Kartu su policijos pareigūnais patruliavo ir Vilniaus Imuniteto skyriaus viršininkas Elanas Jablonskas, kuris vairuotojams priminė, kodėl neverta duoti kyšio.

Kelių policijos pareigūnai pasidalijo į keturis postus. Visuose tikrinant dokumentus buvo duodama ir atmintinė apie baudas ir kuo gresia kyšio brukimas. Kai kurie vairuotojai tai priėmė linksmai ir tikino, kad „nebuvo progos“, „dar neteko“ ar iš principo nesantys kyšių davėjai, o keli nuoširdžiai net nusistebėjo, kodėl juos informuoja apie baudas.

Duoti kyši ar neduoti – nuomonės skiriasi

Tačiau policijos pareigūnams pasitraukus nuo automobilių vairuotojų, jie tapo atviresni. Net keli prisipažino, kad anksčiau yra tekę kyšiu spręsti nedidelių pažeidimų ar greičio viršijimo problemas.

„Kyšį duočiau ir dėl to, kad taip greičiau, – atviravo vienas vairuotojas. – Jei baudas išrašytų greičiau ir nereikėtų gaišti laiko, tuomet mokėčiau baudas“.

Vyresnio amžiaus žmonės tikino, kad yra tvarkingi vairuotojai, tad niekuomet tokios dilemos – duoti kyši ar ne, nekilo.

Visi kalbinti vairuotojai lyg susitarę tvirtino, kad niekuomet nebuvo policijos pareigūnų provokuojami duoti kyšį. Tik vienas nusijuokė, kad pinigus yra davęs „abipusiu susitarimu ir ne Vilniuje, be to, seniai“.

Neblaivus vairuotojas: negėriau...

Reido metu tarp gausos automobilių pro akylas pareigūnų akis nepraslydo ne itin tvarkingas „VW Passat“, kurio vairuotojas važiavo labai jau nedrąsiai. Po prašymo pasitikrinti blaivumą, paaiškėjo kodėl. Iki patikrino „VW Passat“ vairavęs vyras tikino, kad negėrė, tačiau alkoholio matuoklio ekrane pasirodė 0.94 promilės, tuomet vairuotojas pratarė: „vakar, truputį“ ir užsirūkė. Vyras tikino, kad tai draugo automobilis, tačiau jokie paaiškinimai nepadėjo – toliau važiuoti uždrausta. Tiesa, „VW Passat“ važiavo ir keleivis, tačiau jis nesisiūlė perimti automobilio vairo.

Gana smagiai į alkoholio matuoklio rodmenis sureagavo visureigį vairavusi moteris. Pamačiusi nulius ji pajuokavo: „negali būti – nuliai iš pat ryto? Ar tikrai?“.

Didžiulio reido metu įkliuvo nedaug pažeidėjų. Tik vienas įkliuvo girtas, keli namuose pamiršo dokumentus, patikrinus policijos duomenų bazėje – nė vienas nemelavo – praradusių vairuotojo pažymėjimą nebuvo. Vienas pamiršo, kad reikia segtis saugos diržą. Trijų automobilių vairuotojai važinėjo be techninės apžiūros. Per kiek daugiau nei dvi valandas viso nustatyti 8 pažeidėjai.