90 tomų baudžiamoji byla su daugiau kaip 200 puslapių turinčiu kaltinamuoju aktu artimiausiu metu bus perduota nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui.

Šeši Alytaus pataisos namuose kalėję nuteistieji 2011 m. subūrė organizuotą grupę, kurios tikslas – išviliojus iš patiklių žmonių elektroninės bankininkystės duomenis, pasisavinti iš jų sąskaitų pinigus ar jų vardu paimti greituosius kreditus. Pinigai nuteistiesiems buvo reikalingi narkotikams įsigyti, praneša Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Veikdami pagal iš anksto sudarytą planą, pasiskirstę vaidmenimis, grupuotės nariai skambindavo atsitiktiniams Klaipėdos regiono gyventojams ir prisistatydavo įvairių institucijų – Sodros, Mokesčių inspekcijos, bankų, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, policijos - darbuotojais. Vienais atvejais prisijungimo prie elektroninės bankininkystės kodus išviliodavo pranešę, kad per jų sąskaitas yra plaunami pinigai, todėl jas reikia užblokuoti, kitais atvejais – kad jiems norima grąžinti mokesčių permokas, pervesti į jų sąskaitas tam tikrą valstybės „skolą“ ir panašiai.

Tais atvejais, kai buvo veikiama Mokesčių inspekcijos, Sodros ar vieno banko vardu, telefonu už tos institucijos tariamą atstovą paprastai kalbėdavo moters balsą puikiai sugebantis imituoti vienas iš kaltinamųjų vyrų.

Pinigai iš nukentėjusiųjų sąskaitų būdavo pervedami į bendrininkų, esančių laisvėje, sąskaitas, o vėliau išgryninami bankomatuose ir perduodami nuteistiesiems. Sukčiai vienu kartu dažniausiai pasisavindavo nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių litų, tačiau buvo atvejų, kai tenkindavosi ir vos keliasdešimties litų sumomis. Iš viso byloje užfiksuoti 63 telefoninio sukčiavimo atvejai.

Daugelis grupuotės narių yra ne kartą teisti, jiems įtarimai pareikšti ir kitose bylose. 16 iš 25 įtariamųjų šiuo metu atlieka bausmes už kitus nusikaltimus.

„Nukentėjusiaisiais šioje plataus masto vadinamųjų naujosios kartos telefoninių – internetinių sukčių byloje pripažinti 62 fiziniai asmenys, didžiąją dalį jų sudaro vyresnio amžiaus moterys, nors ant sukčių kabliuko užkibo ir viena aštuoniolikmetė, ir kelios už ją vyresnės moterys.

Civiliniais ieškovais byloje pripažintos ir aštuonios greituosius kreditus teikiančios bendrovės, o bendra pateiktų civilinių ieškinių suma siekia apie 165 tūkst. litų“, – apibendrino tyrimui vadovavęs bei valstybinį kaltinimą teisme palaikysiantis Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Romas Jasevičius.

Pareigūnai dar kartą primena, kad žmonės turėtų būti atsargesni ir niekam nepatikėtų ne tik savo elektroninės bankininkystės, bet ir kitokių savo asmeninių (asmens kodo, gyvenamosios vietos etc.) duomenų. Primintina, kad nei policijos, nei kitų institucijų atstovai niekada nereikalauja iš piliečių jų prisijungimo prie elektroninės bankininkystės kodų.