Šiaulių apygardos teismas praneša, kad nuteisti moteris ir 4 vyrai, Šiaulių, Telšių, Tauragės regionų gyventojai.

Verbavo socialiai pažeidžiamus

Teismas nustatė, kad nusikaltimai padaryti 2017 metais. Kaltinamieji, veikdami bendrininku grupe, pasiskirstę vaidmenimis užverbavo socialiai pažeidžiamus asmenis gabenti narkotikus į užsienį. Narkotikus kurjeriai gabeno jų gyvybei pavojingu būdu – savo skrandyje. Kaltinamieji, naudodamiesi nukentėjusiųjų bloga materialine padėtimi, socialinių įgūdžių stoka bei žadėdami didelį piniginį atlygį, užverbavo dvi 23 metų merginas ir 21 metų vaikiną.

Organizavo prostituciją

Viena kaltinamoji savo namuose Šiauliuose apgyvendino vieną iš nukentėjusių merginų. Ši kaltinamoji internetinėje svetainėje paskelbė anketą apie lytinių paslaugų suteikimą už atlygį ir nurodė kontaktinį telefono numerį.

Anketa siūlė nukentėjusiosios teikiamas lytines paslaugas ir lytinės aistros tenkinimą kitokiu būdu už piniginį atlygį. Šiaulietė nustatė lytinių paslaugų įkainius, bendravo su klientais, priėmė jų užsakymus, derino laiką bei vietą. Viską suderinusi, sąvadautoja pranešdavo merginai, o ši surastiems klientams jų automobiliuose ar jų gyvenamose vietose suteikdavo prostitucijos paslaugas už atlygį. Kaltinamoji pasiimdavo pusę prostitutės uždirbto atlygio.

Narkotikai skrandyje

Į maždaug nykščio dydžio kapsules supakuotas kokainas per Rygos, Kopenhagos oro uostus buvo gabenamas į Islandijos sostinę Reikjaviką. Dvi užverbuotosios 2017 metų rugsėjį į šią šalį savo skrandyje atskraidino mažiausiai 150 kapsulių su kokainu, jis buvo perduotas ten laukusiems asmenims.

Pašalindavo narkotikus duše

Kitas nukentėjusysis savo skrandyje atgabeno 47 kapsules su narkotikais. Vaikinas liudijo, kad viena iš sunkiausių narkotikų gabenimo procedūrų – iš pradžių praryti didelį kiekį kapsulių, o po to jas pašalinti iš savo organizmo. Narkotikų kurjeriai būdavo laukiami kuriame nors Reikjaviko viešbučių. Ten duše jiems reikėdavo kapsules išvemti arba išsituštinti.

Melavo apie deimantus

Kad užverbuotieji gabens narkotikus savo skrandyje, kaltinamieji nukentėjusiesiems pasakydavo ne iš karto. Nukentėjusysis vaikinas teigė, kad vienas kaltinamasis jį tikinęs, jog skrandyje teks gabenti deimantus, tačiau jis tada jau supratęs, kad gabens kokainą.

Negalėjo praryti

Kaip pasakojo nukentėjusieji, niekas iš jų nemokėjo iš karto praryti tiek daug kapsulių, todėl prižiūrimi kaltinamųjų turėjo „patreniruoti gerkles“– rijo nuskustas bulvytes, vynuoges, „pomidoriukus“. Šiais produktais, kaip ir kelione lėktuvu – įskaitant bilietus, viešbučių rezervaciją – iki narkotikų pristatymo vietos pasirūpindavo kaltinamieji.

Teko vartoti vaistus

Nukentėjusieji teigė patyrę didelį stresą. Kaip teigė viena nukentėjusioji, kartą, būnant Kopenhagos oro uoste ir laukiant su narkotikais skrandyje kelionės į Reikjaviką, buvo nukeltas skrydis. Kad neįvyktų nenumatyti procesai jos organizme, jai teko vartoti vidurius kietinančių tablečių. Už narkotikų gabenimą užverbuotiesiems buvo žadamas 400–2000 eurų atlygis, tačiau, pasak nukentėjusiųjų, jie gavę vos po kelis šimtus.

Skyrė bausmes

Kaltinamieji jiems inkriminuotų nusikaltimų nepripažino, o kai kuriuos pripažino tik iš dalies.

Visi pripažinti kaltais, jiems paskirtos nuo 2 metų 6 mėnesių iki 8 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmės. Iš nuteistųjų nukentėjusiesiems priteista 15 tūkstančių eurų neturtinei žalai atlyginti.

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)