„Kaime nesigyriau, kad turiu ginklą, apie tai žinojo giminės, gal dar kas, bet specialiai tikrai nepasakojau“, – prisipažino Pabaisko seniūnijos Totoriškių kaime gyvenantis senolis.

Pirmadienį J. A. Dikčius atvyko į sostinę – Vilniaus apygardos teismo teisėjas Vladislavas Lenčikas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje pensininkas yra pripažintas nukentėjusiuoju.

Tuo metu net dešimt kartų teistas gretimo kaimo gyventojas Giedrius Minderis (gim. 1970 m.) ir anksčiau reikalų su teisėsauga neturėjęs jo bendrininkas Marius Ivanovas (gim. 1989 m.) kaltinami dėl plėšimo, neteisėto ginklo ir asmens dokumentų pagrobimo.

Bylos duomenimis nustatyta, kad apiplėšimas Pabaisko seniūnijoje buvo įvykdytas balandžio 17 d. apie 21.40 val. – į J. A. Dikčiaus namus atėjęs G. Minderis pareikalavo atidaryti duris, net bandė apsimesti geru senolio pažįstamu, bet vienas namuose buvęs vienkiemio šeimininkas nepažįstamojo neįleido, o atsidarė langą ir liepė nešdintis.

„Plėšikui, kuris ant galvos buvo užsimaukšlinęs kaukę, pasakiau, kad šausiu, jeigu jis neišeis“, – teisme pasakojo senolis.

Atstatęs legaliai laikomą revolverį pensininkas nejuokavo – į artėjantį kaukėtą vyrą paleido vieną, po to – dar du šūvius. Bet plėšiko tai nesustabdė – jis per langą įlipo į vidų ir senolį pargriovė ant žemės, atimdamas savigynai išduotą ginklą.

„Jis dar kažkiek mane palaikė, o paskui pasišalino“, – prisiminė J. A. Dikčius, ant kurio veido plėšikas užmetė striukę – baiminosi, kad senolis gali jį atpažinti.

Bet J. A. Dikčius į jo namus įsiveržusį vyrą pažino iš karto – G. Minderis ir anksčiau buvo įsiveržęs į jo namus.

Plėšikui pasišalinus senolis pastebėjo, kad ant stalo, kuris stovi prie pat lango, nėra piniginės. O joje buvo ne tik svarbiausi dokumentai, bet ir 155 eurai, kuriuos šis ketino sumokėti agentui už draudimo paslaugas.

Pasprukdamas G. Minderis pasisavino revolverį, kuriuo senolis jį sužeidė. „Kai atvažiavo policija, matė kraują – man atrodė, kad G. Minderiui sužeidžiau ranką“, – sakė jis.

Vis dėlto, senolis gerai neįžiūrėjo, nes G. Minderiui buvo peršauta nosis.

J. A. Dikčius nekviestą svečią galėjo sužeisti ir rimčiau, bet, kaip pats sakė teisme, nenorėjo, o ir gaila buvo.

„Nejaugi šausi į galvą? Bijojau per daug jį sužeisti“, – sakė jis.

Pensininkas prisipažino, kad tą vakarą jo apiplėšti G. Minderis atėjo ne vienas – prie namų laukė ir iki šiol ne kartą įvairius ūkio darbus nudirbti padėjęs M. Ivanovas.

„Bet jo aš nemačiau“, – sakė J. A. Dikčius.

Kad tą vakarą buvo prie pensininko namų, teisme neneigė baudžiamojon atsakomybėn patrauktas M. Ivanovas. Tiesa, jis teisinosi, kad jokio nusikaltimo nepadarė – esą tik negerai pasielgė, kai su G. Minderiu sutiko nueiti iki senolio namų.

M. Ivanovas teisme pasakojo, kad tą dieną su G. Minderiu susitiko Pabaiske, abu buvo apsvaigę nuo alkoholio, norėjo išgerti dar, bet pinigų neturėjo.

„Tada buvau išgėręs keletą skardinių alaus, bet mano protas buvo blaivus, – kalbėjo jis. – G. Minderis pasiūlė nueiti pasiskolinti pinigų pas senuką, sutikau jį palydėti – kai jis nuėjo prie namų, aš laukiau prie kelio, negalvojau, kad viskas taip įvyks.“

Vyras sakė, kad laukdamas, kol su pinigais grįš G. Minderis, girdėjo, kaip draugas prisistatė svetimu vardu ir buvo neįleistas į namus.

„O paskui išgirdau šūvius – labai išsigandau, – sakė kaltinamasis. – Po kiek laiko nuėjau prie namų pasižūrėti, kas vyksta – net nepriėjęs prie lango mačiau, kaip viduje G. Minderis buvo prie žemės prispaudęs J. A. Dikčių, jo veidas buvo uždengtas striuke.“

M. Ivanovas sakė, kad dar tą patį vakarą G. Minderis jam davė 20 eurų, tačiau apie tai, kas vyko senolio namuose, nieko nepasakojo.

„Jam buvo peršauta nosis, dar palydėjau jį iki namų“, – sakė kaltinamasis.

Pasak jo, po apiplėšimo iš pensininko pagrobtą piniginę su dokumentais G. Minderis išmetė prie šiukšlių konteinerių – juos surado kaimo gyventojai. „O ginklas buvo rastas pas jį namuose“, – M. Ivanovas tikino, kad niekaip su apiplėšimu nėra susijęs, todėl iki šiol senolio dėl apiplėšimo net ir neatsiprašė.

Tuo metu G. Minderis, kuris nuosprendžio laukia už grotų, teisme savo pozicijos kol kas neišsakė, tik užsiminė, kad kaltę pripažįsta tik iš dalies. „Prisipažįstu kaltu tik dėl to, ką padariau“, – sakė jis.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai išsiaiškino ir teismui perduotame kaltinamajame akte nurodė, kad iš J. A. Dikčiaus namų piniginę su pinigais ir dokumentais pagrobė M. Ivanovas – esą tai jis padarė tuo metu, kai G. Minderis buvo prispaudęs senolį prie grindų. „Jau viską turiu“, – anot prokurorų, pagriebęs piniginę savo bendrui sušuko M. Ivanovas.

Ar taip buvo iš tikrųjų, teismas dar aiškinsis kituose posėdžiuose. Jeigu bus įrodyta kaltinamųjų kaltė, jiems grės laisvės atėmimo iki dešimties metų bausmė.