Trečiadienio pavakarę Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Lazdijų rinktinės Kalvarijos užkardos pasieniečiai Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimo ribose, kelyje Marijampolė-Suvalkai, patikrinimui sustabdė į Lenkiją beišvažiuojantį automobilį „Nissan Maxima“ lietuviškais numeriais. Jį vairavo 28-erių Nigerijos pilietis. Kartu vyko dar vienas jo tautietis.

Abu užsieniečiai turėjo savo šalies pasus bei leidimus gyventi Estijoje, todėl dėl jų buvimo Šengeno erdvėje teisėtumo Kalvarijos pasieniečiams klausimų nekilo, praneša VSAT.

Lietuvoje įsigytu automobiliu jie esą per Lenkiją planavo keliauti į Ukrainą.

Dokumentų kontrolės metu dar buvo tikrinama, ar prie vairo sėdėjęs nigerietis turi teisę vairuoti. Vyras VSAT pareigūnams pateikė fantazijos (neegzistuojančio pavyzdžio) dokumentą, kuris esą yra tarptautinis vairuotojo pažymėjimas. Išties tai yra nepripažintas ir jokios juridinės galios neturintis popierius, nesuteikiantis teisės vairuoti. Nigerijos pilietis pasieniečiams aiškino teisę vairuoti įgijęs Ukrainos mieste Luhanske, kur esą išlaikė egzaminus ir kur jam buvo išduotas šis „vairuotojo pažymėjimas“.

Pasieniečiai nigerietį sulaikė ir dėl dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu pradėjo ikiteisminį tyrimą. Užsienietis uždarytas į areštinę.

Kartu vykęs kitas Nigerijos pilietis, „Nissan Maxima“ savininkas, irgi neturėjo jokio oficialus vairuotojo pažymėjimo. Vyras susisiekė su Lietuvoje gyvenančiais pažįstamais, kurių paprašė atvykti į pasienį su Lenkija ir paimti jį patį bei automobilį.

Tokių fantazijos dokumentais apsirūpinusių užsieniečių pasieniečiai yra nustatę ir anksčiau. Tarp tokių atvejų jau būta ir „vairuotojų pažymėjimų“, ir diplomatinę neliečiamybę „suteikiančių“ popierių, ir pasaulio piliečių „pasų“.