Muitinės pareigūnų dėmesio kaunietis A. M. susilaukė po to, kai patikrinę jam adresuotą pašto siuntą iš Slovėnijos, muitininkai joje aptiko automatinio ginklo dalį. Kaip nustatė Lietuvos ginklų fondo ekspertai, tai sovietinio pistoleto kulkosvaidžio PPŠ–41 arba jo modifikacijos spyna (užraktas). Pastaroji pagal Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą yra laikoma pagrindine ginklo, priskiriamo A kategorijos automatiniams ginklams, dalimi. Tačiau leidimai įsivežti tokius ginklus civiliniams asmenims neišduodami, tad MKT Kauno skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl ginklų kontrabandos.

MKT Kauno skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl ginklų kontrabandos, kauniečiui gresia laisvės atėmimas nuo trejų iki dešimties metų.

Trečiadienio rytą muitinės kriminalistai pasibeldė į A. M. buto duris.

Kratos metu įvairiose buto vietose ir palėpėje buvo rasta daugybė šaltųjų, o taip pat ir šaunamųjų ginklų. Preliminariais duomenimis aptikti pistoletai kulkosvaidžiai MP34, StG44, vokiškas karabinas „Mauser 98k“, vokiškų, prancūziškų, šveicariškų, rusiškų, suomiškų ir kt. šalių durtuvų, durklų, peilių. Taip pat kalavijų, kardų, turkiškas jataganas ir japoniškas peilis, praneša MKT.

A. M. tvirtinimu, šaunamieji ginklai deaktyvuoti. Buto šeimininkas pareigūnams sakė jau keliolika metų kolekcionuojantis, perkantis, parduodantis, besikeičiantis senoviniais šaltaisiais ir šaunamaisiais ginklais.

Visi sulaikyti ginklai perduoti Lietuvos teismo ekspertizės centro specialistų įvertinimui, bus tikrinamas jų įsigijimo ar galimos prekybos jais teisėtumas.

A. M. skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. MKT Kauno skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 199 str. 3 dalį (dėl šaunamųjų ginklų gabenimo per Lietuvos Respublikos valstybės sieną nepateikiant muitinės kontrolei arba neturint leidimo). Tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokuratūra.