Prokurorai teigia, kad tokios nusikalstamos veikos – poveikis liudytojui ar nukentėjusiajam trukdo ištirti labai sunkius nusikaltimus ir nubausti juos padariusius asmenis, todėl už siekimą paveikti liudytoją arba nukentėjusį asmenį panaudojant psichinę prievartą, smurtą ar kitokią prievartą ir sukeltas pasekmes teisingumui yra numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Už siekimą paveikti nukentėjusiąją kitoje nusikaltimų teisingumui baudžiamojoje byloje, prieš dvi savaites baigtoje nagrinėti teisme, trys panevėžiečiai sulaukė valstybės kaltintojo prokuroro pasiūlytų bausmių: 47 metų V. M. paskirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė, 28 metų D. N. – devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmė ir 27 metų K. M. – 60 parų arešto.

Labai sunkaus nusikaltimo padarymu kitoje baudžiamojoje byloje kaltinamas V. M. kartu su bendrininku D. N. buvo suinteresuoti paveikti nukentėjusiąją ikiteisminio tyrimo metu duoti melagingus parodymus prekybos žmonėmis byloje apie vaiko pardavimo aplinkybes. V. M. tardymo izoliatoriuje telefonu nurodė D. N. surasti asmenį, kuris galėtų tą padaryti. Jo surastas K. M., panaudojęs psichinę prievartą, pareikalavo, kad nukentėjusioji neatpažintų vaiko pardavimu kaltinamų jo draugų.

Už poveikį nukentėjusiajai nuteistų dviejų panevėžiečių laukia baudžiamoji atsakomybė Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorų perduotoje ir dabar apygardos teisme nagrinėjamoje nusikaltimų vaikui ir šeimai baudžiamojoje byloje. Šioje byloje trys panevėžiečiai, tarp jų V. M. ir D. N., kaltinami vaiko pardavimu, vienas bendrininkų – V. M. kaltinamas siekęs įtraukti į prostituciją dar vieną vaiką.

Primintina, kad su vaiko pirkimo arba pardavimo nusikaltimų tyrimu susijusiose baudžiamosiose bylose nukentėjusiojo amžiaus riba, nustatyta vadovaujantis tarptautinių susitarimų dokumentais, yra 18 metų.

Tokią tarptautinės valstybių bendruomenės nuostatą sąlygoja prezumpcija, kad asmuo iki 18 metų nėra pasiekęs visiškos biologinės, psichinės ir socialinės brandos, todėl neturi visiškos laisvės priimant savarankiškus sprendimus, yra priklausomas nuo jį globojančio asmens (tėvų, globėjų, rūpintojų), negali pats užtikrinti visų savo teisių ir interesų apsaugos.

Ikiteisminį tyrimą atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro pareigūnai, tyrimą organizavo ir kontroliavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Už siekimą paveikti liudytoją arba nukentėjusį asmenį panaudojant smurtą ar kitokią prievartą gali būti baudžiama laisvės atėmimu iki ketverių metų, už vaiko įgijimą, pirkimą ir pardavimą siekiant įtraukti į prostituciją ir pelnytis iš to – iki dvylikos metų.