Teismas nustatė, kad 2013 m. vasarą Šiaulių rajone, Gruzdžiuose, buvo seksualiai prievartaujama ir žaginama negalią turinti nepilnametė. Nustatyta 15 epizodų.

Nusikaltimus vykdė 7 asmenys, kurių 5 nusikaltimų metu buvo nepilnamečiai. Bylos duomenimis, jaunuoliai pasinaudojo nukentėjusiosios bejėgiška būkle.

Santykiavo su mergina vienas asmuo, kai kuriais atvejais du, trys ir net keturi asmenys. Jaunuoliai naudojo fizinį ir psichinį smurtą.

Teismas konstatavo, kad minėti nusikaltimai nėra tipiniai seksualinio prievartavimo ir išžaginimo atvejai, kadangi nukentėjusioji bendraudavo su teisiamaisiais, nuolat susitikinėdavo. Nusikaltę nepilnamečiai – tai socialiai nebrandžios asmenybės.

Sunkinanti aplinkybė - kad kai kurie jaunuoliai nusikalto bendrininkų grupėje, būdami apsvaigę nuo alkoholio. Lengvinanti aplinkybė – dalis teisiamųjų pripažino savo kaltę, kai kurie iš dalies prisipažino. Teismas vadovavosi kaltinamųjų paaiškinimais, nukentėjusiosios ir liudytojų parodymais ir kita rašytine bylos medžiaga.

Šiaulių apylinkės teismas neviešame teisiamajame posėdyje išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje griežčiausios – laisvės atėmimo - bausmės skirtos dviem teisiamiesiems.

Dėl 8 epizodų kaltu pripažintas 19 m. G. A., kuriam, subendrinus su anksčiau paskirta ir neatlikta bausme, skirtas laisvės atėmimas 6 m., bausmę atliekant pataisos namuose. 6 m. pataisos namuose praleis ir ketvirtą kartą nuteistas 31 m. A. B. Jį teismas kaltu pripažino dėl 5 epizodų.

Keturiems teisiamiesiems skirtos laisvės atėmimo bausmės, kurių vykdymas atidėtas.

Kartą teistam 17 m. K. M., subendrinus bausmę su ankstesne, skirtas laisvės atėmimas 3 m. 8 mėn. Laisvės atėmimo bausmės vykdymas atidėtas 2 m. 8 mėn.

Anksčiau teistam 18 m. A. P., subendrinus su ankstesne bausme, nustatytas laisvės atėmimas 3 m. 6 mėn. Bausmės vykdymas atidėtas 2 m. 6 mėn.

Kartą teistam 18 m. P. R. skirtas laisvės atėmimas 2 m. 3 mėn. Bausmės vykdymas atidėtas 2 m.

Teismas 17 m. G. R. skyrė laisvės atėmimą 2 m. 8 mėn. Laisvės atėmimo bausmės vykdymas atidėtas 2 m.

Minėtiems 4 asmenims Šiaulių apylinkės teismas skyrė auklėjamojo poveikio priemones – įspėjimus ir elgesio apribojimus.

30 m. P. S. skirta 1 m. 6 mėn. laisvės apribojimo bausmė, įpareigot nuteistąjį dirbti ir būti namuose nuo 23 val. iki 6 val.

Nuosprendis per 20 d. nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Šiaulių apygardos teismui per Šiaulių apylinkės teismą.