biu bū­du per­dirb­to du­ji­nio pis­to­le­to pro au­to­mo­bi­lio at­da­rą lan­gą šo­vė į G.Šer­pens­ką ir jį sun­kiai su­ža­lo­jo (pa­tai­kė į ko­jas ir tarp­ko­jį). Ta­da nu­ken­tė­jė­lis at­si­sa­kė ko­men­tuo­ti įvy­kį ir ra­šy­ti po­li­ci­jai pa­reiš­ki­mą.
 
Gru­puo­tės na­riai su­ta­rė su­ža­lo­ti ir R.Agr­bą. Nu­si­kal­ti­mas pa­da­ry­tas naktį iš ko­vo 19-osios į 20-ąją penkios minutės po vidurnakčio. Ž.Ka­niu­tis iš­šo­vė ne ma­žiau kaip pen­kis kar­tus iš sa­va­dar­bio šau­na­mo­jo gin­klo ir su­ža­lo­jo R.Agr­bai blauz­das. Šiam nu­bė­gus, D.Ei­du­ke­vi­čius su Ž.Ka­niu­čiu A.Du­se­vi­čiaus vai­ruo­ja­mu au­to­mo­bi­liu pa­vi­jo bėg­lį. Ž.Ka­niu­tis jį parg­rio­vė, o D.Ei­du­ke­vi­čius iš „Ka­laš­ni­kov“ au­to­ma­to iš­šo­vė ne ma­žiau kaip še­šis kar­tus R.Agr­bai į ko­jas ir jį sun­kiai su­žei­dė.
 
Vil­niaus apy­gar­dos teis­mas D.Ei­du­ke­vi­čių, Ž.Ka­niu­tį ir A.Du­se­vi­čių nu­tei­sė ka­lė­ti pa­tai­sos na­muo­se pen­ke­rius me­tus. D.Bu­šins­kui vie­nų me­tų lais­vės at­ėmi­mo baus­mės vyk­dy­mas bu­vo ati­dė­tas, A.Pi­sa­ra­vi­čiui ir T.Bu­šins­kui ap­ri­bo­ta lais­vė dve­jiems me­tams.
 
Už gro­tų il­giems me­tams

Kau­no apy­gar­dos teis­mas Aly­tu­je siau­tė­ju­siam „Bra­zil­ki­nių“ nu­si­kals­ta­mam su­si­vie­ni­ji­mui, jos de­šim­čiai na­rių, nuosp­ren­dį pa­skel­bė 2013 me­tų gruo­džio 31 die­ną. Va­dei­voms D.Ei­du­ke­vi­čiui ir Kęs­tu­čiui Ci­ka­nui sky­rė 18 me­tų lais­vės at­ėmi­mo baus­mes, Au­ri­mas ir Aud­rius Du­se­vi­čiai bei Kęs­tu­tis Gurs­kas nu­teis­ti ka­lė­ti pa­tai­sos na­muo­se pen­kio­li­ka me­tų, Ra­my­ras Anuf­ri­je­vas – ke­tu­rio­li­ka me­tų še­šis mė­ne­sius, Ri­mas Ta­raš­ka – ke­tu­rio­li­ka me­tų. Gin­ta­rui Dau­gir­dai skir­ta aš­tuo­ne­rių, Mo­des­tui Mil­ke­vi­čiui – dve­jų me­tų dvie­jų mė­ne­sių lais­vės at­ėmi­mo baus­mė.
 
Vil­mas Ur­ba­na­vi­čius pa­dė­jo at­skleis­ti itin sun­kius nu­si­kal­ti­mus, to­dėl nuo bau­džia­mo­sios at­sa­ko­my­bės at­leis­tas, jam skir­ti teis­mo įpa­rei­go­ji­mai.
 
„Bra­zil­ki­niai“ ver­tė­si he­roi­no, ka­na­pių ir am­fe­ta­mi­no pre­ky­ba, tu­rė­jo gin­klų, tarp jų ir „Ka­laš­ni­kov“ au­to­ma­tą, jų gin­klų šū­viai 2009-ųjų ko­vą ir su­dre­bi­no Aly­tų. Bu­vo su­ža­lo­tas anks­čiau už va­gys­tes ir tur­to prie­var­ta­vi­mą teis­tas G.Šer­pens­kas, iš „Ka­laš­ni­kov“ au­to­ma­to ap­šau­dy­tas ir su­žeis­tas Lie­tu­vos kik­bok­so čem­pio­nas, daug­kar­ti­nis ko­vi­nės sa­vi­gy­nos Lie­tu­vos čem­pio­nas ir pri­zi­nin­kas R. Agr­ba.
 
Tuo me­tu Aly­taus ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Or­ga­ni­zuo­tų nu­si­kal­ti­mų ty­ri­mo sky­rius už­vi­rė nu­ož­mią ko­vą su or­ga­ni­zuo­tu nu­si­kals­ta­mu­mu. Aly­tiš­kių pa­stan­gas su­stip­ri­no ko­le­gos iš Kau­no, Aly­taus ra­jo­no apy­lin­kės pro­ku­ra­tū­ros, Kau­no apy­gar­dos pro­ku­ra­tū­ros, Ge­ne­ra­li­nės pro­ku­ra­tū­ros Or­ga­ni­zuo­tų nu­si­kal­ti­mų ir ko­rup­ci­jos ty­ri­mo de­par­ta­men­to pa­rei­gū­nai.