Rugpjūčio 7 d., pirmadienį, 23.25 val., iš gyventojo buvo gautas pranešimas, kad jo brolis išplaukė su valtimi žvejoti, tačiau ežere nei žmogaus, nei valties nesimato.

Iki atvykstant ugniagesiams gyventojas pastebėjo plūduriuojančią tuščią valtį su viduje esančiais žvejybos daiktais. Atvykę ugniagesiai nuleido dvi gelbėjimo valtis į Ančios ežerą ir pradėjo žvalgybą. Jie žvejo nerado ir 1.34 val. paiešką nutraukė. Buvo nuspręsta ją pratęsti šviesiu paros metu.

Antradienį nuskendusio vyro visą dieną ieškojo Lazdijų rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos Kapčiamiesčio ugniagesių komandos ugniagesiai. Jie apiplaukė visą ežerą, apžiūrėjo abi jo puses, tačiau nieko nerado. 20.31 val. paieška buvo nutraukta. Trečiadienį vėl buvo išžvalgyta visa Ančios ežero pakrantė, tačiau be rezultatų.

Ketvirtadienį nardė Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiai narai, naudojosi sonarais, apžiūrėjo apie 15 km ežero pakrančių, tačiau ir tądien jų pastangos buvo bevaisės. Paieška buvo atliekama kinologų ir policijos nurodytuose plotuose.

Penktadienį dėl neaiškios asmens dingimo vietos buvo apiplauktas visas Ančios ežero perimetras, išžvalgytos pakrantės ir nendrynai. Naudojant sonarus žvalgyba buvo atliekama pietinėje ežero dalyje, t. y. toje vietoje, kur buvo rasta valtis ir kur, pasak dingusio asmens artimųjų, jis žvejodavo. Sonaro aptiktus objektus papildomai tikrino narai.

Naudojant sonarą, buvo išžvalgyta 12 ha ežero ploto, iš viso asmens paieškoje dalyvavo 9 narai iš Vilniaus ir Kauno PGV bei Alytaus PGT. Nuskendusio vyro ieškojo ir 6 vietiniai gyventojai su valtimi.

Šeštadienį, tęsiant paiešką, buvo sudaryti 4 darbo barai. Vienas baras žvalgė ežero perimetrą, pakrantes, antras ir trečias sonaru skenavo ežero dugną, ketvirtas baras vykdė nėrimo darbus. Paieškos darbai buvo vykdomi 18 ha. Ugniagesiams talkino ir 10 vietos gyventojų su dviem valtimis. Deja, skenduolis nerastas.

Sekmadienį, po visos dienos paieškų, 19.04 val., už 15 m nuo kranto, vandenyje rasti dingusio žmogaus drabužiai, o 20.12 val. skenduolis rastas už 30 metrų atstumu nuo kranto, 10 metrų gylyje.

Tądien su kitų tarnybų narais paiešką atliko ir trys Vilniaus PGV 6-osios komandos narai – Renaldas Bernotas, Maksim Volžanin ir Alvydas Berlinskas.

„Prieš mus kasdien budėjo jau trys mūsų komandos pamainos, o mes jau buvome ketvirti, – sakė šios komandos ugniagesys naras Renaldas Bernotas. Mes priėmėme sprendimą pakilti aukščiau ežeru, Alytaus link, ir prie prieplaukos, 12 m gylyje, sonaru pamatėme neaiškų darinį. Nusileidęs į dugną naras po 40 minučių surado guminius batus. Artimieji patvirtino, kad tai dingusiojo batai. Išžvalgę sonaru maždaug 30 m spinduliu ežerą, aptikome nuskendusiojo drabužius. Taigi priėmėme sprendimą ieškoti toliau, nes kažkur galbūt gali būti ir žmogus. Netrukus sonaras 10 m gylyje užfiksavo metro ilgio darinį. Nusprendėme dar kartą išžvalgyti dugną. Kadangi jau nebeturėjome balionuose oro, prisijungė naras iš Alytaus PGT ir jį į nuleidome į vandenį. Ten ir buvo surastas žmogaus kūnas.“

Neturint sonaro, narams tikriausiai dar ilgai būtų tekę ieškoti nuskendusio žmogaus. Pasak R. Bernoto, sonaro spindulį galima konfigūruoti iki 20 m: „Tačiau kuo giliau sonaras, tuo mažesnis daiktas atrodo. Norint dirbti su šiuo prietaisu, irgi reikia įgūdžių, nes vaizdas matomas kaip echoskope. Pavyzdžiui, mažiukas apskritimas sonare gali būti batai. Akmuo, rąstas geriau matosi, o žolių kupstas jau išplaukęs. Jeigu ežere nuskendo žmogus, sonare jo silueto nepamatysi. Jis atrodo daug mažesnis.“

Naras teigia, jog norint išmokti dirbti su sonaru, reikia daug treniruotis. „Mes treniruojamės su 80 kilogramų manekenu. Net ir žinodami, kur jis yra, vandenyje sudėtinga jį rasti. Tad treniruočių išties reikia nemažai, kad įprastum dirbti su šiuo prietaisu. Be jo būtų buvę sudėtinga ir ieškant skenduolio Ančios ežere“, – sakė jis.

Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai narai yra aprūpinti modernia įranga ir priemonėmis, kurios padeda jiems darbe. Be sonarų, Vilniaus PGV 6-osios komandos narai paieškai vandenyje naudoja ir povandeninės paieškos droną. Nors jo matomumas iki 1 m, bet vaizdas per jį ryškesnis. Jį narai naudojo šį pavasarį Vilniuje ieškodami dingusio paauglio.

Šiemet buvo įsigyta ir elektrinė gelbėjimo lenta „ASAP RESCUE 156“, skirta gelbėjimo darbams vandenyje vykdyti. Ją gelbėjimo darbams naudoja Vilniaus PGV 6-osios komandos narai. Su šia gelbėjimo lenta vienas ar keli gelbėtojai gali greitai ir saugiai judėti vandenyje skęstančiojo link bei transportuoti nukentėjusįjį. Lenta išvysto iki 16 km per valandą greitį.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, šiemet ugniagesiai gelbėtojai atliko 273 gelbėjimo darbus vandenyje. Jų metu buvo išgelbėti 34 žmonės ir ištraukti 67 skenduoliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją