Neatsakingos meilės ir įstatymų įkaitė

Į painią situaciją patekusi paauglė nebuvo atstumta nei jos mylimojo, nei artimųjų. Ji ir dabar jau devyniolikos metų sulaukęs vaikinas neslėpė savo jausmų, todėl jis pateko į teisėsaugos akiratį. Paauglė buvo keturiolikos, kai išaiškėjo, kad jų santykiai toli gražu nėra vaikiški. Žiemą byla buvo perduota teismui – paauglės mylimasis buvo kaltinamas „lytiškai santykiavęs, pažeisdamas nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą“. Paauglė bylos tyrimo metu nesilaukė.

Kaltinimuose pažymėta, kad paauglė vaikinui jokių priekaištų neturėjusi. Priešingai: ikiteisminio tyrimo metu ir teisme abu įrodinėjo, kad lytiškai santykiauti ji pati norėjo. Dar daugiau – ji buvusi šių santykių iniciatorė, aktyvioji pusė.

Dar nesibaigus bylos nagrinėjimui teisme paaiškėjo, kad neatsakingai aistrai pasidavusi paauglė pastojo. Vaikinas tėvystės nesikratė, jie ėmė gyventi kartu, o paauglė į teismą kreipėsi su prašymu ištekėti.

Atsakymą dėl santuokos paauglė gavo greičiau, nei teismas išnagrinėjo bylą dėl jaunuoliui pareikštų kaltinimų.

Paauglės nėštumas – ne visur argumentas

Paradoksas, teismai paauglės ir nedaug už ją vyresnio pilnamečio meilę mato skirtingai.

Gegužės pradžioje teismas paskelbė nuosprendį dėl seksualinių jaunos poros santykių. Teismas nurodė, kad vaikinas išteisinamas, nes nėra jokio pagrindo teigti, kad jis kokiu nors būdu pažeidė paauglės apsisprendimą vienaip ar kitaip seksualiai elgtis.

Vaikinas buvo kaltinamas ir tuo, kad lytiškai santykiaudamas su 16 metų neturinčia nepilnamete, pažeidė jos seksualinį neliečiamumą. Lytiniai santykiai su asmenimis iki 16 metų amžiaus, negalimi. Toks elgesys yra baudžiamas. Tačiau teismas rėmėsi ne tik paauglės amžiumi ir paskelbė: „Nors jaunuolis pažeidė jaunesnio negu šešiolikos metų asmens seksualinį neliečiamumą, „nurodyti veiksmai nelaikomi nusikaltimu, jeigu tarp veiksmų dalyvių nėra didelio amžiaus, dvasinės ir fizinės brandos skirtumo“.

Nuo bausmės vaikiną išgelbėjo tai, kad tarp jo ir paauglės tėra šiek tiek daugiau nei 4 metų skirtumas. „Toks skirtumas nelaikytinas dideliu. Vertinant charakterizuojančią medžiagą teismas padarė išvadą, kad veiksmų dalyvių dvasinė ir fizinė branda yra panašaus lygio. Tos aplinkybės, kad apie metus laiko jie draugauja kaip vaikinas ir mergina, myli vienas kitą, po šių santykių nepilnametė yra tapusi nėščia ir ruošiasi vaiką gimdyti, planuoja sudaryti santuoką“, – pasisakė teismas.

Tiesa, prokuratūra dar turi laiko apskųsti nuosprendį.

Išteisinamojo nuosprendžio argumentas, kad pora nori tuoktis, realiai tapo niekiniu – dar balandžio mėnesį kitas teisėjas paskelbė, kad net ir paauglės nėštumas nėra pakankama priežastis duoti leidimą jauniems žmonėms sukurti šeimą. Teismas atsižvelgė ne tik į paauglės padėtį, bet ir jos kūdikio tėvo amžių, materialinę padėtį, asmenines savybes.

Išteisintas, bet vis tiek už grotų

Ne pačios geriausios reputacijos jaunuolis, nors ir išteisintas dėl lytinių santykių su nepilnamete, panašu, kad ramiai gyventi su ja ir būti atsakingu tėvu negali. Vaikiną vietos policija puikiai žino kaip smulkų vagišių. O dar savo charakteristiką papildė ir smurtu prieš mylimąją. Prieš pat teismo sprendimą dėl seksualinių santykių su nepilnamete, devyniolikmetis naudojo fizinį smurtą prieš nėščią penkiolikmetę. Policijai buvo pranešta, kad vaikinas paauglei suko ranką ir apstumdė, o po to kažkur pabėgo.

Po kelių dienų slėpynių nuo pareigūnų, vaikinas pats atėjo į policiją pasiaiškinti, kas įvyko. Namo net ir norėdamas po vizito į policiją vaikinas nebegalėjo grįžti – jis buvo sulaikytas ir uždarytas į laikino sulaikymo kamerą, o netrukus buvo perduotas Tauragės policijai dėl kitų nusikaltimų. Kol vyksta tyrimas dėl galimai jo padarytų nusikalstamų veikų, policija neatskleidžia kuo šį kartą jis įtariamas.