Šiemet jis buvo teisiamas jau ne tik už stiprių namų gamybos alkoholinių gėrimų laikymą ir prekybą, bet ir už neteisėtą praturtėjimą iš šios neteisėtos veiklos.

Tai pirmoji teisme išnagrinėta baudžiamoji byla ir pirmasis teismo nuosprendis dėl neteisėto praturtėjimo Šiaulių apskrities policijos aptarnaujamoje teritorijoje. Ši nusikalstama veika buvo kriminalizuota Lietuvos Respublikos Seimo 2010 m. gruodžio 2 d. įstatymu (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 1891 straipsnis). Įstatymas įtvirtino baudžiamąją atsakomybę asmenims, neteisėtai įgijusiems ir turintiems turto, kurio vertė viršija 500 MGL (šiuo metu – 65 000 litų).

Šiaulių miesto policijos pareigūnai Juozo Liaudinsko nusikalstamos veikos įrodymus pradėjo rinkti 2011 metais sausį, gavę informacijos iš gyventojų, kad Šiauliuose, Gegužių g. 35-ajame name, yra „naminukės“ taškas. Šį mėnesį buvo du kartus užfiksuota, kaip šis šiaulietis pardavė „naminukę“ jos ištroškusiems vyrams.

Birželio mėnesį jo namuose ir A. A. rūsyje pareigūnai aptiko per 18 litrų L. Liaudinskui priklausančio namų gamybos alkoholio. Spalio mėnesį jo bute buvo rasta vėl beveik 6 litrai realizuoti paruoštos naminės degtinės.

Pareigūnų vizito birželio mėnesį metu šio vyro bute buvo ne tik aptikta „naminukės“, bet kratos metu rasta ir 20 935 eurai bei 2 294 litai, kurie buvo nedeklaruoti ir jų gavimo šaltinių vyras negalėjo patvirtinti jokiais dokumentais. Todėl J. Liaudinskui buvo pareikštas įtarimas ir dėl namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų laikymo, ir ir dėl neteisėto praturtėjimo.

Šiaulietis viso baudžiamojo proceso metu neigė savo kaltę dėl neteisėto praturtėjimo ir tvirtino, kad šiuos pinigus susitaupė su žmona per visą gyvenimą, gaudami užmokestį už darbą, pensiją, tremties priemokas, invalidumo pašalpą, gaudami piniginių dovanų iš giminaičių. Tačiau visuma išanalizuotų įrodymų paneigė J. Liaudinsko versiją, kad jis pinigines lėšas įgijo teisėtomis priemonėmis, nes tiek liudytojai, tiek pats J. Liaudinskas pripažino, kad piniginės dovanos nebūdavo įforminamos, vadinasi, nėra objektyvių duomenų, patvirtinančių jų teiginius dėl piniginių lėšų dovanojimo. Be to, pats J. Liaudinskas teisiamajame posėdyje pripažino, kad policijos pareigūnai kratos metu iš jo namų kartu su kitais pinigais paėmė ir pinigus (1000 Lt), sutaupytus iš naminės degtinės pardavinėjimo.

O tai suteikė pagrindą teismui manyti, jog šis vyrą tikrai žinojo, kad jo turėtas turtas negalėjo būti įgytas tik teisėtomis pajamomis.
Šiaulių apygardos teismas už neteisėtą praturtėjimą J. Liaudinskui skyrė 6 500 Lt baudą. Šią bausmę subendrinus su bausme už stiprių namų gamybos alkoholinių gėrimų laikymą ir realizavimą, galutinis teismo verdiktas – 9 100 Lt bauda ir neteisėtai įgytų 20 935 eurų bei 2 294 litų konfiskavimas.