Piterboro karūnos teisme praėjusią savaitę nuosprendžius išgirdo Viktorija Šimkūnienė (32 m.) ir Saulius Vainauskas (29 m.), kurie norėjo pasipelnyti nuskriausdami bejėgį žmogų.

Praėjusių metų rugsėjo 12-osios ryte porelė apvogė vyriškį, kuris dėl sunkios ligos yra prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio.

Jo namuose įrengta vaizdo stebėjimo kamerų sistema, kurios įrašai parodė, kaip lietuviai bando į namo vidų patekti pro langą, tačiau vėliau paskambino durų skambučiu ir jas atidarė šeimininkas – Stephenas Faceris.

Nukentėjusysis pasakojo, kad tą rytą laukė siuntinio, o kai išgirdo skambutį pamanė, jog atvyko kurjeris. Todėl jis atidarė duris – tokią galimybę neįgaliajam suteikia speciali nuotolinio valdymo sistema, užtenka paspausti ant vežimėlio įrengtą mygtuką.

Kai Viktorija Šimkūnienė su Sauliumi Vainausku pateko vidun, jie šeimininko pasiteiravo, kur yra artimiausias viešbutis ir staigiai išėjo.

Tik tuomet vyras pastebėjo, kad nėra ant sofos palikto planšetinio kompiuterio – vienintelės priemonės, padedančios jam susisiekti bei bendrauti su artimiausiais žmonėmis.

Supratęs, jog yra apvogtas, vyras paspaudė pagalbos mygtuką, o policija netrukus sulaikė įtariamuosius: viešbučio neva ieškoję lietuviai iš tikrųjų gyveno visai šalia nusikaltimo vietos. Jie bylos tyrimo metu kaltę neigė ir tikino, jog norėję aplankyti draugą ir supainioję namus.

Tačiau nenuoseklūs ir kvaili jų parodymai nublanko prieš neginčijamus įrodymus, tad poros kaltė įrodyta visiškai.

Saulius Vainauskas už tai skirtas 21 mėnuo kalėjimo, o Viktorijai Šimkūnienei – 18 mėnesių įkalinimas, bausmę atidedant 2 metams. Jauna moteris taip pat įpareigota pusę metų gydytis alkoholizmą, 20 dienų paskirti reabilitacijai ir sumokėti 500 svarų sterlingų kompensaciją.

Dar vienas Piterboro lietuvis teismo nemalonės sulaukė už tai, kad susidėjo su narkotikų prekeiviais.

19-metis Rytis Žerlauskas policijos pareigūnams įkliuvo vasario pradžioje savo namuose – vaikinas jau anksčiau buvo gavęs lygtinę bausmę, tačiau ji neprivertė lietuvio persigalvoti.

Jis toliau bendravo su narkotikų prekeiviais ir padėjo jiems platinti kvaišalus, parodė tyrimo metu surinkti duomenys ir Ryčio Žerlausko namuose rasti įkalčiai. Vienu iš pagrindinių įrodymu tapo mobiliojo ryšio telefonai ir juose rasti duomenys.

Į beveik visus pareigūnų klausimus apklausų metu lietuvis atsakinėjo fraze „be komentarų“, tačiau pripažino tai, jog pardavinėjo narkotikus nors už tai jau buvo įkliuvęs anksčiau.

Už tai, kad nepadarė tinkamų išvadų, jaunas lietuvis kalėjime turėtų praleisti ateinančius 4 metus, o atlikęs šią bausmę bus priverstas palikti Jungtinę Karalystę.