R.Baratinską teisėsaugos pareigūnai įvardija kaip šių žudynių rengėją. Tačiau, "Lietuvos ryto" duomenimis, ir jis, ir jo parankiniai tėra eiliniai vykdytojai.

Tikrieji šių žudynių užsakovai iki šiol yra laisvėje. Manoma, kad būtent jie pernai birželį užsakė ir Kauno šešėlinio pasaulio autoriteto Ramūno Kuzmino, pravarde "Ramaškė", nužudymą. Nusikaltėliai bijojo, kad gerai žudynių Kėdainių rajone detales žinojęs R.Kuzminas juos gali išduoti.

Kol kas nusikaltimą tiriantys pareigūnai atsisako paskelbti žmogžudysčių organizatorių pavardes. Redakcijos duomenimis, tai - aukšto rango nusikaltėlių pasaulio veikėjai. "Pagrindinis organizatorius - tikras monstras. Jis gali meiliai su žmogumi kalbėtis, glėbesčiuotis, o netrukus duoti nurodymą jį nužudyti.

Tai žmogus, turintis galingą užnugarį ir tarp nusikaltėlių, ir tarp teisėsaugos pareigūnų bei politikų", - sakė nenorėjęs skelbti savo pavardės aukštas teisėsaugos pareigūnas.

"Lietuvos ryto" žiniomis, planas pagrobti ir nužudyti E.Gaudzevičių, pravarde "Lašas", suregztas vienoje už Kauno esančioje sodyboje. Nužudymo organizatorius siutino tai, kad nusikaltėlių elitui nepriklausantis E.Gaudzevičius ir jo kompanija gauna didžiulį pelną iš spirito bei cigarečių kontrabandos, bet į savo veiklą neįtraukia Kauno gangsterių.

Buvo piktinamasi, kad "Lašas" ignoruoja nusikaltėlių autoritetus ir pasikliauja vien policijos "stogu". Teigta, kad "Lašas" buvo visiškai suįžūlėjęs - pažįstamiems policininkams pranešdavo, kur konkuruojantys kontrabandininkai laiko savo krovinius. Kai šiuos krovinius neva sulaikydavo policijos pareigūnai, atvažiuodavo E.Gaudzevičius ir kontrabandininkams pasiūlydavo sulaikytas prekes išsipirkti.

Buvo atvejų, kai "Lašas" su policininkais užgrobdavo ir įtakingų Kauno nusikaltėlių prekes. Vienos sodybos pirtyje ir buvo paskelbtas nuosprendis "Lašui". Nutarta nužudyti E.Gaudzevičių ir perimti visą jo nelegalų verslą bei turtą.

Iš pradžių įgyvendinti operaciją buvo pasiūlyta dviem nusikaltėlių pasaulyje gerai žinomiems veikėjams, tačiau šie atsisakė.

Tuomet nusikaltimo vykdytoju buvo pasirinktas R.Baratinskas. Nusikaltėliai gerai žinojo, kad "Marafoną" slegia skolos. Pasiūlymas greitai praturtėti R.Baratinską sudomino.

Nusikaltimo vykdytoju R.Baratinskas buvo pasirinktas ir dėl kitų aplinkybių. Nusikaltimo organizatoriai gerai žinojo, kad R.Baratinskas su nedidele savo gauja ir anksčiau, nepaisydamas jokių autoritetų, grobė bei žudė žmones.

Tarp R.Baratinsko aukų buvo gerai nusikaltėlių pasaulyje žinomas Algis Žemaitis, pravarde "Kukas", kurį "Marafonas" su bendrininkais vežė į mišką. Tuomet pagrobtajam tik atsitiktinai pavyko išsaugoti gyvybę.

Be to, "Marafonas" garsėjo tvirtu būdu - net ir kankinamas neišduodavo bendrininkų. R.Baratinskas pasižymėjo ir diplomatiniais sugebėjimais - jis galėdavo greitai įgyti pasitikėjimą ir įtikinti bet kokį žmogų.