Kaip kalbėjo Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Saulius Briginas, į šalį buvo masiškai vežami pasibaigusio galiojimo produktai.

„Jie veikė išties įžūliu būdu – klastojo maisto produktų galiojimo terminus, tiek gyvūninės kilmės produktų, tiek negyvūninės. Jei vertintume iš pirmo žvilgsnio mažiau rizikų ir pavojų keliančius maisto produktus, tai konditerijos gaminiai: traškučiai, sausainiai, saldainiai. Bet buvo klastojami galiojimo terminai ir tokių produktų kaip šaldyti mėsos gaminiai, paukštienos, žuvų gaminiai, konservai, pusfabrikačiai ir kt., taip pat ir gaivieji gėrimai“, – kalbėjo jis.

Pasibaigusio galiojimo maisto produktai keliavo iš Prancūzijos, Vokietijos ir Estijos.

„Šiuo metu galėtume pasakyti, kad minėti verslo subjektai tiekė produkciją virš 70 prekybos tinklų įvairiuose Lietuvos miestuose, tiek didžiuosiuose, tiek mažesniuose. Produkcija nebuvo tiekiama į didžiausių prekybos tinklų taškus. Produkciją verslo subjektai tiekė ir savo įkurtuose mažmeninės prekybos taškuose. Dabar galėtume įvardinti vieną iš tinklų, tai „Sale“ prekybos tinklas. Verslo subjektai veikė nuo 2020 metų“, – kalbėjo S. Briginas.

Buvo klastojama produkcija, kurios galiojimo terminas pasibaigęs 2020 ar 2021 m. Galiojimo terminas pratęsiamas metams ar dvejiems. Nustatyta ir atvejų, kai galiojimo terminas buvo pasibaigęs prieš 7 metus.

Operacija – didelės apimties, čia padėjo pareigūnai iš Vokietijos, Prancūzijos, Italijos, Estijos, taip pat pagelbėjo „Europolas“ ir „Eurojustas“.

Sulaikyti 29 įtariamieji

Tyrimas pradėtas dėl sukčiavimo stambiu mastu. Operacijoje dalyvavo daugiau nei 300 pareigūnų. Atlikta daugiau nei 60 kratų.

„Kratų metu išimti ir rasti įspūdingi maisto produktų, kurių galiojimo datos suklastotos ar parengtos klastoti, kiekiai. Viename iš sandėlių, kur ir šiandien atliekami procesiniai veiksmai, sudarytų apie 1000 vilkikų“, – sakė S. Briginas.

Pirminiais duomenimis, išimta produkcijos bent už 1 mln. eurų. Taip pat tiriami tokie nusikaltimai kaip dokumentų klastojimas, apgaulingas apskaitos tvarkymas, neteisėta įmonės veikla.

Šioje byloje dalyvavo bent 29 žmonės, iš jų 3 – pagrindiniai organizatoriai. 2 žmonės šiuo metu suimti. Schemoje figūravo 5 įmonės.

„Kai kurie įtariamieji davė parodymus, kai kurie nedavė. Kai kurie turi tam tikrų versijų. Jie supranta, kad čia ne viskas gerai. Vienas pasakė, kad ministrė Armonaitė pasakė, jog bus galima pardavinėti. Bet ministrė pasakė tik labai neseniai, kad kažkada ateityje bus galima pardavinėti maisto produktus su pasibaigusiu terminu, bet tai turi būti viešai deklaruota. Šiuo atveju buvo parduodami kaip geri produktai, visiškai neinformavus, kad galiojimo terminas pasibaigęs“, – sakė prokuroras Zenonas Burokas.

Zenonas Burokas

Tyrimas pradėtas dar pernai, rinkti įrodymai, stebėti įtariamieji. Užsienio šalies pareigūnai stebėjo, kaip ir iš kur į Lietuvą atkeliauja pasibaigusio galiojimo produktai.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė pasakojo, kad nuo praeitos savaitės atlikti 43 patikrinimai didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonėse, kur galbūt buvo prekiaujama pasibaigusio galiojimo maisto produktais.

„Būtina pabrėžti, kad tyčinis maisto galiojimo datos pakeitimas laikomas maisto klastojimu tiek pagal maisto įstatymą, tiek pagal Baudžiamojo kodekso atskirus straipsnius. Turime tyčinę veiklą siekiant ekonominės naudos, apgaudinėjant vartotojus“, – sakė ji.

Šiandien sulaikytos maždaug 26 tonos maisto produktų. Klastojimas, pasak VMVT atstovės, buvo atliekamas itin profesionaliai, todėl jų tarnybos inspektoriai neturėjo galimybės pastebėti apgavystės.

Pasak S. Brigino, nustatyti, ar maisto produkto galiojimo data suklastota, vartotojui sudėtinga.

„Dažniausiai vartotojui gana sunku nustatyti, kad minėtos produkcijos galiojimo terminai ar datos suklastotos. Pasitaiko tam tikrų klastojimo atvejų, kai tai daroma grubiu ir paprastu būdu. Praėjusią Delfi žurnalistai buvo išplatinę atvejį, kai vartotojas „Sale“ prekybos tinkle rado ranka ištaisytą galiojimo datą ant kavos gėrimo“, – sakė jis.

Produktų galiojimo terminas buvo klastojamas Lietuvoje. Koks produkcijos kiekis pasiekė rinką, kur ji buvo išplatinta ir kas įsigijo, dar tikslinama.

„Čia prekės judėjo iš Europos Sąjungos šalių, laisva prekyba, laisvas prekių judėjimas, kertant sieną jokios kontrolės nėra. Dėl to visa tai turėjome atlikti rinkoje“, – kaip išvis galėjo būti vežami produktai, sakė VMVT atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)