Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį atmetė su „Lapinų“, „Dančenkovų“ ir „Demono“ gaujomis siejamo J. Galavos ir jam atstovaujančios advokatės skundus dėl Vilniaus apygardos teismo nutarties, kuria sunkiu nusikaltimu kaltinamam vilniečiui iki sausio mėnesio pradžios buvo pratęsta kardomoji priemonė – suėmimas.

„Būdamas laisvėje J. Galava gali daryti naujas nusikalstamas veikas“, – trijų teisėjų kolegija nutarė, kad švelnesnėmis priemonėmis negali būti pasiekti baudžiamojo proceso įstatyme numatyti tikslai.

Pasak teismo, anksčiau J. Galava teistas net 7 kartus, taip pat ir už veikas, susijusias su neteisėtu disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, baustas už administracinių teisės pažeidimų padarymą, o tai jį apibūdina kaip asmenybę, linkusią nusikalsti ir nesilaikyti nustatytų elgesio taisyklių.

„Pagal kaltinamajam inkriminuojamo nusikaltimo pobūdį, mastą, laikytų draudžiamų medžiagų kiekį, yra pagrindo manyti, kad lėšos, gautos iš nusikaltimo, galėjo būti vienas iš J. Galavos pragyvenimo šaltinių“, – pabrėžiama neskundžiamoje teismo nutartyje.

Be to, J. Galava šiuo metu yra teisiamas dar kitoje baudžiamojoje byloje – Vilniaus apygardos teismas aiškinasi daugybę nusikaltimų, kurie inkriminuojami net 23 asmenims. Šiam nusikalstamam susivienijimui priklausę nariai buvo itin atsargūs, naudojo patikrintas ir, jų manymu, saugias nusikalstamų veikų schemas. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos būdavo perduodamos paliekant jas iš anksto sutartose vietose, miškuose ar atokiose vietovėse.

Šioje byloje yra teisiamas ir vilnietis E. Dančenkovas, kuris su J. Galava iki teismo nuosprendžio priėmimo buvo paleisti į laisvę. Tačiau joje vyrai ilgai neužsibuvo – buvo sulaikyti su daugiau kaip 17,5 kg naujos kartos narkotikų, kurie buvo supresuoti į briketus ir paslėpti miškelyje sostinės Fabijoniškių mikrorajone.

Į laisvę paleistiems vyrams teismas buvo uždraudęs kartu bendrauti, J. Galavai taip pat buvo skirtas namų areštas, bet jis kardomosios priemonės sąlygas pažeidė – ne kartą buvo susitikęs su E. Dančenkovu, šie susitikimai nebuvo atsitiktiniai, juos slapta užfiksavo policijos pareigūnai.

Bet E. Dančenkovas dar rugpjūčio pabaigoje buvo paleistas į laisvę – jam suėmimas buvo pakeistas į 15 tūkst. Eur užstatą, intensyvią priežiūrą šešiems mėnesiams (privalo dėvėti elektroninį stebėjimo prietaisą ir neišeiti iš namų) ir dokumentų paėmimą.

Tuo metu E. Dančenkovo skundą dėl suėmimo nagrinėjo kita trijų teisėjų kolegija, kuri nutarė, kad narkotikų byloje įtariamasis negali būti laikomas nė dienos ilgiau praėjus šešiems mėnesiams po sulaikymo. Pasak teisėjų, nors Vilniaus apygardos teismas nurodė, kad įtariamojo teisių suvaržymas yra pateisinamas viešuoju interesu, kuris šiuo atveju nusveria asmens laisvės gerbimo taisyklę, tačiau taikant procesines prievartos priemones privaloma „laikytis teisėto principo, tikslingumas ir viešas interesas negali pasverti teisėtumo – pamatinio baudžiamojo proceso principo“.

E. Dančenkovo skundą nagrinėję teisėjai nutarė, kad nėra jokių duomenų, kad tris kartus teistas ir dar dviejose bylose teisiamas vyras galėtų daryti naujus nusikaltimus, o labiausiai akcentavo, kad per pusę metų ikiteisminis tyrimas dar neužbaigtas, o byla neperduota į teismą.

Kreipdamasis į apeliacinės instancijos teismą J. Galava buvo nurodęs, kad jo bičiulis E. Dančenkovas, kuriam inkriminuojami analogiški nusikaltimai, buvo paleistas į laisvę, tačiau teisėjai nutarė, kad šiandien šio padėtis – jau kitokia.

„Kiekvieno kaltinamojo atžvilgiu kardomosios priemonės skyrimo – pratęsimo pagrįstumas sprendžiamas atskirai, nepriklausomai nuo to ar kitiems byloje esantiems kaltinamiesiems yra paskirtos griežtesnės ar švelnesnės kardomosios priemonės“, – teismas nurodė, kad tuo metu, kai buvo paleistas E. Dančenkovas, byla dar nebuvo perduota į teismą (prokurorai ją perdavė po mėnesio), be to, buvo nuspręsta, kad įtariamasis negali būti laikomas ilgiau nei 6 mėn. už grotų „dėl ypatingo bylos sudėtingumo ar didelės apimties“.

„Griežčiausia kardomoji priemonė neabejotinai suvaržo kaltinamojo J. Galavos teises, tačiau nagrinėjamu atveju jo teisės suvaržytos nepažeidžiant proporcingumo principo“, – pažymėjo teisėjo Albino Bielskio pirmininkaujama kolegija.

Byloje, kurioje kaltinimai pateikti J. Galavai ir E. Dančenkovui, teigiama, kad į laisvę paleisti vyrai 2015 m. rugsėjo-spalio mėnesį iš ikiteisminio tyrimo metu nenustatyto asmens nusipirko daugiau kaip 17,5 kg psichotropinės medžiagos, kurioje buvo psichotropinių medžiagų sintetinių kanabinoidų.

Už ją vyrai teigė sumokėję vos 1,4 tūkst. eurų – likusią sumą jie esą turėjo atiduoti vėliau.

Briketus J. Galava ir E. Dančenkovas paslėpė miškelyje Fabijoniškių mikrorajone. Dalį narkotikų – apie 7 kg pareigūnai surado gruodžio mėnesį, o kitus 10 kg, esančius slėptuvėse, vyrai parodė patys gegužės viduryje. Už tai, kaip teigė jie, pareigūnai esą žadėjo teisme tarpininkauti, kad būtų skirta švelnesnė bausmė.

Šioje byloje įtarimai dėl narkotikų buvo pareikšti ir Dmitrijui Kravcovui, dar žinomam Demono pravarde, bet vėliau byla jo atžvilgiu buvo nutraukta. Jis už grotų yra laikomas 2015 m. gegužės. Dar šių metų rugsėjį Lietuvos apeliacinis teismas nagrinėjo jo skundą dėl suėmimo pratęsimo, tačiau nutarė, kad be suėmimo negalima užtikrinti jo dalyvavimo baudžiamosios bylos nagrinėjime.

„Viešasis interesas išsamiai ir visapusiškai ištirti nusikalstamas veikas, nubausti kaltuosius asmenis yra neabejotinai svarbesnis, suteikiantis pagrindą ilgesnį laiką taikyti griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą“, – šioje byloje jau kitokios pozicijos laikėsi teismas.

Šiuo metu už grotų yra ir E. Dančenkovo brolis dvynys Edgaras – jis nuteistas kitoje byloje dėl narkotikų, taip pat yra teisiamas dėl dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje kartu su broliu. E. Dančenkovas anksčiau buvo nuteistas ir dėl to, kad sumušė krepšininką Arvydą Macijauską.