Buvo jau pora valandų po vidurnakčio, kai į eilinį skambutį atsiliepusi Bendrojo pagalbos centro Vilniaus skyriaus operatorė Goda išgirdo vyro balsą: „Man reikia pagalbos. Aš esu nežinia kur.“ Ir tuoj pat tas paskambinęs žmogus ėmė guostis, kad pasiklydo eidamas iš miško namo.

Kadangi lauke buvo tamsu ir nesimatė orientyrų, jis nebežinojo, į kurią pusę eiti. Drebėdamas vyras baiminosi, kad iki ryto mirtinai sušals.

Iš pradžių situacija nieko gero nežadėjo: mobiliojo ryšio tiekėjo perduodami skambinančiojo vietos nustatymo duomenys rodė didelį, beveik 4 kilometrų spindulio plotą Ignalinos rajone. Tačiau 25-tą pokalbio sekundę Bendrąjį pagalbos centrą pasiekė paties mobiliojo telefono perduodami duomenys. Jie buvo tikslūs – vos su 3 metrų paklaida – ir rodė laukus netoliese ieškomo kaimo.

Vilniuje esanti Bendrojo pagalbos centro operatorė jau žinojo žmogaus buvimo vietą. Bet kaip jam padėti ir nukreipti teisinga linkme, kai lauke tamsu ir nematyti jokių orientyrų?

Operatorė sujungė žmogų su Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato budėtoju. Pabendravęs su pagalbos ieškančiu vyru, policijos pareigūnas į pagalbą pasitelkė geranorišką paklydėlio kaimyną.

Nuvažiavęs visureigiu į laukus kaimynas rado ten sušalusį nelaimėlį ir nuvežė šildytis į pirtį.

Nuo skambučio į Bendrąjį pagalbos centrą buvo praėjęs vos pusvalandis, kai su žmogumi ir vėl susisiekę policijos pareigūnai išgirdo, kad jis jau saugus, laimingas ir labai dėkingas visiems – ir kaimynui, ir tarnyboms, padėjusioms jo ieškoti laukuose. Bet ne mažiau dėkingas jis turėtų būti ir savo išmaniajam telefonui, nes būtent jo atsiųsti duomenys padėjo lengvai identifikuoti vietą.

Technologijos, kai skambinant numeriu 112 patys išmanieji telefonai nusistato savo buvimo vietą ir perduoda šiuos duomenis Bendrajam pagalbos centrui, Lietuvoje buvo įdiegtos dar 2016 metų pabaigoje. Tuo metu Lietuva buvo 4 valstybė pasaulyje, pradėjusi naudoti šį metodą.

Per septynerius metus šio metodo dėka buvo išgelbėtas ne vienas paklydęs, sveikatos sutrikimą ar smurtą patyręs žmogus – tam tereikėjo kritišką minutę turėti išmanųjį telefoną su „Android“ arba „iOS“ operacine sistema.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją