Ir nuteistas, ir išteisintas

2008 metais M. Gelžinis pradėjo dirbti Karinėse jūrų pajėgose. Darbe jam sekėsi, jis 2010 metų kovą buvo paskirtas eiti uosto katerio „H-22“ bocmano pareigas.

Tačiau tą patį mėnesį vieną naktį M. Gelžinį prie namų užpuolė kitas vaikinas. Gindamasis M. Gelžinis du kartus užpuolikui dūrė peiliu. Sužalotasis buvo nuvežtas į ligoninę, kur po trijų parų mirė.

M. Gelžiniui buvo pareikšti kaltinimai dėl nužudymo, jis mėnesiui buvo suimtas, suėmimo laikas nuolat buvo pratęsiamas. Todėl vyras neteko darbo Karinėse jūrų pajėgose.

2010 metų lapkritį Klaipėdos apygardos teismas M. Gelžinį pripažino kaltu dėl nužudymo ir nuteisė 9 metų laisvės atėmimo bausme.

Vyras nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. Šis panaikino Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį. Konstatuota, jog M. Gelžinis yra nekaltas, nes kitam asmeniui gyvybę atėmė neperžengdamas būtinosios ginties ribų. Tokį nuosprendį paliko galioti ir Lietuvos aukščiausiasis teismas.

M. Gelžinis į laisvę buvo paleistas, kai praėjo 33 mėnesiai nuo pirmosios jo suėmimo dienos.

Vyras įsitikinęs, jog net 33 mėnesius dėl neteisingai jam inkriminuojamos nusikalstamos veikos neteisėtai buvo suvaržyta jo laisvė. Be to, vyras prarado darbą, patyrė dvasinių sukrėtimų.
Anot M. Gelžinio, visuomenė iki šiol į jį žiūri kaip į žmogžudį, kalėjusį dėl neva padaryto nusikaltimo. Todėl ir dabar susirasti darbą yra sudėtinga.

Pažeminimas, savigarbos pablogėjimas, artimiesiems sukeltos dvasinės kančios – tokius išgyvenimus patyrė M. Gelžinis.

Įkalinimo dieną įvertino 41,99 euro

Todėl jis Klaipėdos apygardos teismui pateikė ieškinį, kurioje atsakovu nurodyta Lietuvos valstybė. Šis teismas nagrinėti ieškinį pavedė Klaipėdos miesto apylinkės teismui.

Savo ieškinyje M. Gelžinis atsakovais įvardijo Teisingumo ministeriją, Krašto apsaugos ministeriją ir Geralinę prokuratūrą.

Vyras reikalavo, kad jam būtų atlyginta turtinė ir neturtinė žala.

Turtinės žalos dydis – apie 16 tūkst eurų, nes tiek pajamų jis negavo, mat dėl suėmimo ir įkalinimo negalėjo dirbti savo darbo.

Neturtinę žalą jis įvertino apie 43 tūkst. eurų – po 41,99 euro už kiekvieną neteisingo įkalinimo dieną, o tokių buvo 1022.

Atsakovai ieškinį prašė atmesti, nes jis esą nepagrįstas.

Teismas: klaidų nepadaryta

M. Gelžinis dar kartą patyrė teismų smūgį – Klaipėdos miesto apylinkės teismas jo ieškinį atmetė. Sprendime nurodoma, kad „valstybės atsakomybė atsiranda tik esant teisėjo kaltei, kuri gali būti konstatuota padarius akivaizdžią ir šiurkščią teisės aiškinimo ir taikymo klaidą. Prokurorų, teismų išvadų nesutapimas bei tai, kad aukštesnysis teismas panaikino pirmos instancijos teismo procesinius sprendimus nereiškia jų veiksmų neteisėtumo, kaip pagrindo civilinei atsakomybei atsirasti. Nagrinėjamoje byloje ieškovas neįrodė tyrėjų, prokurorų ar teisėjų neteisėtų veiksmų bei priežastinio ryšio tarp pareigūnų priimtų procesinių sprendimų ir jo patirtos turtinės ir neturtinės žalos, todėl nėra pagrindo jų laikyti kaltais dėl ieškovo nurodyto žalos atsiradimo“.

Teismo nuomone, ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo buvo atliekamas tinkamai, kardomoji priemonė skirta pagrįstai.

„Darytina išvada, kad pagal nustatytas aplinkybes, tiek teismai, tiek prokurorai priėmė teisingą ir pagrįstą procesinį sprendimą. Asmeniui teisė į žalos, padarytos neteisėtais valstybės institucijų, pareigūnų veiksmais atlyginimą atsiranda tik tada, kai konstatuojama, kad valstybės institucija, pareigūnas atliko neteisėtus veiksmus ir kad žala asmeniui atsirado būtent dėl tų neteisėtų veiksmų. Darytina išvada, kad nėra pagrindo teisėjų, prokurorų ir tyrėjų veiksmus laikyti neteisėtais, kuriuos būtina konstatuoti kaip būtinąją sąlygą civilinei atsakomybei atsirasti. Pareigūnai vykdė jiems įstatymo skirtas funkcijas, neperžengė jiems suteiktų kompetencijos ribų. Aplinkybė, kad Klaipėdos apygardos teismo teisėjo priimtas nuosprendis buvo panaikintas apeliacine tvarka, savaime nereiškia jo veiksmų neteisėtumo“, – rašoma Klaipėdos miesto apylinkės teismo sprendime.

Todėl šis teismas ir atmetė M. Gelžinio ieškinį, nes jis neįrodė valstybės institucijų ir pareigūnų neteisėtų veiksmų, dėl kurių buvo kalintas 33 mėnesius.

Šį sprendimą M. Gelžinis dar gali skųsti Klaipėdos apygardos teismui.