Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Biržų rajono policijos komisariato (toliau – Biržų r. PK) Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl melagingo pranešimo apie nebūtą nusikaltimą.

2015 m. sausio 16 d. vyras (gimęs 1991 m.) gyv. Biržuose, Vilniaus g., pranešė, kad pavogtas jo automobilis „VW Passat“, kuris buvo paliktas prie namų. Nuostolis – 1 700 eurų. Biržų r. PK buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 178 str. 2 dalį („Vagystė“) .

Atliekant ikiteisminį tyrimą, paaiškėjo, kad Biržų r. PK Viešosios policijos skyriaus patruliai sausio 16 d. naktį, apie 00.54 val., Biržų r., Ramongalių kaime, stabdė patikrinimui automobilį „VW Passat“, tačiau vairuotojas nepakluso teisėtam pareigūnų reikalavimui sustoti. Pradėtas persekioti „VW Passat“ vairuotojas stengėsi pasprukti didžiuliu greičiu. Vėliau pareigūnai persekiotą automobilį rado paliktą ant kelio. Automobilis buvo išvežtas į saugojimo aikštelę.

Ryte Biržų policija gavo automobilio „VW Passat“ savininko pranešimą, kad transporto priemonė buvo pavogta.

Aiškinantis aplinkybes, nustatyta, kad savininkas su draugais girtavo ir bandė pasprukti nuo policijos pareigūnų. Vengdamas atsakomybės, melagingai pranešė policijai apie automobilio vagystę.

Tyrimo metu savininkas prisipažino ir nurodė, kad automobilį vairavo jo draugas (gimęs 1994 m.). Nustatyta, kad vairuotojas automobilį vairavo neturėdamas teisės vairuoti ir nepakluso teisėtam policijos pareigūnų reikalavimui sustoti. Jam surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 130 str. 1 d. ir perduotas Biržų rajono apylinkės teismui.

Sausio 22 d. Biržų r. PK pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 236 str. 1 dalį („Melagingas įskundimas ar pranešimas apie nebūtą nusikaltimą”) dėl automobilio „VW Passat“ savininko melagingo pranešimo apie nebūtą nusikaltimą, t.y. automobilio vagystę.

Šis straipsnis numato, kad tas, kas melagingai pranešė apie žinomai nebūtą nusikaltimą, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.