Tai penktadienį paaiškėjo Vilniaus miesto apylinkės teisme, kuris atvertė šiuo metu vienos asociacijos pirmininku dirbančiam V. Jankoitui bei dar trims asmenims iškeltą baudžiamąją bylą.

Kartu su aukštas pareigas ėjusiu komisaru prieš teismą stojo taip pat neteisėtu informacijos apie privatų asmenį rinkimu kaltinami Sergejus Kotuzevas, Rolandas Pocius bei Jurijus Jankoitas.

Į pirmąjį baudžiamosios bylos nagrinėjimo posėdį susirinkę proceso dalyviai nieko nepešė – paaiškėjo, kad viename restorane direktoriumi dirbantis R. Pocius atsisakė ikiteisminio tyrimo metu jį gynusio advokato. Nors kaltinamasis nepageidavo kito gynėjo, tačiau bylą nagrinėjanti teisėja Nida Vigelienė nusprendė, jog jo dalyvavimas procese yra būtinas – kitaip gali būti pažeista kaltinamajo teisė į gynybą.

Bylą iš esmės teismas planuoja nagrinėti gegužės viduryje.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai V. Jankoitui yra uždraudę bendrauti maždaug su penkiolika asmenų, be to, jam draudžiama išvykti iš šalies.

Sostinės ekologinei policijai vadovavęs V. Jankoitas kaltinamas tuo, kad galimai piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, neteisėtai atskleidė informaciją apie asmens privatų gyvenimą, kurią sužinojo dėl savo tarnybos ir sukurstė valstybės tarnautoją piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, neteisėtai atskleisti informaciją apie asmens privatų gyvenimą ir suklastoti tikrą dokumentą.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad dirbdamas policijoje V. Jankoitas turėjo galimybę prisijungti prie policijos informacinės sistemos ir tikrinti duomenis apie asmens privatų gyvenimą, prisijungė prie sistemos ir neteisėtai tikrino apie vieno asmens šeiminę padėtį, vaikus, darbovietę, teistumus. Šią informaciją jis kaltinamas perdavęs kitiems asmenims.

Be to, tyrimo metu nustatyta, kad siekdamas nuslėpti neteisėtus veiksmus, V. Jankoitas galimai suklastojo dokumentą – nurodė, kad informacija, kuria jis domėjosi, buvo reikalinga „administraciniam tyrimui, duomenų patikslinimui“.

Tyrėjai išsiaiškino, kad rinkdamas informaciją V. Jankoitas laikėsi konspiracijos, be to, esą darė tiesioginį poveikį jam pavaldiems asmenims, kurstydamas padaryti nusikalstamas veikas.

V. Jankoitas buvo sulaikytas 2012-ųjų birželį.